F1 2018 Review

Hammer time

H σειρά F1 της Codemasters παρουσιάζει σημαντικά δείγματα προόδου την τελευταία τριετία, αρχής γενομένης με το F1 2016. Το περσινό κεφάλαιο ήταν ότι καλύτερο είχαμε δει τότε και για να είμαστε ειλικρινείς θεωρήσαμε ότι η σειρά είχε πιάσει... ταβάνι στην απόδοσή της. Παρόλα αυτά, η βρετανική εταιρείας φαίνεται ότι δούλεψε υπερωρίες και κατάφερε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το... μονοθέσιο της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο περσινό κεφάλαιο της σειράς, εντοπίζονταν στο Career mode, το οποίο κατάφερνε

με απόλυτη επιτυχία να σας βάλει στο πετσί ενός οδηγού της Formula One. Η Codemasters δεν αλλάζει την περσινή επιτυχημένη συνταγή, ωστόσο αυτή τη φορά χρησιμοποιεί περισσότερα... καρυκεύματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Εκθρονίζοντας τον Hamilton

Το πρώτο σας βήμα είναι να φτιάξετε τον οδηγό της αρεσκείας σας, επιλέγοντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και το κράνος του και μετά να επιλέξετε την ομάδα στην οποία θέλετε να ξεκινήσετε την καριέρα σας. Υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθείτε στο δυναμικό οποιαδήποτε ομάδας επιθυμείτε, αν και καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας ότι όσο πιο ανταγωνιστική είναι η ομάδα σας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι προσδοκίες/απαιτήσεις που έχει από εσάς. Λόγου χάρη, αν επιλέξετε τη Scuderia Ferrari, όπως εμείς, θα πρέπει από τους πρώτους κιόλας αγώνες να δείξετε το ταλέντο σας. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν θέλετε να κερδίσετε και το πρωτάθλημα των κατασκευαστών θα χρειαστεί να επιλέξετε οπωσδήποτε μια εκ των Mercedes, Ferrari και Red Bull.

Η όλη οδηγική εμπειρία, καθώς και η εμπειρία που προσφέρει το Career mode μπορεί να τροποποιηθεί με διάφορους τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στα driving assists που μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις. Λόγω της φύσης του αθλήματος, το F1 2018 τείνει προς το simulation ακόμη και με όλα τα assists ενεργοποιημένα. Μια σημαντική διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι είναι ότι φέτος θα πρέπει να διαχειριστείτε και το ERS (Energy Recovery System). Υπάρχει η δυνατότητα αυτοματοποίησης της όλης διαδικασίας, ωστόσο παίζοντας με το ERS στα manual settings, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα αποθέματα της μπαταρίας σας. Κατά την διάρκεια του playthrough μας σχεδόν πάντα βάζαμε το ERS στο maximum, επιλέγοντας παράλληλα το rich μείγμα καυσίμων στους τελευταίους γύρους κάθε αγώνα με θεαματικά αποτελέσματα. Στο F1 2018 συναντάμε και το περιβόητο halo που έγινε αντικείμενο συζήτησης στην αρχή της σεζόν, αλλά τελικά όλοι το συνηθίσαμε. Θα ήταν κρίμα άλλωστε αν φέτος χάναμε τον Leclerc, όπως χάθηκε ο Bianchi. H ασφάλεια των οδηγών είναι πάνω απ' όλα.

Το Career mode δείχνει τα δόντια του, όταν επιλέξετε το Full Weekend, το οποίο εξομοιώνει τις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα. Στην περίπτωση αυτή πριν από κάθε Grand Prix έχουμε τρεις ελεύθερες δοκιμές και το Qualifying session που χωρίζεται στα Q1, Q2 και Q3. Κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών μπορείτε να εκτελέσετε συγκεκριμένες “ασκήσεις”. Πέρα από την διαχείριση των ελαστικών, των καυσίμων, το qualifying simulation, το race pace και το track acclimatization που είχαμε δει στο περσινό F1, εδώ έχει προστεθεί ένα ακόμη practice exam που αφορά την διαχείριση του ERS σας. Καλό θα είναι να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας στις παραπάνω διαδικασίες, καθώς η ολοκλήρωσή τους σας ανταμείβει με πολύτιμα research points, τα οποία σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε το μονοθέσιό σας.

Όσοι είχατε ασχοληθεί με το περσινό κεφάλαιο της σειράς θα έχετε διαπιστώσει ήδη ότι ο βασικός πυρήνας του Career mode δεν έχει αλλάξει δραστικά. Όπως είπαμε παραπάνω όμως υπάρχουν αρκετές διαφορές. Φέτος θα χρειαστεί να μπείτε ακόμη περισσότερο στο πετσί του ρόλου σας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Από τις απαντήσεις σας εξαρτώνται πολλά πράγματα, όπως η εμπιστοσύνη και το ηθικό των μηχανικών σας, η θέση σας στην ομάδα, το πώς θα σας αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ομάδες και οι αντίπαλοι οδηγοί κ.ο.κ. Κάθε ομάδα δε δείχνει μια προτίμηση σε οδηγούς συγκεκριμένου τύπου. Για παράδειγμα, η Ferrari προτιμά πιο υπεροπτικούς και φαντεζί οδηγούς (Showmanship). Αντίθετα, άλλες ομάδες θέλουν στο δυναμικό τους πιο “προσγειωμένους” οδηγούς που τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι (Sportmanship). Για να κερδίσετε λοιπόν το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο θα πρέπει να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτεροι, τόσο εντός, όσο και εκτός πίστας.

Ένα στοιχείο που μας άρεσε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα αναπροσαρμογής των όρων του συμβολαίου μας. Λίγο πριν το Grand Prix του Monaco, η Ferrari εντυπωσιασμένη από τις νίκες μας και τη σταθερότητά μας θέλησε να μας “δέσει” με ένα νέο συμβόλαιο. Ακριβώς επειδή είχαμε αυτή την πορεία και είχαμε κερδίσει δύο rivalries, ένα με τον teammate μας και ένα με τον Hamilton, καταφέραμε να διαπραγματευτούμε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο που μας χάριζε περισσότερα research points μετά από κάθε αγώνα. Αν η Ferrari δεν μας έδινε το συμβόλαιο αυτό δεν το είχαμε σε τίποτα να διαπραγματευτούμε με άλλη ομάδα.

Εντός της πίστας τώρα, το A.I των αντίπαλων οδηγών κινείται στα περσινά επίπεδα. Κοινώς οι αντίπαλοι σας ακολουθούν σχεδόν κατά γράμμα την αγωνιστική γραμμή. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που είναι λίγο πιο “επιθετικοί” απ΄ότι απαιτούν οι περιστάσεις. Η άποψή μας είναι πάντως ότι όπως και πέρυσι το παρακάνουν στο φρενάρισμα. Ειδικά σε αργές πίστες σαν το Monaco είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω τους και να “πληγώσετε” τα ελαστικά σας ή την μπροστινή πτέρυγα του μονοθεσίου σας.

Στα υπόλοιπα modes συναντάμε τα περσινά Event και Championships modes. Στο δεύτερο μπορείτε να αγωνιστείτε και με διάφορα κλασικά μονοθέσια της F1. Φέτος μάλιστα προστέθηκε και η Brawn BGP 001, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής ο Jenson Button. Ούτε στο οπτικό επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές με πέρυσι, αν και φέτος δείχνει να έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα που αφορούσε το screen tearing. Το frame rate παραμένει καρφωμένο στα 60fps, τόσο στα single-player modes, όσο και στο multiplayer. Αυτή την φορά πάντως έχει δοθεί με μεγαλύτερη προσοχή στις... λεπτομέρειες, δηλαδή στα πρόσωπα των οδηγών και των στελεχών της κάθε ομάδας (o Arrivabene είναι ολόιδιος!). Εξίσου πιο εύστοχη είναι και η αποφώνηση των σχολιαστών μετά το τέλος του εκάστοτε αγώνα.

ΜαFIA

Με την είσοδο της σειράς στα eSports η Codemasters έχει αρχίσει να βελτιώνει σημαντικά την υποδομή των servers της, οπότε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο. Οι δε servers σφύζουν στην κυριολεξία από ζωή. Υπήρξαν αγώνες στους οποίους τρέξαμε απέναντι σε περισσότερους από 15 αντιπάλους. Οι εποχές του F1 2015 με τα lobbies των τριών παικτών ευτυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Παρά την θετική αυτή εικόνα το F1 2018 αρχίζει να απομυθοποιείται όσο μπαίνετε στα βαθιά. Η αιτία είναι κατά βάση οι griefers, οι οποίοι μένουν ατιμώρητοι παρά το νέο Safety Rating σύστημα. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο ranked multiplayer έχετε δύο ratings, το Skill και το Safety. To πρώτο αυξομειώνεται ανάλογα με τις επιδόσεις σας και το δεύτερο ανάλογα με το πόσο “καθαρά” οδηγείτε. Οι παίκτες που οδηγούν επικίνδυνα, προκαλούν ατυχήματα και γενικώς έχουν μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά παίρνουν και το ανάλογο penalty στο Safety Rating τους. Θεωρητικά επίσης, το matchmaking λαμβάνει υπόψη του το Safety Rating κάθε παίκτη. Λέμε θεωρητικά γιατί όταν στο lobby συνωστίζονται παίκτες με D Safety Rating, ενώ οι υπόλοιποι έχουν Α κάτι πάει στραβά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι griefers δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τους κανόνες, όταν οι ποινές είναι ελαστικές και αλλοπρόσαλλες. Ο αντίπαλος σας μπορεί να σας πετάξει στις μπαριέρες και να λάβει ποινή δύο δευτερολέπτων στον τελικό χρόνο του, ενώ ο δικός σας αγώνας έχει καταστραφεί. Υπήρξαν δε δεκάδες περιπτώσεις που ένας αντίπαλος οδηγός έπεφτε πάνω μας και τρώγαμε και οι δύο ποινή δύο δευτερολέπτων. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η περίπτωση που ένας οδηγός με Safety Rating D μας εκτόπισε πάνω στο διάζωμα που χωρίζει την πίστα από τα pits με αποτέλεσμα να σμπαραλιάστει το όχημα μας. Ποια ήταν η ποινή του; Καμία απολύτως...

Υπήρξαν πάντως και κάποιες “φωτεινές” στιγμές, όπως όταν μετά από ένα τρακάρισμα ο αντίπαλος οδηγός μας έστελνε pm στο Xbox Live και μας ζητούσε συγγνώμη. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ακόμη περισσότερο ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπά το παιχνίδι και θέλει να απολαύσει υγιή ανταγωνισμό. Οι παίκτες αυτοί πρέπει να “προστατευθούν” με κάποιο τρόπο από την Codemasters. Πιο αυστηρές ποινές; Realistic damage; Βελτίωση του matchmaking; Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη “ευαισθησία” από την πλευρά των developers.

To review βασίστηκε στην physical έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

IGN GreeceJump Force - Paris Games Week 2018 TrailerTo Xbox Game Pass έρχεται σε PCΤο GameDev Challenge της Universal Pictures έχει νικητή

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα