Point Guards: η πρώτη εικόνα
14:44 4/11/2018
- Πηγή: Novasports
Μια πρώτη μελέτη της εικόνας των κουμανταδόρων των 8 πρώτων ομάδων της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας. Καλάθης, Σπανούλης, Σλούκας, Τσάτσο, Τζέιμς, Γιουλ, Λάρκιν, Πάνγκος στο μικροσκόπιο των προηγμένων στατιστικών.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ας το δούμε βάσει της βαθμολογίας των ομάδων ως τώρα.
Σέρχιο Γιουλ
Ο Ισπανός χρησιμοποιείται με σχετική φειδώ από τον Πάμπλο Λάσο, αφού δεν έχουν περάσει παρά μήνες από τη στιγμή που επέστρεψε από εγχείρηση χιαστού. Παίζει λιγότερο από τον Καμπάσο, δεν έχει χρειαστεί να πιεστεί πολύ αφού η Ρεάλ είχε σχετικά βατό πρόγραμμα στο
ξεκίνημα, για αυτό και είναι ο μοναδικός σε αυτή τη λίστα που δεν έχει ξεπεράσει τα 100 λεπτά συμμετοχής. Φυσικά είναι το απόλυτο αφεντικό των αποφάσεων από τη στιγμή που πατά παρκέ, χωρίς πάντως να τις μονοπωλεί (π.χ σε σύγκριση με τη σεζόν 2016-17 όταν είχε usage 29.4). Είναι δεύτερος σε win shares με 0.4 και πρώτος σε ποσοστό λαθών με μόλις 9.3%. Ο Γιουλ φαίνεται να βρίσκεται στα χρόνια της ωριμότητας και να ενστερνίζεται το less is more, αλλά αυτό είναι κάτι που θα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια.
Σέρχιο Ροντρίγκεθ
Ο Τσάτσο είχε μια μάλλον αργή εκκίνηση στη σεζόν, ήταν πάντως εκεί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό όταν η (πρακτικά χωρίς Ντε Κολό) ΤΣΣΚΑ τον χρειάστηκε. Από πέρσι παίρνει περισσότερες προσπάθειες (ειδικά από μακριά) και ως τώρα είναι τρίτος σκόρερ με 11.6 αλλά με αρκετά λάθη που περιορίζουν αρκετά το PPR του (4.8, 4ος στην σχετική κατάταξη), ειδικά στον πολύ γρήγορο ρυθμό των Ρώσων. Βρίσκεται στην 5η θέση στο PER με 15.1 (πίσω από Σλούκα, Γιουλ, Τζέιμς) και είναι πολύ αποδοτικός στις εκτελέσεις του (52% EFG, 1.09 πόντοι/κατοχή) χάρη στο 41,9% στα τρίποντα (13/31).
Κώστας Σλούκας
Ο τραυματισμός του Ένις τον έχει φέρει στην τρίτη θέση σε λεπτά συμμετοχής (πίσω από Τζέιμς, Καλάθη) και αποτελεί τον δεύτερο πιο «καθαρό» πλέι-μέικερ ως τώρα με 8.8 ppr (πίσω μόνο από το 10.3 του Καλάθη). Αν και έχει το χαμηλότερο usage από τους 8 της λίστας, ο Σλούκας είναι δεύτερος σκόρερ στη λίστα χάρη στο εξαιρετικό 1.19 πόντοι/κατοχή και το 93.6 στο ORTG70. Κάπως έτσι δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως είναι στην πρώτη θέση της αξιολόγησης μαζί με τον Τζέιμς (17.4) αλλά εύκολα πρώτος σε win shares με 0.7. Μάλιστα, ο Σλούκας μοιράζεται την 4η θέση σε win shares σε όλη την Ευρωλίγκα μαζί με Ρούντι, Καμπάσο, Πουαριέ, Μοερμάν και Ντε Κολό (καλύτεροι του είναι μόνο οι Βέσελι, Γκουντάιτις, Ράντολφ, κανένας γκαρντ δηλαδή). Ο 28χρονος Έλληνας είναι σε τροχιά εκτόξευσης.
Μάικ Τζέιμς
Ο Τζέιμς είναι ακριβώς εκεί που θέλει να είναι, στη θέση του απόλυτου αφεντικού της ομάδας. Η Αρμάνι είναι στο 4-1 έχοντας ηττηθεί μόνο από τη Ρεάλ και έχοντας κερδίσει τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, παρότι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ της Ευρώπης έχει πολλάκις παραδεχτεί ότι δεν είχε καλή απόδοση / είχε κακές επιλογές:
Το να ξεπεράσει κανείς σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία τον Αλεξέι Σβεντ δεν είναι εύκολο, αλλά ο Τζέιμς το έχει κάνει ήδη σε χρόνο συμμετοχής, αφού αγωνίζεται 34:10 ανά αγώνα, αριθμός που παραπέμπει σε μπάσκετ 30΄΄. Ο Μάικ δεν είναι πόιντ γκαρντ, αλλά αυτό το ξέραμε από το πέρασμα του από την Ελλάδα. Είναι πρώτος σκόρερ ανάμεσα στους 8 με 19.2 πόντους, ξοδεύει αρκετά σουτ για να τα καταφέρει (1.02 πόντοι/κατοχή, 4ος) και φυσικά είναι μια επίθεση μόνος του (30% usage, 43.1 (!) Off. Load). Τα πολύ λίγα λάθη του είναι πολύ λίγα βάσει χρόνου συμμετοχής τον κρατούν στην πρώτη θέση της αξιολογησης (μαζί με τονΣλούκα) και στο αξιοπρεπές 0.3 win shares. Αλλά για τον ίδιο, όλα αυτά είναι μουντζούρες και θόρυβος: ο Τζέιμς νιώθει σημαντικός και έχει τη μπάλα. Αυτό έχει σημασία.
Νικ Καλάθης
Μια ματιά στα νούμερα του Καλάθη αρκεί για να πάει το μάτι κατευθείαν στο μηδενικό των Win Shares. Ο floor general του Παναθηναϊκου παίρνει 0.2 defensive win shares αλλά έχει ισόποσο αρνητικό δείκτη (-0.2) στο επιθετικό κομμάτι. Οι 10.6 πόντοι του έρχονται με άσχημα ποσοστά (38.7 EFG%) και με μόλις 0.7 πόντους ανά κατοχή (τελευταίος στη σχετική λίστα). Η βιασύνη που δείχνει φέτος τον έχει ανεβάσει ψηλά σε ποσοστό λαθών, είναι όμως σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς πως τις περισσότερες φορές είναι ο μοναδικός δημιουργός της 5άδας. Το 39.8 στο Off.Load είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στους 8 πρώτους και πιθανότατα κάτι που ο Τσάβι Πασκουάλ θα πρέπει να διορθώσει. Ακόμα και με το μέτριο ξεκίνημα του ο Καλάθης είναι πιο «καθαρός» πόιντ γκαρντ της Ευρωλίγκας (10.3 ppr, ο μοναδικός με διψήφιο δείκτη), αλλά δεν είναι σούπερμαν.
Κέβιν Πάνγκος
Ελάχιστη εντύπωση προκαλεί πως ο Κέβιν Πάνγκος της Βαρκελώνης μοιάζει προς το παρόν σε ελάχιστα με αυτόν του Κάουνας. Βγαίνοντας από το εξαιρετικά ρυθμισμένο οικοσύστημα του Σάρας και μπαίνοντας στην θεωρία της σχετικότητας της Μπαρσελόνα, ο Καναδός ψάχνει ακόμα τον ρόλο του. Ο Πέσιτς τον έχει αναγορεύσει βασικό πόιντ γκαρντ και έχει στείλει εξορία τον φανερά ξενερωμένο Ερτέλ, ο Πάνγκος παίρνει ευθύνες αλλά η χημεία δεν είναι εκεί και έτσι παρασύρεται πολύ συχνά σε λάθη (23.4%), οι πόντοι του έρχονται με άσχημα ποσοστά (64.6 ortg70, 0.81ppd), με το 37.5% EFG% να είναι το χειρότερο στην 8άδα των point guards. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά με πέρσι, αρκεί να δούμε ότι σε 36 ματς την περσινή σεζόν είχε 59.2 EFG% παίζοντας τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής μετά τον Σβεντ.
Σέιν Λάρκιν
Κάποιος να φέρει πίσω τον Σέιν Λάρκιν που γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια στη Μπασκόνια, και γρήγορα παρακαλώ. Ο ταχύτατος Αμερικανός δείχνει λίγο απογοητευμένος από την επιστροφή του στην Ευρώπη, μιας και είχε πιστέψει πως τα περσινά του πεπραγμένα θα του επέτρεπαν να κρατήσει τη θέση του στους Σέλτικς (αυτή που έχει πλέον ο Μπραντ Γουόναμέικερ). Ο Λάρκιν είναι ο χειρότερος σκόρερ (7.2 πόντοι) ανάμεσα στους 8 που εξετάζουμε, αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα: ο παίκτης της Εφές δεν είναι σκόρερ. Όμως ο αρνητικός (!) δείκτης win shares (-0.1), η ισχνή επιθετική του παρουσία (43.9 EFG%), η τελευταία θέση σε παραγόμενους πόντους; Μόνο ο Πάνγκος έχει χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας (PER) από αυτόν. Η είσοδος στα πλέι-οφς για την Εφές θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη βελτίωση του.
Βασίλης Σπανούλης
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετακόμισε στο PG από φέτος και έχει πλέον σταματήσει βγαίνει από σκριν προκειμένου να πάρει τη μπάλα. Ο χρόνος συμμετοχής του παραμένει ίδιος με πέρσι (26 λεπτά μ.ο), το usage% έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες (26.8 από 31.0), πράγμα ορατό στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» που έχει γίνει αρκετά πιο πολυμορφικό. Η συνολική στατιστική εικόνα μετά από πέντε παιχνίδια του δίνει μηδενική αξιολόγηση σε Win Shares, και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με τον Καλάθη (-0.2 Offensive, + 0.2 Defensive). O 36χρονος γκαρντ έχει την τρίτη χειρότερο επίδοση σε πόντους/κατοχή με 0.8 (μπροστά μόνο από τον Καλάθη) και είναι ο δεύτερος χειρότερος σε ποσοστό λαθών με 22.5 (πίσω μόνο από τον Πάνγκος). Παρότι το επιθετικό φορτίο που διαχειρίζεται παραμένει υψηλό (31.1), είναι φανερό πως η μετάβαση στο «1» χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο προκειμένου να τελειοποιηθεί (3.5 PPR).
Ο συνολικός πίνακας των στατιστικών:
Οι στατιστικές κατηγορίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
ΜΙΝ: λεπτά συμμετοχής σε απόλυτο αριθμό
PTS: μέσος όρος πόντων
USG%: ποσοστιαία αναλογία των κατοχών της ομάδας που διαχειρίζεται ο παίκτης
OFF. LOAD% : ποσοστιαία αναλογία του επιθετικού φορτίου της ομάδας που επωμίζεται ο παίκτης
ORTG70: Επιθετική αξιολόγηση του παίκτη ανά 70 κατοχές. Είναι απαραίτητο να διαβάζεται σε συνάρτηση με το USG%.
Pprod (Points produced): Οι πόντοι που έχει δημιουργήσει ο κάθε παίκτης.
PER (Player Efficiency Rating): Η αποδοτικότητα του παίκτη.
PPP (Points Per Possesion): Πόντοι/κατοχή
PPR (Pure Poing Rating): Δείκτης που αποτελεί εξέλιξη της αναλογίας ασίστ/λαθών, στον οποίο θεωρείται ότι ένα λάθος κοστίζει περισσότερο σε μια ομάδα από ότι την ωφελεί μια ασίστ, ενώ λαμβάνει υπόψιν και τον χρόνο συμμετοχής ενός παίκτη αλλά και το ρυθμό στον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του.
EFG% (effective field goal %): αποτελεσματικότητα εντός πεδιάς υπολογίζοντας μαζί δίποντα και τρίποντα.
TO%: ποσοστό λαθών
PIR: αξιολόγηση
WS (Win Shares): Οι Win Shares αποδίδουν σε κάθε παίκτη ένα μέρος από τον συνολικό αριθμό νικών της ομάδας του, με βάση τη στατιστική του συγκομιδή. Οι Win Shares χωρίζονται σε Offensive και Defensive.
Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από τη δουλειά του Ανδρέα Χριστοφόρου, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προηγμένα στατιστικά μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Photo Credits: INTIME, Euroleague.net
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ας το δούμε βάσει της βαθμολογίας των ομάδων ως τώρα.
Σέρχιο Γιουλ
Ο Ισπανός χρησιμοποιείται με σχετική φειδώ από τον Πάμπλο Λάσο, αφού δεν έχουν περάσει παρά μήνες από τη στιγμή που επέστρεψε από εγχείρηση χιαστού. Παίζει λιγότερο από τον Καμπάσο, δεν έχει χρειαστεί να πιεστεί πολύ αφού η Ρεάλ είχε σχετικά βατό πρόγραμμα στο
Σέρχιο Ροντρίγκεθ
Ο Τσάτσο είχε μια μάλλον αργή εκκίνηση στη σεζόν, ήταν πάντως εκεί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό όταν η (πρακτικά χωρίς Ντε Κολό) ΤΣΣΚΑ τον χρειάστηκε. Από πέρσι παίρνει περισσότερες προσπάθειες (ειδικά από μακριά) και ως τώρα είναι τρίτος σκόρερ με 11.6 αλλά με αρκετά λάθη που περιορίζουν αρκετά το PPR του (4.8, 4ος στην σχετική κατάταξη), ειδικά στον πολύ γρήγορο ρυθμό των Ρώσων. Βρίσκεται στην 5η θέση στο PER με 15.1 (πίσω από Σλούκα, Γιουλ, Τζέιμς) και είναι πολύ αποδοτικός στις εκτελέσεις του (52% EFG, 1.09 πόντοι/κατοχή) χάρη στο 41,9% στα τρίποντα (13/31).
Κώστας Σλούκας
Ο τραυματισμός του Ένις τον έχει φέρει στην τρίτη θέση σε λεπτά συμμετοχής (πίσω από Τζέιμς, Καλάθη) και αποτελεί τον δεύτερο πιο «καθαρό» πλέι-μέικερ ως τώρα με 8.8 ppr (πίσω μόνο από το 10.3 του Καλάθη). Αν και έχει το χαμηλότερο usage από τους 8 της λίστας, ο Σλούκας είναι δεύτερος σκόρερ στη λίστα χάρη στο εξαιρετικό 1.19 πόντοι/κατοχή και το 93.6 στο ORTG70. Κάπως έτσι δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως είναι στην πρώτη θέση της αξιολόγησης μαζί με τον Τζέιμς (17.4) αλλά εύκολα πρώτος σε win shares με 0.7. Μάλιστα, ο Σλούκας μοιράζεται την 4η θέση σε win shares σε όλη την Ευρωλίγκα μαζί με Ρούντι, Καμπάσο, Πουαριέ, Μοερμάν και Ντε Κολό (καλύτεροι του είναι μόνο οι Βέσελι, Γκουντάιτις, Ράντολφ, κανένας γκαρντ δηλαδή). Ο 28χρονος Έλληνας είναι σε τροχιά εκτόξευσης.
Μάικ Τζέιμς
Ο Τζέιμς είναι ακριβώς εκεί που θέλει να είναι, στη θέση του απόλυτου αφεντικού της ομάδας. Η Αρμάνι είναι στο 4-1 έχοντας ηττηθεί μόνο από τη Ρεάλ και έχοντας κερδίσει τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, παρότι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ της Ευρώπης έχει πολλάκις παραδεχτεί ότι δεν είχε καλή απόδοση / είχε κακές επιλογές:
Horrible game from me but we won so next up
— Mike James (@TheNatural_05) 2 Νοεμβρίου 2018Horrible second half by us and especially me. Bad shots and bad possessions. Move on to Friday and try to be better
— Mike James (@TheNatural_05) 17 Οκτωβρίου 2018Το να ξεπεράσει κανείς σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία τον Αλεξέι Σβεντ δεν είναι εύκολο, αλλά ο Τζέιμς το έχει κάνει ήδη σε χρόνο συμμετοχής, αφού αγωνίζεται 34:10 ανά αγώνα, αριθμός που παραπέμπει σε μπάσκετ 30΄΄. Ο Μάικ δεν είναι πόιντ γκαρντ, αλλά αυτό το ξέραμε από το πέρασμα του από την Ελλάδα. Είναι πρώτος σκόρερ ανάμεσα στους 8 με 19.2 πόντους, ξοδεύει αρκετά σουτ για να τα καταφέρει (1.02 πόντοι/κατοχή, 4ος) και φυσικά είναι μια επίθεση μόνος του (30% usage, 43.1 (!) Off. Load). Τα πολύ λίγα λάθη του είναι πολύ λίγα βάσει χρόνου συμμετοχής τον κρατούν στην πρώτη θέση της αξιολογησης (μαζί με τονΣλούκα) και στο αξιοπρεπές 0.3 win shares. Αλλά για τον ίδιο, όλα αυτά είναι μουντζούρες και θόρυβος: ο Τζέιμς νιώθει σημαντικός και έχει τη μπάλα. Αυτό έχει σημασία.
Νικ Καλάθης
Μια ματιά στα νούμερα του Καλάθη αρκεί για να πάει το μάτι κατευθείαν στο μηδενικό των Win Shares. Ο floor general του Παναθηναϊκου παίρνει 0.2 defensive win shares αλλά έχει ισόποσο αρνητικό δείκτη (-0.2) στο επιθετικό κομμάτι. Οι 10.6 πόντοι του έρχονται με άσχημα ποσοστά (38.7 EFG%) και με μόλις 0.7 πόντους ανά κατοχή (τελευταίος στη σχετική λίστα). Η βιασύνη που δείχνει φέτος τον έχει ανεβάσει ψηλά σε ποσοστό λαθών, είναι όμως σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς πως τις περισσότερες φορές είναι ο μοναδικός δημιουργός της 5άδας. Το 39.8 στο Off.Load είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στους 8 πρώτους και πιθανότατα κάτι που ο Τσάβι Πασκουάλ θα πρέπει να διορθώσει. Ακόμα και με το μέτριο ξεκίνημα του ο Καλάθης είναι πιο «καθαρός» πόιντ γκαρντ της Ευρωλίγκας (10.3 ppr, ο μοναδικός με διψήφιο δείκτη), αλλά δεν είναι σούπερμαν.
Κέβιν Πάνγκος
Ελάχιστη εντύπωση προκαλεί πως ο Κέβιν Πάνγκος της Βαρκελώνης μοιάζει προς το παρόν σε ελάχιστα με αυτόν του Κάουνας. Βγαίνοντας από το εξαιρετικά ρυθμισμένο οικοσύστημα του Σάρας και μπαίνοντας στην θεωρία της σχετικότητας της Μπαρσελόνα, ο Καναδός ψάχνει ακόμα τον ρόλο του. Ο Πέσιτς τον έχει αναγορεύσει βασικό πόιντ γκαρντ και έχει στείλει εξορία τον φανερά ξενερωμένο Ερτέλ, ο Πάνγκος παίρνει ευθύνες αλλά η χημεία δεν είναι εκεί και έτσι παρασύρεται πολύ συχνά σε λάθη (23.4%), οι πόντοι του έρχονται με άσχημα ποσοστά (64.6 ortg70, 0.81ppd), με το 37.5% EFG% να είναι το χειρότερο στην 8άδα των point guards. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά με πέρσι, αρκεί να δούμε ότι σε 36 ματς την περσινή σεζόν είχε 59.2 EFG% παίζοντας τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής μετά τον Σβεντ.
Σέιν Λάρκιν
Κάποιος να φέρει πίσω τον Σέιν Λάρκιν που γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια στη Μπασκόνια, και γρήγορα παρακαλώ. Ο ταχύτατος Αμερικανός δείχνει λίγο απογοητευμένος από την επιστροφή του στην Ευρώπη, μιας και είχε πιστέψει πως τα περσινά του πεπραγμένα θα του επέτρεπαν να κρατήσει τη θέση του στους Σέλτικς (αυτή που έχει πλέον ο Μπραντ Γουόναμέικερ). Ο Λάρκιν είναι ο χειρότερος σκόρερ (7.2 πόντοι) ανάμεσα στους 8 που εξετάζουμε, αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα: ο παίκτης της Εφές δεν είναι σκόρερ. Όμως ο αρνητικός (!) δείκτης win shares (-0.1), η ισχνή επιθετική του παρουσία (43.9 EFG%), η τελευταία θέση σε παραγόμενους πόντους; Μόνο ο Πάνγκος έχει χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας (PER) από αυτόν. Η είσοδος στα πλέι-οφς για την Εφές θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη βελτίωση του.
Βασίλης Σπανούλης
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετακόμισε στο PG από φέτος και έχει πλέον σταματήσει βγαίνει από σκριν προκειμένου να πάρει τη μπάλα. Ο χρόνος συμμετοχής του παραμένει ίδιος με πέρσι (26 λεπτά μ.ο), το usage% έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες (26.8 από 31.0), πράγμα ορατό στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» που έχει γίνει αρκετά πιο πολυμορφικό. Η συνολική στατιστική εικόνα μετά από πέντε παιχνίδια του δίνει μηδενική αξιολόγηση σε Win Shares, και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με τον Καλάθη (-0.2 Offensive, + 0.2 Defensive). O 36χρονος γκαρντ έχει την τρίτη χειρότερο επίδοση σε πόντους/κατοχή με 0.8 (μπροστά μόνο από τον Καλάθη) και είναι ο δεύτερος χειρότερος σε ποσοστό λαθών με 22.5 (πίσω μόνο από τον Πάνγκος). Παρότι το επιθετικό φορτίο που διαχειρίζεται παραμένει υψηλό (31.1), είναι φανερό πως η μετάβαση στο «1» χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο προκειμένου να τελειοποιηθεί (3.5 PPR).
Ο συνολικός πίνακας των στατιστικών:
Οι στατιστικές κατηγορίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
ΜΙΝ: λεπτά συμμετοχής σε απόλυτο αριθμό
PTS: μέσος όρος πόντων
USG%: ποσοστιαία αναλογία των κατοχών της ομάδας που διαχειρίζεται ο παίκτης
OFF. LOAD% : ποσοστιαία αναλογία του επιθετικού φορτίου της ομάδας που επωμίζεται ο παίκτης
ORTG70: Επιθετική αξιολόγηση του παίκτη ανά 70 κατοχές. Είναι απαραίτητο να διαβάζεται σε συνάρτηση με το USG%.
Pprod (Points produced): Οι πόντοι που έχει δημιουργήσει ο κάθε παίκτης.
PER (Player Efficiency Rating): Η αποδοτικότητα του παίκτη.
PPP (Points Per Possesion): Πόντοι/κατοχή
PPR (Pure Poing Rating): Δείκτης που αποτελεί εξέλιξη της αναλογίας ασίστ/λαθών, στον οποίο θεωρείται ότι ένα λάθος κοστίζει περισσότερο σε μια ομάδα από ότι την ωφελεί μια ασίστ, ενώ λαμβάνει υπόψιν και τον χρόνο συμμετοχής ενός παίκτη αλλά και το ρυθμό στον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του.
EFG% (effective field goal %): αποτελεσματικότητα εντός πεδιάς υπολογίζοντας μαζί δίποντα και τρίποντα.
TO%: ποσοστό λαθών
PIR: αξιολόγηση
WS (Win Shares): Οι Win Shares αποδίδουν σε κάθε παίκτη ένα μέρος από τον συνολικό αριθμό νικών της ομάδας του, με βάση τη στατιστική του συγκομιδή. Οι Win Shares χωρίζονται σε Offensive και Defensive.
Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από τη δουλειά του Ανδρέα Χριστοφόρου, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προηγμένα στατιστικά μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Photo Credits: INTIME, Euroleague.net
Keywords
εικονα, win, ολυμπιακος, τσσκα, ppr, efg, game, mike, james, ελλαδα, floor, player, goal, photo, euroleague, net, παναθηναικος, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, αξιολογηση, δουλεια, μπασκετ, παιχνιδια, προγραμμα, ρεαλ, χημεια, efg, euroleague, game, james, net, βγαινει, βρειτε, βρισκεται, γινει, δευτερο, δειτε, δειχνει, εγχειρηση, ευκολο, ευκολα, εκκινηση, εξελιξη, ερχονται, ευρωπη, ιδιο, θεωρια της σχετικοτητας, θορυβος, θεωρια, λαθη, λαθος, ματια, ματι, μηνες, μπορειτε, ξεκινημα, ομαδα, ορος, ωφελει, ρασελ, ρολο, σεζον, συνεχεια, σλουκας, τριτη, τσσκα, φειδω, φυσικα, χρονος, αφεντικο, floor, goal, κομματι, μελετη, μοιαζει, mike, παιχνιδι, πληροφοριες, ppr, win
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Καλή εμφάνιση από τον Κώστα στο ντεμπούτο του (video)
- Η μεγάλη μαγκιά του Δώνη!
- Σπαλέτι: "Εάν προετοιμάζαμε τα ματς όπως η Μπαρτσελόνα, θα χάναμε 18-0"
- Τραυμάτισαν με μαχαίρι οπαδούς του Παναθηναϊκού!
- Δανείζει Μήτρογλου η Μαρσέιγ λόγω μισθού
- Η Λίζα και η επιφοίτηση του Κόβατς (photo)
- Η... ειδική βαθμολογία με ξένους διαιτητές!
- Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Πρωτοφανές επεισόδιο στο ΟΑΚΑ με τρεις τραυματίες!
- "Τίκι - τάκα": Από την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, στην Γουάντι Ντέγκλα του Γκώνια
- Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Και το σερί συνεχίζεται...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Καλή εμφάνιση από τον Κώστα στο ντεμπούτο του (video)
- Η Λίζα και η επιφοίτηση του Κόβατς (photo)
- Point Guards: η πρώτη εικόνα
- Αρβανίτης: «Έχει δυνατότητες η Ελλάδα»
- Η παρακάμερα από το ΟΑΚΑ (video)
- Τα «σφυριά» θέλουν τον Μήτρογλου
- Η Ράμπο του Instagram (photo)
- Γενέθλια για το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» (photo)
- Είδε το ντέρμπι με τον Κυργιάκο ο Πετρόπουλος (photo)
- Νέα σκηνή μεταξύ Newt και Dumbledore στο νέο κλιπ του Fantastic Beasts 2
- Τελευταία Νέα Novasports
- Point Guards: η πρώτη εικόνα
- Νέα σκηνή μεταξύ Newt και Dumbledore στο νέο κλιπ του Fantastic Beasts 2
- Αρβανίτης: «Έχει δυνατότητες η Ελλάδα»
- Δύο «λαβωμένοι» στον Παναθηναϊκό
- Γενέθλια για το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» (photo)
- Οι νέες αφίσες της εβδομάδας 29/10 - 04/11
- Η παρακάμερα από το ΟΑΚΑ (video)
- Αναχώρησε για Τσεχία ο ΠΑΟΚ
- Μπορεί να χάσει τους τελικούς ο Σκόκο
- Η παρακάμερα από το Περιστέρι (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Πετρούνιας - Μιλλούση: Εικόνες από την άφιξη των δύο αθλητών
- Ο Πρίγκιπας Κάρολος τα... είχε πει: «Είχα προειδοποιήσει 40 χρόνια πριν για τον κίνδυνο των πλαστικών»
- «Έσβησε» τα φώτα στον ΛεΜπρόν ο Νούρκιτς! (vid)
- Κρέσπο - Βαρέλα όπως Κρέσπο - Αντριάνο
- Παναθηναϊκός-Αρκάδι: Η προθέρμανση του «τριφυλλιού» (video)
- Παναθηναϊκός: Πρόβλημα με Δώνη και Χατζηθεοδωρίδη
- Ο Τορέιρα «κατάπιε» Σαλάχ και Μανέ μέσα σε 10" με δύο τάκλιν (vid)
- Ανακοίνωσε την αποδέσμευση του Παπαντωνίου ο ΠΑΟΚ
- Παναθηναϊκός: Μικροτραυματισμοί για Δώνη και Χατζηθεοδωρίδη
- O Βαρέλα… αυτοτρολάρεται! (pic)