H αποκλιμάκωση της Όμικρον φέρνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων: Μειώνονται τα κρούσματα – Σταθεροποιούνται οι σκληροί δείκτες

Σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων και σχετική σταθεροποίηση των “σκληρών” που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας διαπιστώνουν οι λοιμωξιολόγοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Η πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων δεν επιδείνωσε την κατάσταση, όπως ανέμεναν οι ειδικοί, καθώς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολούθησαν πιστά τους υγειονομικούς κανόνες με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διασπορά της νόσου εντός των σχολικών μονάδων.

Στην αποκλιμάκωση της “Όμικρον”, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους,

βοήθησαν σημαντικά τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από την πρωτοχρονιά και θα ισχύσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, όσο και αύξηση των εμβολιασμών που αρχίζουν να δημιουργούν ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Τα στοιχεία που δίνουν τα λύματα είναι ενθαρρυντικά. “Ίσως αυτή την εβδομάδα τελικά να κλείσουμε με μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί όλα συγκλίνουν πως η αποκλιμάκωση που ανέμεναν στα τέλη του μήνα ήρθε νωρίτερα. “Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης το τελευταίο 48ωρο, όπως έχει επιβεβαιωθεί, και φαίνεται πως θα βαδίζουμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος Ιανουαρίου τόνισε στον 9,84 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Μέσα στην εβδομάδα η επαναξιολόγηση των μέτρων

Με βάση την θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που είχαν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. “Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι περιμέναμε την κορύφωση λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν” είπε στον ΑΝΤ1 ο Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όλα δείχνουν πως πιθανότατα την Τετάρτη οι ειδικοί θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα ξεκινήσει με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση ενώ θα εξεταστεί και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Οι περιορισμοί που θεωρούνται βέβαιοι πως θα παραμείνουν είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και το κυλιόμενο ωράριο. “Σταθμίζοντας τα μέτρα και τα δεδομένα βδομάδα-βδομάδα θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για τον οδικό χάρτη άρσης και αυτών των συγκεκριμένων, στοχευμένων περιορισμών εκεί που υπάρχουν. Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών” είπε στα Παραπολιτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μπαίνουν τα χάπια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Εκτός από την ύφεση που παρουσιάζει η μετάλλαξη “Όμικρον” οι λοιμωξιολόγοι έχουν ένα ακόμη λόγο να είναι αισιόδοξοι καθώς στην μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν και τα αντιικά χάπια τα οποία θα χορηγούνται σε πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται στις πρώτες μέρες νόσησης από τον κορονοϊό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως με τα χάπια αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας. “Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της χορήγησης, μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι”.

Με τη συγκατάθεση του ασθενούς ο γιατρός θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα η οποία έχει ήδη ανοίξει και στη συνέχεια, εφόσον εγκριθεί, θα μπορεί να παραλάβει τα χάπια από το νοσοκομείο ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ενώ η διάρκεια της θεραπείας θα είναι πέντε ημέρες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο πολίτες που νοσούν και κινδυνεύουν να διασωληνωθούν μπορούν να αποφύγουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο, γεγονός που θα αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία.Νέα μέτρα για την “πανδημία” της ακρίβειας

Την στιγμή που διαφαίνεται αποκλιμάκωση της πανδημίας, αρχίζουν να παίρνουν συνεχώς την ανιούσα οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα.

Η κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις επιχειρεί να μειώσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα αύξησε τόσο το ποσό όσο και τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου με στόχο να περιορίσει την απώλεια του εισοδήματος των πολιτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις ακόμα και στα βασικά προϊόντα που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Έρχονται τα φθηνά ενοίκια

Εκτός από τα προϊόντα σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζονται και στις τιμές των ενοικίων. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δώσει κίνητρα σε νέα ζευγάρια προκειμένου να βρουν στέγη έναντι μικρού τιμήματος σε κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων που διαθέτουν υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ τα οποία διαχειρίζονται ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 70 χιλιάδες τίτλους ακινήτων.

Παράλληλα θα ενταχθούν ακίνητα που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένουν αναξιοποίητα όλα αυτά τα χρόνια. Η διάθεση προς τα νεαρά ζευγάρια αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά στα μέσα του 2022 καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η καταγραφή των ακινήτων αλλά και εκείνα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τα νέα ζευγάρια. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει σημαντικά η μεταφορά των υπουργείων στην έκταση στην Πυρκάλ καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν 200 κτίρια, συνολικής έκτασης 350.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα