European Super League… ένας χρόνος μετά

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο άλλωστε η Άρσεναλ ισοφάριζε στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων την Φούλαμ οπότε όλα καλά… και μετά ήρθε η ανακοίνωση που σόκαρε το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ένα πρότζεκτ που είχε συζητηθεί αρκετό καιρό, η European Super League, ξαφνικά έπαιρνε σάρκα και οστά καθώς δώδεκα ομάδες, τα βρήκαν μεταξύ τους και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν άλλον. Αποφάσισαν να ιδρύσουν την European

Super League.

Το σχέδιο δεν προχώρησε. Όλοι έκαναν πίσω και το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποδείξουν ότι το άθλημα του λαού είναι όντως αυτό. Οι οπαδοί ενώθηκαν και μέσα σε λίγες ημέρες το πλάνο μπήκε στο συρτάρι.

Όσο εντυπωσιακά άρχισε τόσο εντυπωσιακά κατέρρευσε αλλά η λογική της πρότασης, οι μεγάλοι να εισπράττουν και να κυριαρχούν και οι μικροί απλά να λένε ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να συμμετέχουμε, παραμένει.

Οι έξι Αγγλικές ομάδες που συμμετείχαν στην ιδέα πλήρωσαν ένα πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων Ευρώ. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή σε σχέση με την πρόταση των υπολοίπων που ήταν ο υποβιβασμός τους. Βέβαια με τις αλλαγές που προτείνονται στο Champions League αυτές οι χώρες και οι ομάδες που ενεπλάκησαν μοιάζουν να έχουν εξασφαλισμένη θέση και έσοδα από την διοργάνωση, αν εγκριθούν οι αλλαγές.

Που βρισκόμαστε όμως έναν χρόνο μετά.

Υπάρχει μια μόνιμη απειλή ακόμη από τους τρεις τρελούς που συνεχίζουν το παραμύθι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους αλλά δεν έχει κανένα νόημα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές της Τσέλσι, η οικογένεια Ρίκετς ανέφερε ότι δεν θα εμπλακεί σε καμία νέα διοργάνωση αλλά βέβαια κάθε νέος ιδιοκτήτης δίνει βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση του θέματος καθώς πριν από δύο εβδομάδες η UEFA επιτάχυνε της διαδικασίες για επέκταση του Champions League από 32 σε 36 ομάδες από το 2024 με δύο από τις τέσσερις θέσεις να δινονται ως δώρο από την UEFA σε δύο ιστορικά σπουδαίες ομάδες που δεν καταφέρνουν από το πρωτάθλημα να πάρουν εισιτήριο για την διοργάνωση. Για παράδειγμα η τραγική φέτος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έπαιρνε εισιτήριο για το Champions League ακόμη και αν έπαιρνε την όγδοη θέση στην Premier League.

Αυτές οι ομάδες θα επωφελούνται. Γίγαντες που έχουν ξεπέσει. Ομάδες που δεν είναι στο επίπεδο του Champions League αλλά πρέπει να παίζουν εκεί.

Μυθικοί σύλλογοι χτυπημένοι από πανδημία, κακή διαχείριση, οικονομική καταστροφή, έναν κακό προπονητή δεν θα πρέπει να ανησυχούν ποτέ για την συμμετοχή τους στην διοργάνωση.

Όλα αυτά υποκινούμενα από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων πρόεδρος της οποίας είναι φυσικά ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί της Παρί Σεν Ζερμέν η οποία αρνήθηκε πρώτη την εμπλοκή στην ιδέα αλλά κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο ακόμα.

Έναν χρόνο μετά αυτό που φαίνεται είναι ότι η UEFA δεν ήταν αντίθετη σε αυτό που πρότειναν αυτοί οι δώδεκα σύλλογοι, απλά εκνευρίστηκε γιατί δεν ήταν δική της η ιδέα.

Και αν απορείτε γιατί μια οικογένεια όπως οι Ρίκετς θέλει να μπει στο ποδόσφαιρο είναι τα εγγυημένα χρήματα. Κανένας κίνδυνος, κανένα άγχος για την οικονομική υγεία ενός συλλόγου και μια άδεια για αυτούς τους δώδεκα να “τυπώνουν” λεφτά χωρίς άγχος.

Ένα παιχνίδι στο οποίο κάποιοι θέλουν να εφαρμόσουν χιλιάδες μίκρο-αλλαγές για να περάσουν στα ψιλά και να μην αντιδράσει ο κόσμος όπως έκανε πριν από έναν χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα