Three Lions vs Social Media

«Γνώριζα εξ αρχής το μίσος το οποίο επρόκειτο να δεχθώ και είναι μια θλιβερή πραγματικότητα την οποία οι πανίσχυρες πλατφόρμες σας δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν». Ο λόγος του 19χρονου Μπουκάγιο Σάκα λιτός και περιεκτικός. Μέσω Twitter, δηλαδή της πλατφόρμας που καταγγέλλει, διατυπώνει το «κατηγορώ» του. Δεν γνώριζε μόνο ο Σάκα το τι θα επακολουθούσε του χαμένου πέναλτι κόντρα στον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου. Το γνωρίζαμε όλοι. Το βλέπουμε καθημερινά να εκτυλίσσεται. Αποτελεί πλέον σταθερά της

σύγχρονης ζωής. Σαν τον ήλιο που ανατέλλει από την Ανατολή και δύει από τη Δύση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Απευθύνομαι στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Instagram, Twitter και Facebook: δεν θέλω ουδείς ανήλικος και ενήλικος να χρειαστεί να δεχθεί τα γεμάτα μίσος μηνύματα που πλήγωσαν εμένα, τον Μάρκους και τον Τζέιντον αυτή την εβδομάδα» συνεχίζει ο άσος της Άρσεναλ, αναφερόμενος στον 23χρονο Μάρκους Ράσφορντ και στον 21 ενός ετών Τζέιντον Σάντσο. Οι τρεις τους αστόχησαν από τα 11 μέτρα. Και οι κυβερνήσεις/επιχειρηματικοί κολοσσοί αστοχούν εδώ και χρόνια.

pic.twitter.com/KAibQRYH2T

— Bukayo Saka (@BukayoSaka87) July 15, 2021

Τον περασμένο Μάιο η αγγλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο του «Online Safety Bill». Σκοπός του η τιμωρία των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης σε περίπτωση που αποτύχουν να προστατεύσουν τους χρήστες από την κακοποίηση. Βάσει αυτού, οι μεγάλες εταιρείες έχουν την υποχρέωση να ορθώσουν δίχτυ προστασίας στους Βρετανούς πολίτες έναντι απεχθών σχολίων, απειλών και online παρενόχλησης. Ειδάλλως, τις περιμένει ένα πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων λιρών. Στη θεωρία η χρηματική ποινή θα προσεγγίζει το 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των συγκεκριμένων εταιρειών. Στη θεωρία…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επί του πρακτέου, το Facebook και το Twitter έδωσαν στις αρχές στοιχεία των λογαριασμών από τους οποίους εστάλησαν τα μηνύματα και ήδη υπάρχουν 5 προσαγωγές. «Εάν ανακαλύψουμε πως βρίσκεσαι πίσω από αυτό το έγκλημα, θα σε εντοπίσουμε και θα αντιμετωπίσεις τις σοβαρές συνέπειες των αποτρόπαιων ενεργειών σου» δήλωσε σε προσωπικό ύφος ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Αστυνομίας περί ποδοσφαιρικών αδικημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Δεν είναι αποδεκτό να στέλνεις ρατσιστικά emojis ή άλλα μηνύματα μίσους μέσω Instagram. Το σύστημά μας αποτυγχάνει να εντοπίσει κάποια emojis ως «ρατσιστικού περιεχομένου» (μαϊμούδες, μπανάνες). Tα αναγνωρίζει ως αγαθά emojis. Χρειάζεται η βοήθεια του ανθρώπου για να ελέγξει τέτοιου είδους μηνύματα» απολογείται ο Άνταμ Μοσέρι, εκτελεστικός διευθυντής του Instagram.

Στο κάδρο πρέπει να μπουν τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Αγγλίας, όσο και η Πρίτι Πατέλ, Υπουργός Εσωτερικών. Αμφότεροι αρνήθηκαν να καταδικάσουν όσους αποδοκίμασαν τους Άγγλους διεθνείς επειδή σε φιλικούς αγώνες πριν από Euro γονάτισαν στο πλαίσιο του κινήματος Black Lives Matter.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

H στήριξη του Τζόνσον εκφράστηκε μέσω ενός εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος επεσήμανε πως όσοι αποδοκίμασαν «έχουν δικαίωμα να το κάνουν». Η Πατέλ το πήγε ακόμη πιο μακριά λέγοντας πως η κίνηση των ποδοσφαιριστών ήταν «πολιτική». Λες κι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι πολίτες, αλλά διασκεδαστές με σορτσάκια που δεν επιτρέπεται να εκφράσουν πολιτική/κοινωνική θέση. Η ίδια καταδίκασε προ ημερών την επίθεση στους τρεις Άγγλους διεθνείς, γράφοντας πως ήταν «αηδιασμένη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Τζόνσον.

This England team deserve to be lauded as heroes, not racially abused on social media.

Those responsible for this appalling abuse should be ashamed of themselves.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) July 12, 2021

I am disgusted that @England players who have given so much for our country this summer have been subject to vile racist abuse on social media.

It has no place in our country and I back the police to hold those responsible accountable.

— Priti Patel (@pritipatel) July 12, 2021

«Δεν είναι δυνατόν να φουντώνεις τη φωτιά στην εκκίνηση της διοργάνωσης χαρακτηρίζοντας το αντιρατσιστικό μήνυμά μας ως «πολιτική κίνηση» και μετά να προσποιείσαι πως είσαι αηδιασμένη όταν συμβαίνει αυτό εναντίον του οποίου δίνουμε μάχη» η πληρωμένη απάντηση του Τάιρον Μινγκς. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

You don’t get to stoke the fire at the beginning of the tournament by labelling our anti-racism message as ‘Gesture Politics’ & then pretend to be disgusted when the very thing we’re campaigning against, happens. https://t.co/fdTKHsxTB2

— Tyrone Mings (@OfficialTM_3) July 12, 2021

Μακριά από την επικίνδυνη ανωριμότητα των πολιτικών ανδρών/γυναικών, που όμως κοστίζει, ας δοθεί ο επίλογος σε έναν 19χρονο. Που μιλάει για κοινωνική δράση και την εκφράζει μέσα από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Για να τον ακούσουν όλοι. «Εάν αναλάβουμε δράση και καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές στην αστυνομία, εάν απομακρύνουμε το μίσος όντες ευγενικοί ο ένας προς τον άλλον, τότε θα νικήσουμε». Μπουκάγιο Σάκα. Το έβαλε το γκολ από τα 11 μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα