Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα- Και δικαίως

Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν δίνει η εφημερίδα Times του Λονδίνου, καθώς σημειώνει ότι είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έπειτα από 200 χρόνια. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι τα Γλυπτά μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επαινεί τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, και σημειώνει:

“Ενδείξεις υπάρχουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού, σύμφωνα με τον οποίο τα “Μάρμαρα” θα επιστραφούν στην Αθήνα με δανεισμό αορίστου χρόνου, ενώ σε αντάλλαγμα θα δοθούν προς δανεισμό άλλα εκθέματα που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει ο νόμος, ότι δηλαδή οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και απαγορεύεται να τις παραχωρήσουν”.

Σύμφωνα μάλιστα, με το δημοσίευμα των Times η συμφωνία φέρεται να έχει “ήδη καταρτιστεί”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα Γλυπτά, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα, σημειώνει σε τηλεγράφημά του και το βρετανικό πρακτορείο PA media.Βρετανικό Μουσείο: “Επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία”

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: “Έχουμε πει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την απόρριψη από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, της έκκλησης του επίτιμου μέλους των Τόρις, Λόρδου Βάιζεϊ, για αλλαγή του νόμου ώστε να διευκολυνθεί για τα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, να αντιμετωπίσουν αιτήματα αποκατάστασης. Η ισχύουσα νομοθεσία αποτρέπει τη νόμιμη παραχώρηση θησαυρών από τα μουσεία.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA, ότι “τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του είναι υπόθεση των διαχειριστών”.

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πρόκειται για 17 αντικείμενα που αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τα εκχώρησε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν και είναι τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Συνολικά, τα αντικείμενα που αναφέρονται ως “Γλυπτά του Παρθενώνα” και που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 30% των γλυπτών του Παρθενώνα της αρχαίας Ελλάδας.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα