Deepfakes χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην επίλυση εγκλημάτων

Ένα deepfake βίντεο, που δημιουργήθηκε από την ολλανδική αστυνομία, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αλλάξει η συχνά αρνητική αντίληψη που επικρατεί για την τεχνολογία.

Τι είναι τα deepfakes;

Τα deepfakes, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν επιμελώς επεξεργασμένο οπτικό και ακουστικό περιεχόμενο, εξού και η ονομασία τους, που αποτελεί σύνθεση των όρων deep learning (βαθιά μηχανική μάθηση) και fake (ψεύτικο). Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή το 2017, μέσω της σειράς του Netflix,

Black Mirror, και έκτοτε κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ποπ κουλτούρα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, όμως, χρησιμοποιείται πολλές φορές και για κακόβουλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του revenge porn (εκδικητική πορνογραφία), της απάτης και της δημιουργίας παραπλανητικού περιεχομένου με στόχο την αλλαγή απόψεων και τον επηρεασμό διαφόρων δημοκρατικών διαδικασιών.

Ωστόσο, οι αρχές στο Ρότερνταμ απέδειξαν ότι η τεχνολογία των deepfakes μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό.

Το deepfake βίντεο της αστυνομίας

Η ολλανδική αστυνομία δημιούργησε ένα deepfake βίντεο του 13χρονου Sedar Soares, ενός νεαρού ποδοσφαιριστή που πυροβολήθηκε το 2003 ενώ έπαιζε χιονοπόλεμο με τους φίλους του στο πάρκινγκ ενός σταθμού του μετρό στο Ρότερνταμ, σε μια έκκληση για άντληση πληροφοριών ώστε να λυθεί, επιτέλους, η υπόθεση δολοφονίας.

Το βίντεο απεικονίζει τον Soares να παίρνει μια μπάλα ποδοσφαίρου και να περπατά ανάμεσα από μια «τιμητική φρουρά» στο γήπεδο, που αποτελείται από συγγενείς, φίλους και πρώην δασκάλους του.

«Κάποιος πρέπει να ξέρει ποιος σκότωσε τον αγαπημένο μου αδερφό. Γι’ αυτό επανήλθε στη ζωή, για αυτό το βίντεο», λέει μια φωνή, πριν ο Soares πετάξει την μπάλα του. «Γνωρίζετε περισσότερα; Τότε μιλήστε», ακούγεται να λένε οι συγγενείς και οι φίλοι του, πριν η εικόνα του νεαρού εξαφανιστεί από το γήπεδο. Το βίντεο δίνει στη συνέχεια, τα στοιχεία επικοινωνίας της αστυνομίας.

Ελπίζεται ότι το συγκλονιστικό αυτό βίντεο, καθώς και η υπενθύμιση του πώς θα ήταν ο Soares εάν ζούσε σήμερα, θα οδηγήσουν στην τελική επίλυση της υπόθεσης.

Ο ντετέκτιβ Daan Annegarn, δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλο και καλύτερα το πως μπορούν να λυθούν υποθέσεις που έχουν παγώσει. Η επιστήμη δείχνει ότι λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αγγίξει τους μάρτυρες και τον δράστη στην καρδιά — μέσω μιας προσωπικής κλήσης για να μοιραστούν τις πληροφορίες που κατέχουν. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, από το να παρουσιάσουμε τον ίδιο τον Sedar και την οικογένειά του;

Η όλη διαδικασία ήταν μια πρόκληση και για εμάς. Δεν είναι εύκολο να ρωτάς του συγγενείς: μπορώ να φέρω τον αγαπημένο σας στη ζωή, σε ένα deepfake βίντεο; Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλλει στον εντοπισμό του δράστη, αλλά δεν το έχουμε ξανακάνει. Η οικογένεια πρέπει να το υποστηρίξει πλήρως».

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το βίντεο είχε αντίκτυπο, καθώς όποιος μπορεί να γνωρίζει το οτιδήποτε, ενθαρρύνεται με τον τρόπο αυτό να εμφανιστεί. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη λάβει δεκάδες πληροφορίες, αλλά πρέπει να ελέγξει, πρώτα, αν είναι αξιόπιστες.

Πηγές: www.artificialintelligence-news.com, pavla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα