Ligue 1: Αυτοί είναι οι προπονητές του φετινού Σαμπιονά (Β’ μέρος)

«Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»… κι ο καλός προπονητής στα δύσκολα.

Αλήθεια υπάρχει όμως εύκολη αποστολή για προπονητή; Σε όποιον πάγκο κι αν κάθεται, όποιας ομάδας το τιμόνι κι αν κρατά, όσες φορές κι αν έχει διαβεί την ίδια διαδρομή.

Λίγο πριν τη σέντρα του φετινού Σαμπιονά επιχειρούμε μια σύντομη παρουσίαση για κάθε κύριο που αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της κάθε ομάδας. Μετά το πρώτο μέρος, επιστρέφουμε με τους υπόλοιπους δέκα μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι εκείνος με τα περισσότερα ματς στους πάγκους του γαλλικού πρωταθλήματος.

Λοράν Μπατλές

(Τρουά)

Η βαλίτσα του είναι γεμάτη με ποδοσφαιρικές παραστάσεις, παραφουσκωμένη θαρρείς. Το μπλοκάκι του προπονητή που κρατά την τελευταία διετία μπορεί να μην έχει πολλές σελίδες, όμως οι σημειώσεις του από το 2019 στον πάγκο της Τρουά είχαν και αποτέλεσμα και θέαμα. Την ομάδα του τη γνωρίζει καλά, το Σαμπιονά επίσης. Τουλάχιστον ως παίκτης. Ως προπονητής βρίσκεται ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης… Επιτρέψτε μας το σχόλιο, θα την εκμεταλλευθεί και με το παραπάνω.

Ζεράλντ Μπατίκλ (Ανζέ)

Πρόκειται για την παρθενική απόπειρα του Μπατίκλ ως πρώτος προπονητής σε ομάδα του Σαμπιονά. Για μια δεκαετία βρέθηκε στα αποδυτήρια και τα προπονητικά γραφεία της Λιόν ως βοηθός προπονητής, οπότε δεδομένα στοιχεία στη βάση δεδομένων του έχει διαθέσιμα. Μεγαλώνει τώρα ο βαθμός δυσκολίας…

Πέτερ Μπος (Λιόν)

Η Λιόν έμεινε 4η πέρυσι, ο Ρούντι Γκαρσιά αποχώρησε και ο Ολλανδός που οδήγησε τον Άγιαξ στον τελικό του Europa League το 2017 και τη Λεβερκούζεν στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας το 2020, ανέλαβε να την ξαναβάλει στη σωστή διαδρομή. Η φιλοσοφία του είναι άκρως επιθετική, ωστόσο στη Ντόρτμουντ αυτό αποτέλεσε και το λόγο της αποπομπής του μεσούσης της περιόδου, καθώς αμυντικά η γερμανική ομάδα έδειχνε απελπιστικά εύθραυστη. Στη Γαλλία η αμυντική αφέλεια και οι κενοί χώροι τιμωρούνται με συνέπεια από τις αντεπιθέσεις…

Ολιβιέ νταλ Ογκλιό (Μονπελιέ)

Μετά τη Ντιζόν και τη Μπρεστ, η Μονπελιέ είναι ο τρίτος και πιο απαιτητικός σταθμός στην καριέρα του νταλ Ογκλιό στο Σαμπιονά. Έμπειρος είναι και πλέον έχοντας στη διάθεση του καλύτερο υλικό από εκείνο των προηγούμενων περιπτώσεων, μπορεί να βελτιώσει το νικηφόρο ποσοστό του που βρίσκεται στο 28% σε 160 ματς, έχοντας καταγράψει 44 νίκες.

Κριστόφ Πελισιέ (Λοριάν)

Ο Πελισιέ κρατά από το 2019 το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, έχοντας οδηγήσει την πρώτη του χρονιά τη Λοριάν ξανά στην Ligue 1, μετά τον υποβιβασμό της το 2017. Ήταν η δεύτερη ομάδα με την οποία το κατάφερνε, μετά την ιστορική άνοδο της Αμιάν το 2014. Προπονητής που γνωρίζει καλά πως να «τα φέρνει βόλτα με τις δυσκολίες», θέλει να βρεθεί ψηλότερα από την περυσινή 16η θέση στο Σαμπιονά.

Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς (Μπορντό)

Ο προπονητής που απέκλεισε στο πρόσφατο Euro την εθνική Γαλλίας από τον πάγκο της Ελβετίας, συνεχίζει την καριέρα του στο Σαμπιονά, αναλαμβάνοντας τη Μπορντό η οποία περιορίζεται τα τελευταία χρόνια σε θέσεις που δεν ταιριάζουν στο όνομα και την ιστορία της. Ο Φρανσίς Ζιλό το 2013 ήταν ο τελευταίος προπονητής που πανηγύρισε τίτλο, το Coupe de France, με τους «γιρονδίνους». Τη χρονιά δηλαδή που ο Πέτκοβιτς κατακτούσε το σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του, το Coppa Italia, με τη Λάτσιο.

Κλοντ Πιέλ (Σεντ Ετιέν)

Μονακό, Λιλ, Λιόν, Νις και από τον Οκτώβριο του 2019 Σεντ Ετιέν. Πέντε από τους ιστορικότερους συλλόγους στη Γαλλία αποτέλεσαν σταθμούς του Κλοντ Πιέλ στο Σαμπιονά, για να φτάσει τα 635 ματς, περισσότερα από κάθε άλλον στο φετινό πρωτάθλημα.

Μεγαλώνει τους παίκτες με την εμπιστοσύνη που τους δείχνει, αλλά και τις φιλοδοξίες των συλλόγων. Στην πρώτη του σεζόν, 2019-2020, οδήγησε τους «στεφανούα» στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια.

Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (ΠΣΖ)

Ανέλαβε πέρυσι να ολοκληρώσει τη σεζόν μετά το διαζύγιο της ΠΣΖ με τον Τόμας Τούχελ οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας, στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος πίσω από τη Λιλ και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας αποκλείσει στη διαδρομή τη Μπαρτσελόνα και τη Μπάγερν Μονάχου.

Μπορεί να επιδεικνύει υψηλό ποσοστό νικών (71% σε 21 ματς) στη Ligue 1, όμως η δεύτερη θέση δεν ικανοποιεί το σύλλογο. Δεύτερη ευκαιρία λοιπόν, αν και η σεζόν δεν άρχισε καλά με την ήττα από τη Λιλ στο Σούπερ Καπ Γαλλίας.

Χόρχε Σαμπάολι (Μαρσέιγ)

Ο Αργεντινός τεχνικός ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο τους «Φωκαείς» διαδεχόμενος τον Αντρέ Βίλας Μπόας. Ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η Μαρσέιγ θα επιχειρήσει να παίξει κυριαρχικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, πέτυχε 6 νίκες σε 11 ματς για να διατηρήσει την ομάδα της Μασσαλίας στην ευρωπαϊκή έξοδο και να επιχειρήσει φέτος να επιβεβαιώσει τον κυριαρχικό χαρακτήρα που επιδιώκει.

Ζιλιέν Στεφάν (Στρασβούργο)

Μετά από μια τριετία στον πάγκο της Ρεν και την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας το 2019 ο 40χρονος τεχνικός βρήκε το δεύτερο σταθμό της καριέρας του στην ομάδα της Αλσατίας. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η προσπάθεια του να δώσει συνέχεια στο υψηλό ποσοστό νικών που έχει χτίσει στο Σαμπιονά και αγγίζει το 44%, με 34 νίκες σε 77 ματς. Από τις περιπτώσεις, μαζί με τον Λοράν Μπατέλς της Τρουά, που η εξέλιξη τους αναμένεται με ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα