Two Point Hospital Review

Άξιος απόγονος του Theme Hospital

Τα management simulation έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους μετά από μια δεκαπενταετία αφάνειας, τίτλοι όπως το Jurassic World Evolution, το Prison Architect και το Cities: Skylines, έδειξαν ότι το κοινό αγαπάει τους ποιοτικούς τίτλους του είδους. Πλέον η Two Point Studios έρχεται να προσθέσει σε αυτές τις επιτυχίες

ένα ακόμη διαμάντι, το Two Point Hospital.

Ο τίτλος είναι αρκετός για να καλύψει την γενική θεματολογία του Two Point Hospital, η οποία δεν είναι άλλη από την διαχείριση ενός νοσοκομείου. Ίσως ακούγεται βαρετό: να φτιάχνεις βάρδιες, να βάζεις γιατρούς να τρέχουν πάνω κάτω και οι ουρές ασθενών να είναι ατελείωτες... και θα ήταν αν δεν υπήρχε το υπέροχο χιούμορ (με τα απίστευτα άσχημα Puns) και τα αξιαγάπητα γραφικά του, καθώς και το προσεκτικό gameplay design από τους ανθρώπους (πρώην μέλη της αξιομνημόνευτης Lionhead Studios) που μας έδωσαν τον προκάτοχο του πριν από 20 χρόνια.

Ας βάλουμε όμως το Two Point Hospital στο μικροσκόπιο και ας το εξετάσουμε. Τα πρώτα πράγματα που τραβάνε την προσοχή είναι το λιτό μενού με τις -σχετικά- λίγες επιλογές, το ανάλαφρο Building grid, το εξαίρετο Radio Commentary και η μουσική. Μην περιμένετε μεγάλα μενού, αναλυτικότατους πινάκες με οικονομικά στοιχεία, χρόνους εξυπηρέτησης, άπειρα items και μπάρες για micromanagement. Η ομορφιά του Two Point Hospital είναι ότι για την επιτυχή διαχείριση του νοσοκομείου χρειάζονται προσεκτικός σχεδιασμός και αποφασιστικότητα.

Το παιχνίδι λοιπόν, σε βάζει κατευθείαν σε ένα ξεκούραστο κλίμα με το χιούμορ του. Οι ασθενείς είναι κωμικοί, ενώoi ασθένειες άπλα ξεκαρδιστικές. Mούμιες, γλομποκέφαλοι, κλόουν και έργα μοντέρνας τέχνης είναι μερικά από τα πράγματα που θα περάσουν από το ιατρείο σας. Από τον έξυπνο καρτουνίστικο σχεδιασμό τους μέχρι τις ευφάνταστες θεραπείες, το γέλιο που εξάγει το Two Point Hospital είναι ατελείωτο και ευπρόσδεκτο, ποιος άλλωστε θα ήθελε να αναβίωσει τη σκληρότητα των νοσοκομείων;

Ας πάρουμε μια γεύση από το gameplay. Αφού φτιάξεις τα Treatment Rooms (πχ παθολογικό) και ένα γενικό layout ο κόσμος θα αρχίσει να έρχεται και να κατευθύνεται από δωμάτιο σε δωμάτιο μέχρι να θεραπευτεί, περιμένοντας ευλαβικά στις ουρές με μικρά διαλλείματα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Πρώτα θα περάσουν από την Reception και έπειτα θα πάνε σε ένα General Practice για να πάρουν μια διάγνωση. Μόλις πάρουν την διάγνωση κατευθύνονται στην ανάλογη μονάδα θεραπείας. Στις πολλές μέρες που θα περάσει ο κακόμοιρος στο νοσοκομείο πρέπει να τον κρατήσεις απασχολημένο! Τα all in one παγκάκια (που είναι εν δύναμη κρεβάτια, τραπέζια γενικότερα είδη πολυτελείας σε ένα νοσοκομείο), αφίσες στους τοίχους, ακόμα και arcade μπορείς να τους βάλεις. Απαραίτητα πρέπει να τους παρέχεις μια τουαλέτα, νερό, φαγητό και θέρμανση.

Υπάρχουν στιγμές μέσα στο χάος από ανθρώπους που υποφέρουν σε τεράστιες ουρές ο γιατρός να αποφασίζει ότι θέλει να πάρει μια ανάσα στο δωμάτιο υπαλλήλων.. για τρεις μέρες! Εσύ, τρέχεις και δεν φτάνεις, δεν πρέπει να πεθάνει κάνεις για να πάρεις το ανάλογο βραβείο που τόσο πολύ κυνηγάς τις τελευταίες τέσσερις ώρες.

Ανοίγεις λοιπόν το ανάλογο μενού για να προσλάβεις έναν νέο γιατρό να γεμίσει το κενό, παίρνεις έναν φρέσκο χωρίς skills (είναι και φθηνότεροι) και τον βάζεις σε ένα άλλο δωμάτιο κάνοντας Rotate τους διάφορους γιατρούς για να φέρεις κάποιον κατάλληλο να εξυπηρετήσει την ουρά που πλέον έχει 15 άτομα, πολλοί είναι ετοιμοθάνατοι. Είσαι έτοιμος όμως για κάτι τέτοιο και γρήγορα ξαναμπαίνει σε λειτουργία το δωμάτιο, όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς, σου αξίζει λίγη χαλάρωση! Ξαφνικά, πιάνει το μάτι σου κάτι ιδιαίτερο, βλέπεις έναν ασθενή με την πάθηση Lightheaded (που έχει μια λάμπα αντί για κεφάλι) να μπαίνει μέσα σε ένα δωμάτιο. Σταματάς απότομα ότι κάνεις και τον ακολουθείς, κάνεις ζουμ και βλέπεις το κεφάλι του να ξεβιδώνεται βάναυσα από ένα μηχάνημα...

Μετά από ένα ξεκαρδιστικό animation τον βλέπεις να βγαίνει χαρούμενος από το δωμάτιο με ένα νέο ανθρώπινο κεφάλι. Μια ακόμα επιτυχία στην τέλεια, καλοκουρδισμένη μηχανή εξυγίανσης που έχεις φτιάξει! Τότε ακούς τον ήχο της καμπάνας... Κάποιος μέσα στην αφέλεια σου πέθανε! Το φάντασμα του νεκρού σηκώνεται και επικρατεί πανικός, όλες οι ουρές διαταράσσονται, ανάβουν φωτιές, πεθαίνει περισσότερος κόσμος και σύντομα ακολουθεί τον δρόμο του θανάτου και το Reputation μαζί με την τσέπη σου... όχι μόνο το Trophy δεν παίρνεις άλλα μπορεί να χάσεις ολόκληρο το Level! Μα, τι έκανες λάθος;

Πως είναι δυνατόν; Έχεις γεμίσει το κτίριο με δωμάτια, έχεις μπουχτίσει την κάθε ελεύθερη γωνία του χώρου με αντικείμενα (μην τυχόν και τους λείψει τίποτα!), εξυπηρετείς κάθε είδος ασθενείας στο παιχνίδι! Έχεις 20 γιατρούς να τρέχουν σε κάθε πόστο! Τα έκανες όλα τελεία(!)... ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις.

Εδώ είναι που το Two Point Hospital σου δείχνει τα πραγματικά του δόντια. Στα αρχικά levels οι ασθενείς, οι γιατροί και τα Treatment rooms σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι μόνο εργαλεία για την παραγωγή χρημάτων. Ο απανθρωπισμός μέσω του χιούμορ δουλεύει τέλεια, γεμίζεις όλους τους χώρους ασφυκτικά, παίρνεις φθηνό προσωπικό και δεν δίνεις τις ανάλογες αυξήσεις, οι άρρωστοι στο νοσοκομείο ανεβαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς άλλωστε, τι να κάνεις, να μην τους εξυπηρετήσεις όλους; Το κέρδος που χάνεις είναι σημαντικό για την επέκτασή σου.

Αναπάντεχα καταλήγεις να τρέχεις μια επιχείρηση που θυμίζει περισσότερο σφαγείο: οι ασθενείς στριμώχνονται σε μικρά τρία επί τρία δωμάτια γεμισμένα με λουλούδια και ντεκόρ (για να ανέβει το prestige του δωματίου), οι διάφορες ουρές πατάνε η μια την άλλη και το προσωπικό τρέχει πανικόβλητο δεξιά αριστερά (μια τυπική εμπειρία για όποιον έχει περάσει μια νύχτα σε εφημερεύον νοσοκομείο). Τότε είναι που κάτι στον σχεδιασμό σου πάει λάθος και όλα καταρρέουν. Όσο πιο γεμάτο είναι το νοσοκομείο σου τόσο πιο πολύ micromanagement χρειάζεται από πλευράς σου και κάτι σίγουρα θα πάει στραβά. Δεν θα αργήσεις να εξαντληθείς και εσύ και το προσωπικό σου, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα νοσοκομείο.

Ο στόχος σου δεν είναι να βγάλεις πολλά λεφτά άλλα να κάνεις σωστά και ανθρωπινά την δουλειά σου. Οι άνετοι χώροι είναι απαραίτητοι για να περπατάνε ανεμπόδιστοι ασθενείς και προσωπικό, οι τουαλέτες μπορεί να μην παρέχουν κέρδος ή να βοηθάνε με κάποια ασθένεια, άλλα η εύκολη πρόσβαση χαλαρώνει τους πάντες. Οι υψηλοί μισθοί θα κρατήσουν το ηθικό του προσωπικού σε κάλο επίπεδο και θα ανεβάσουν την ποιότητα εξυπηρέτησης που παρέχουν. Τα λίγα δωματιάκια και ένα ξεκάθαρο πλάνο για το ποιες ασθένειες θα θεραπεύεις μπορεί να σε αναγκάσει να στείλεις πολλούς ασθενείς σπίτι τους, άλλα θα κάνει τις ουρές ξεκάθαρες και ομαλές. Αν θες να τελειώσεις τα επίπεδα με περισσότερα από ένα αστέρια θα πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου.

Το παιχνίδι όμως δε θα σε αφήσει να ηρεμήσεις, πάντα θα υπάρχουν καινούργια unlocks που θα σου ζητάνε να αφιερώσεις χρόνο, χρήμα και πολύτιμο προσωπικό, ενώ οι ουρές σε φυσιολογικές συνθήκες είναι κάπου στα 10 άτομα, κάτι που σε ωθεί συνέχεια να επεκταθείς έστω και σε βάρος λίγης άνεσης και χώρου. Έτσι με την σωστή διαχείριση κυρίως του χώρου (ο οποίος είναι πάντα λιγότερος από ότι θα θέλαμε) εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Εδώ δυστυχώς ο τίτλος βάζει μια τεχνική τρικλοποδιά στον εαυτό του. Η A.I είναι απρόβλεπτη, το pathfinding κακό, ενώ τα bugs και μια μεγάλη γκάμα από ανεξήγητες συμπεριφορές κάνουν την εμπειρία να είναι πολλές φορές εκνευριστική. Ένας παίκτης που του αρέσει να χτίζει το layout από την αρχή, με σχεδόν όλα τα Treatment Rooms που θα χρειαστεί (όπως εμείς...) σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια τεράστια στρατιά από ασθενείς σε όλα τα Treatment rooms ταυτόχρονα! Αυτό σε συνδυασμό με διάφορα bugs και τους ασθενείς να περιφέρονται με τις ώρες γύρω-γύρω για να βρουν το δωμάτιο προκαλούν σοβαρό bottleneck στις ουρές που καθυστερούν αφάνταστα. Το ανεκπαίδευτο προσωπικό θα τα παίξει και πολύ δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση. Ενώ αν φτιάξεις τα ίδια Treatment Rooms στην ίδια διάταξη πιο αργά η διαδικασία θα είναι ομαλή, όποτε σίγουρα κάτι πάει λάθος με την A.I και την δυσκολία.

Ένα άλλο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι ασθενείς μέχρι να βρεθεί τι ασθένεια έχουν και να γίνει μια σωστή διάγνωση θα κάνουν κύκλους στις ουρές των General Practice Rooms (παθολογικό) ενώ το Health τους και και τα υπόλοιπα Stats τους πέφτουν αισθητά με αποτέλεσμα οι ουρές να μεγαλώνουν εύκολα στα 15 άτομα και ο μόνος τρόπος να καθαρίσουν είναι ή να διώξεις τους ασθενείς η να πεθαίνουν περιμένοντας

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την SEGA.

IGN GreeceGamescom 2018: Two Point Hospital PreviewTwo Point Hospital trailer - PC Gaming Show 2018Two Point Hospital Official Building a Game With Personality Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα