EUMED 9 σε Ερντογάν: Μην εργαλειοποιήσεις το μεταναστευτικό – Οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση το δίκαιο την θάλασσας

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα έστειλαν από την Αθήνα εννιά ευρωπαϊκές χώρες του νότου τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τις προκλήσεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες που μετείχαν στην Σύνοδο του EUMED 9 που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” γίνεται ρητή αναφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και τονίζεται πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα

των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό με αφορμή την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ζητώντας ολοένα και περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες, ο ευρωπαϊκός νότος, παρουσία και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς στον Τούρκο πρόεδρο να μην επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως στόχος είναι να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους σημειώνοντας ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο πως “δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015”.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρξει κοινός βηματισμός απέναντι στα σημαντικά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Ένας συντονισμός που θα ισχύσει και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της” δήλωσε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης στο Reuters: Μόνο πλαίσιο το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Reuters αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν παγώσει. “Ας προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί το αφήσαμε στις διερευνητικές επαφές. Και αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο πλαίσιο με το οποίο θα φέρουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των κοινών κανόνων για το άσυλο. “Δεν έχει νόημα να αναζητά κάποιος το κράτος που θα του χορηγήσει άσυλο, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε παράλληλες αιτήσεις ασύλου, μετακινούμενος από τη μια χώρα στην άλλη” σημείωσε.

Μακρόν: Καμία αναφορά στο AUKUS

Καθυστερημένος στην Σύνοδο έφτασε ο Γάλλος Πρόεδρος τον οποίο υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καθώς οι εργασίες του EUMED 9 είχαν ήδη ξεκινήσει. Τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στον Εμανουέλ Μακρόν λόγω της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας γεγονός προκάλεσαν οργή στο Παρίσι. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα σημειώνοντας πως “η Ε.Ε πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες”. Υποστήριξε επίσης πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στους υψηλούς προσκεκλημένους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν και συζητήσαν σε πολύ καλό φιλικό κλίμα. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήθελε στις δηλώσεις του να προϊδεάσει για την απόφαση που είχε λάβει και ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, για την απόσυρση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως αντίποινα στο AUKUS.Συντονισμός για την κλιματική αλλαγή

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ήταν η κλιματική αλλαγή. Οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε θεσμικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του στη Μεσόγειο. Στόχος η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής εφεδρικής δύναμης.

Στην διακήρυξη των Αθηνών τονίζεται επίσης η ανάγκη της ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από σύνθετες φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς. “Καθώς ο κίνδυνος είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η άμυνά μας. Οι κατευθύνσεις που δίνει, λοιπόν, η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον, που προσυπογράψαμε, είναι σαφείς. Συντονιζόμαστε οι εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα στην διακήρυξη δίνεται έμφαση στην προώθηση των “πράσινων” στόχων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει ακόμη στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Μεσογείου σε συνέχεια της πρωτοβουλίας “Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030”, στην παρουσίαση της οποίας ο πρωθυπουργός είχε κάνει σχετικές ανακοινώσεις από τη Μασσαλία, όπου είχε βρεθεί κατόπιν πρόσκλησης του Εμανουέλ Μακρόν στις 3 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα