H ποδοσφαιρική “επανάσταση” του Ισραήλ

H μοναδική συμμετοχή του Ισραήλ σε μεγάλη διοργάνωση ήταν στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1970. Σε τρεις αγώνες (…Ιταλία, Ουρουγουάη, Σουηδία) δεν νίκησε (…δύο ισοπαλίες και μια ήττα) και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Μόρντεκαϊ Σπίγκλερ. Το όνομα δεν λέει πολλά. Όμως μετά το Παγκόσμιο κύπελλο έπαιξε σε Ρασίνγκ Παρί και Παρί Σεν Ζερμέν και το 1975 ήταν συμπαίκτης του Πελέ στην

Νιού Γιόρκ Κόσμος.

Ξεφύγαμε… επιστρέφουμε στο παρόν

Το γκολ του Σπίγκλερ σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου του 1970, 52 χρόνια και 24 ημέρες μετά, το Ισραήλ έχασε στον τελικό του Euro U19 το 2022 από την Αγγλία 3-1 στην δεύτερη πιο σημαντική ποδοσφαιρική βραδιά της χώρας. Μέχρι την επόμενη ή μάλλον τις επόμενες που δεν άργησαν.

“Το Ισραήλ είναι χώρα του ποδοσφαίρου αλλά δεν έχουμε μεγάλες επιτυχίες” φωνάζει ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας Έιταν Ντόταν αλλά ποιός να τον πιστέψει όταν υπάρχει η Μακαμπί Τελ Αβίβ και το μπάσκετ. Τέλος πάντων.

Το Παγκόσμιο κύπελλο Κ20 του 2023 επρόκειτο να διεξαχθεί στην Ινδονησία. Μια χώρα όπου για να βρεθούν εκεί Ισραηλινοί χρειάζονται ειδική βίζα αλλά οι ηγετες της χώρας είχαν ενημερώσει ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα δεχτούν την ομάδα για το τουρνουά. Η FIFA επενέβη και πήγε το τουρνουά στην Αργεντινή. Εκεί αυτή η τρελό-παρέα έγραψε άλλη μια εντυπωσιακή ιστορία φτάνοντας στην τρίτη θέση και αφού νωρίτερα στην προημιτελική φάση απέκλεισε την Βραζιλία. Το Ισραήλ απέκλεισε την Βραζιλία ναι. Τα δάκρυα και η συγκίνηση του κόουτς Όφιρ Χάιμ μετά από κάθε ματς έμειναν στην ιστορία

Κι αυτό δεν ήταν αρκετό. Αυτή την στιγμή μια άλλη ομάδα με αρκετούς από αυτούς που έπαιξαν στον τελικό του U19 το 2022 έφτασε στα ημιτελικά του Euro U21 αφού νίκησε στον προημιτελικό την Γεωργία, στα πέναλτι μπροστά σε 44,000 Γεωργιανούς. Τωρα έχει ξανα μπροστά της, την Αγγλία όπως και στον τελικό του 2022.

Είναι μια εντυπωσιακή ποδοσφαιρική φουρνιά αλλά ελάχιστοι παίζουν στο εξωτερικό. Ο Γκλουκ στην Σάλτσμπουργκ. Ο Καλάιλι τράβηξε το ενδιαφέρον την Βόλφσμπουργκ. O Κάρζεφ στην Μπασάκσεχιρ.

Αν ρωτήσεις απαντούν οι περισσότεροι πως όλα άλλαξαν την εξαετία που βρέθηκε στο Ισραήλ ο Τζόρδι Κρόιφ. Πρώτα ως αθλητικός διευθυντής της Μακαμπί Τελ Αβίβ και μετά ως προπονητής από το 2012 ως το 2018. Έθεσε τις βάσεις στις ακαδημίες του συλλόγου ένα παράδειγμα που το ακολούθησαν όλοι, και δούλεψε.

Ο προπονητής της Σέκτζια, ομάδα Πρέμιερ Λιγκ στο Ισραήλ, Λέο Κρούπνικ δηλώνει: “Όταν μεγαλώναμε είχαμε προπονητές τους πατεράδες μας τώρα υπάρχουν κανονικοί προπονητές. Ο Κρόιφ έριξε τον σπόρο και τώρα το Ισραήλ απολαμβάνει τα αποτελέσματα”.

Υπάρχουν και πολλοί Άραβες σε αυτές τις Εθνικές ομάδες του Ισραήλ κάτι που άλλες εποχές δεν θα ήταν αποδεκτό αλλά αυτές οι ομάδες έχουν ξεπεράσει και τον ρατσισμό και δίνουν μαθήματα και μάχες που μένουν στην ιστορία σε μια χώρα που ταλαιπωρείται συνεχώς και περνάει δύσκολες στιγμές.

Τώρα το αν αυτή η γενιά θα καταφέρει να περάσει ομαλά στην εθνική ανδρών και να την στείλει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1970 είναι μια άλλη συζήτηση. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές, τους ανθρώπους αρκετές φορές να δουλέψουν τα ταλέντα τους. Από τους 44 παίκτες που έπαιξαν σε αυτές τις δύο διοργανώσεις μέσα σε έναν μήνα μόλις τέσσερις αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού δείγμα ότι όσο καλοί και να είναι οι παίκτες του Ισραήλ δύσκολα τους εμπιστεύονται οι “μεγάλοι”. Αν ήταν Γάλλοι ή Βέλγοι πιθανότατα όλοι θα έπαιζαν ήδη στο εξωτερικό.

Το μόνο καλό που μπορούν να κάνουν για την ώρα αυτές οι επιτυχίες είναι να γεμίσουν χαμόγελο τον κόσμο σε μια χώρα που υποφέρει και να φέρουν κι άλλα παιδιά κοντά στο ποδόσφαιρο

Keywords
Τυχαία Θέματα