Nintendo Switch Lite Review

Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον... μεγαλύτερο αδερφό του.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το Nintendo Switch είναι η πιο “ιδιαίτερη” κονσόλα της αγοράς. H ιδιαιτερότητά της οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υβριδική φύση της, καθώς μπορείτε να την συνδέσετε στην τηλεόρασή σας ή να απολαύσετε gaming on the go. Πολύ πριν την κυκλοφορία της είχαν εκφραστεί ανησυχίες για το μέλλον των φορητών κονσολών,

αλλά και για το μέλλον της κονσόλας γενικότερα μετά την αποτυχία του Wii U. Παρόλα αυτά, το Nintendo Switch κατάφερε να διαψεύσει όλους τους επικριτές του, καθώς και όσους “ειδήμονες” υποστήριζαν ότι η κονσόλα θα... πατώσει λόγω του υποδεέστερου hardware της. Αυτό που εν τέλει έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η βιβλιοθήκη τίτλων της εκάστοτε κονσόλας. Στην προκειμένη περίπτωση, το Switch έχει μια πλειάδα από exclusives, συμπεριλαμβανομένου του μνημειώδους The Legend of Zelda: Breath of Wild και άφθονα third-party games που προέρχονται από τους “μεγάλους” publishers της βιομηχανίας. Επιπροσθέτως, το Nintendo eShop έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες indie κυκλοφορίες και μάλιστα πολλοί από αυτούς τους τίτλους κυκλοφορούν πρώτα στην κονσόλα της Nintendo και στη συνέχεια μεταφέρονται στα PS4 και Xbox One.

Κόντρα στις φήμες που ήθελαν τη Nintendo να κυκλοφορεί μια πιο “ισχυρή” έκδοση του Switch, η ιαπωνική εταιρεία επέλεξε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Το Nintendo Switch Lite είναι μια κονσόλα με ξεκάθαρο handheld προσανατολισμό, η οποία θα λέγαμε ότι ήρθε για να αντικαταστήσει τα γερασμένα 3DS και 2DS. Το ερώτημα που ενδεχομένως να βασανίζει όσους σκέφτονται να αγοράσουν το Switch είναι ποια από τις δύο εκδόσεις να προτιμήσουν. Εάν ψάχνετε κατά βάση για μια φορητή κονσόλα, τότε το Nintendo Switch Lite αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, ιδίως από την στιγμή που διατίθεται κατά 100 ευρώ φθηνότερα σε σύγκριση με το αρχικό μοντέλο της κονσόλας.

Σε επίπεδο design, το Nintendo Switch Lite δεν διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με το Nintendo Switch. Οι διαφορές εστιάζονται κατά βάση στην ύπαρξη ενός παραδοσιακού d-pad σε σχήμα σταυρού, το οποίο αντικαθιστά τα directional buttons, στο μέγεθος της οθόνης και στο μέγεθος της κονσόλας γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος του Switch Lite είναι κατά 3 εκατοστά μικρότερο, ενώ το ύψος του είναι μικρότερο κατά 11 χιλιοστά (οι δύο κονσόλες έχουν το ίδιο ακριβώς πάχος). Επίσης, η κονσόλα είναι ελαφρύτερη κατά 121gr σε σύγκριση με το πρωτότυπο Nintendo Switch. Φυσικά εδώ λαμβάνουμε υπόψη μας και το βάρος των δύο Joy-Con που θα πρέπει να προσαρμόσετε στο Switch για να παίξετε στο handheld mode. Ακόμη και χωρίς τα Joy-Con πάντως, το Switch Lite είναι 20 γραμμάρια ελαφρύτερο από το Switch.

Παρά τις μικρότερες διαστάσεις του, το Switch Lite είναι πιο στιβαρό από το Switch, κυρίως γιατί πρόκειται για μια ενιαία συσκευή. Οι χαρακτηριστικές “ράγες” που είχαμε δει στο Switch, στις οποίες συνδέονταν τα δύο Joy-Con, εδώ απουσιάζουν. Στο κέντρο της φορητής κονσόλας συναντάμε μια LCD οθόνη αφής 5.5 ιντσών, ενώ στην αριστερή και την δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα γνώριμα κουμπιά του Switch. Όπως προαναφέραμε, αντί για τα directional buttons αυτή την φορά συναντάμε ένα παραδοσιακό d-pad σε σχήμα σταυρού. Οι λάτρεις των 2D Platformers θα εκτιμήσουν δεόντως την συγκεκριμένη προσθήκη, καθώς τα directional buttons του αριστερού Joy-Con δεν είχαν την καλύτερη δυνατή απόκριση.

Στην κάτω πλευρά της κονσόλας συναντάμε μια υποδοχή USB-C, η οποία χρησιμοποιείται για την φόρτιση της συσκευής. Να τονίσουμε ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε την κονσόλα με την βάση του Switch, για να παίξετε στην οθόνη της τηλεόρασης σας. Στο Switch Lite απουσιάζει και το υποτυπώδες stand του Switch, το οποίο σας έδινε την δυνατότητα να τοποθετήσετε την κονσόλα πάνω σε κάποιο τραπέζι ή σε κάποια άλλη επιφάνεια, καθώς και η λειτουργία HD Rumble (δόνηση).

Το συμπέρασμα που προκύπτει σε γενικές γραμμές είναι ότι η Nintendo, πέρα από την προσθήκη του d-pad διατήρησε σχεδόν αυτούσιο τον βασικό σχεδιασμό του Switch. Εδώ βέβαια τίθεται το ζήτημα του κατά πόσο υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Τους τελευταίους μήνες έχει έρθει στην επιφάνεια το πρόβλημα που παρατηρείται στους αναλογικούς μοχλούς του Switch με το λεγόμενο drifting. Στις περιπτώσεις αυτές οι αναλογικοί μοχλοί καταγράφουν μια κίνηση, ενώ στην πραγματικότητα ο εκάστοτε χρήστης δεν τους ακουμπά καν. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε συναντήσει αυτό το πρόβλημα στα review units του Switch και του Switch Lite, όμως έχουμε αντιμετωπίσει φαινόμενα drifting (άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα) σε όλα μας τα Xbox One χειριστήρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός Elite Controller. Στην προκειμένη περίπτωση εάν υπάρξουν φαινόμενα drifting θα πρέπει να στείλετε ολόκληρη την κονσόλα για επισκευή και όχι μόνο το προβληματικό Joy-Con, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Switch. Από τη στιγμή λοιπόν που η Nintendo είχε αναγνωρίσει επίσημα το συγκεκριμένο πρόβλημα γιατί δεν φρόντισε να βελτιώσει την ποιότητα κατασκευής των αναλογικών μοχλών της;

Σε ότι αφορά την οθόνη, το Switch Lite έρχεται εφοδιασμένο με μια LCD οθόνη αφής ανάλυσης 1.280x720p. Παρά το μικρότερο μέγεθός της (0.7 ίντσες μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Switch) έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια εξαιτίας της αυξημένης πυκνότητας pixel (267ppi έναντι 237ppi). H διάρκεια ζωής της μπαταρίας κυμαίνεται στις 3-7 ώρες και είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Switch (2.5-6.5 ώρες). Στην πραγματικότητα πάντως η χωρητικότητα της μπαταρίας του Switch Lite κυμαίνεται στα 3570mAh και είναι μικρότερη από αυτήν του Switch (4310mAh). Αν και προκύπτει το ερώτημα του γιατί η Nintendo δεν χρησιμοποίησε μια μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας σαν και αυτή που είδαμε στην updated έκδοση του Switch που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αυτονομία του Switch Lite είναι μεγαλύτερη από αυτήν του 3DS ή του PS Vita.

Η gameplay εμπειρία που προσφέρει το Nintendo Switch Lite είναι ελαφρώς καλύτερη από αυτήν που είχαμε συναντήσει στο handheld mode του Switch. Καταρχήν, λόγω του μικρότερου μεγέθους η κονσόλα κάθεται καλύτερα στα χέρια σας και λόγω του μειωμένου βάρους είναι πιο ξεκούραστη στη χρήση της. Δεύτερον, η παρουσία ενός “σωστού” d-pad κάνει την διαφορά στα 2D games. Ιδίως σε αμιγώς Platformers ή σε τίτλους που δίνουν έμφαση στο platforming θα εκτιμήσετε την ακρίβεια που σας παρέχει το d-pad στον χειρισμό του ήρωά σας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Shovel Knight, το οποίο γενικώς απαιτεί περίτεχνους χειρισμούς στα platforming σημεία του. Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την ελαφρώς μεγαλύτερη αυτονομία και την αυξημένη ευκρίνεια της εικόνας θα λέγαμε ότι το Switch Lite είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όσων προτιμούν να παίζουν τους τίτλους του Switch μακριά από την οθόνη της τηλεόρασής τους.

Να σημειώσουμε πάντως ότι κάποιοι τίτλοι, όπως το 1, 2, Switch δεν είναι συμβατοί με τη νέα... light έκδοση της κονσόλας. Όταν βέβαια μπορείτε να απολαύσετε -όπου κι αν βρίσκεστε- αριστουργήματα, όπως το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, το Bayonetta 2 και το Xenoblade Chronicles 2, τότε οι απουσίες σαν το 1, 2, Switch περνούν κατά βάση απαρατήρητες.

To review βασίστηκε στην retail έκδοση του Nintendo Switch Lite, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

IGN Greece Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Nintendo Switch Lite Ολα όσα ξέρουμε για το Nintendo Switch Lite Nintendo Switch Lite Is Here! All Colors, Gameplay, and Switch Comparison - Gamescom 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα