«Rising Stars»: Η «αχτίδα» ελπίδας για το μέλλον του μπάσκετ και το «τείχος» της ξενομανίας

Ο ανταγωνισμός υψηλού επιπέδου από τους παίκτες που βρίσκονται στο τελευταίο, ηλικιακό «σκαλοπάτι» πριν την ένταξη τους σε ανδρικές ομάδες και η αποκόμιση πρωτόγνωρης εμπειρίας από αγώνες σε κλειστά στάδια μεγάλης χωρητικότητας, έδωσαν τις πρώτες «αχτίδες» ελπίδας για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ στο πρώτο τουρνουά «Rising Stars» Κ-18.

Στην καταγραφή της επόμενης ημέρας του ελληνικού μπάσκετ, οι υπεύθυνοι του αναπτυξιακού προγράμματος, Κώστας Τσαρτσαρής και Νίκος Σταυρόπουλος, συνέλλεξαν εικόνες και θετικά συμπεράσματα που ξεπέρασαν την συνολική συγκρατημένη αισιοδοξία

που υπάρχει στον χώρο του αθλήματος για την επόμενη γενιά.

Στις τρείς πρώτες αγωνιστικές και στα 26 παιχνίδια του νέου τουρνουά «Rising Stars» που ενέταξε η ΕΟΚ στην αναδιοργάνωση του αναπτυξιακού προγράμματος της και εφάρμοσε εν μέσω της πανδημίας, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, το βαθμολογικό κίνητρο δεν ήταν το πρώτο ζητούμενο για τις 8 ομάδες Κ-18 από τις ισάριθμες ακαδημίες μπάσκετ.

Η πρόκληση της συμμετοχής σε τουρνουά που είχε τον υψηλότερο δυνατό ανταγωνισμό σε επίπεδο εφήβων, πανελλαδικά και η ανταγωνιστικότητα που καταγράφτηκε, ήταν τα δυο κύρια ζητούμενα και ενώ υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι παίκτες που δεν συμμετείχαν, αλλά βρίσκονται στο «ραντάρ» του αναπτυξιακού προγράμματος.

Στην εμπέδωση της φιλοσοφίας του τουρνουά «Rising Stars», από τους παίκτες και τους προπονητές τους, όπως διαμορφώθηκε στις τρείς αγωνιστικές, καταγράφεται και η …ανυπομονησία των παικτών να βρεθούν ξανά αντίπαλοι στοFinal-8 που θα διεξαχθεί στην Πάτρα και στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Προμηθέα, στα τέλη Φεβρουαρίου (25-26-27).

Η γιορτή του Final-8 και οι αυξημένες προσδοκίες

Στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος, είναι η μελλοντική διοργάνωση του Final-8 να έχει τις περισσότερες ομοιότητες με το Final—4 του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος (NCAA), χωρίς, όμως, να υποτιμηθεί η τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων, στην οποία συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων.

«Υπάρχουν αρκετά περιθώρια ακόμα για να εξελιχθεί το «Rising Stars» σ’ ένα τουρνουά-παράδειγμα προς μίμηση. Ένας από τους κύριους στόχους του τουρνουά, είναι η τόνωση του ψυχολογικού και αγωνιστικού προφίλ των παικτών που βρίσκονται στον προθάλαμο της ένταξης τους σε ομάδες ανδρών, με την ενηλικίωση τους. Παραδείγματος χάριν, ήταν πρωτόγνωρο για τους έφηβους παίκτες να αγωνισθούν σε μεγάλα γήπεδα, όπως το Ολυμπιακό στάδιο και το κλειστό της Πυλαίας. Θα είναι ακόμα πιο θετικό για τα παιδιά, να παίξουν τους αγώνες του Final-8, μπροστά στους περισσότερους φιλάθλους της Πάτρας που θα επιτρέπονται για την χωρητικότητα των γηπέδων, μέχρι τότε, από το υγειονομικό πρωτόκολλο της πανδημίας» λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής και συνεχίζει: «Θα είναι το επιστέγασμα του τουρνουά με την διεκδίκηση τίτλου. Όλες οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους και το Final-8, θα λειτουργήσει πιλοτικά για το επόμενο τουρνουά «Rising Stars», την περίοδο 2022-23, καθώς στοχεύουμε στην αύξηση των ομάδων και την βελτίωση των οργανωτικών θεμάτων».

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας, ενισχύει τα θεμέλια του και αυξάνει τις προσδοκίες του για την ανάδειξη των παικτών που θα στελεχώσουν μελλοντικά τις Εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων και νέων. Εξακολουθεί, όμως, διαχρονικά να υπάρχει μια αναπάντητη ερώτηση από τα ίδια τα παιδιά για την είσοδο τους στον «κόσμο» του ελληνικού, επαγγελματικού μπάσκετ: Χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες να παίξουν, θα έχουν στις επαγγελματικές ομάδες των 6 ξένων;

Keywords
Τυχαία Θέματα