WTA Tour: Τα πάντα ρει

«Δεν θα σας πω ψέματα, προτού αρχίσει το Wimbledon, δεν ήμουν και στα καλύτερά μου. Δεν είχα υψηλές προσδοκίες, θα ήμουν χαρούμενη εάν απλώς περνούσα στη δεύτερη εβδομάδα» εξηγεί η Ιλένα Ριμπάκινα στο WTA Insider Podcast. Λίγο νωρίτερα έχει κατακτήσει το πρώτο Grand Slam στην καριέρα της. Η πρώτη Καζάκα,

θα πούμε/γράψουμε όλοι. Κατ’ ουσίαν Ρωσίδα η οποία το 2018 πήρε μεταγραφή για το Καζακστάν σε μια περίοδο που Ριμπάκινα δεν είχε οικονομική στήριξη από την Ομοσπονδία της -έφτασε μια ανάσα από να αφήσει τα court- και τη βρήκε από τους Καζάκους. Δηλαδή από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Καζακστάν, Μπουλάτ Ουτεμουράτοφ, που έχει επενδύσει την τελευταία 10ετία, περισσότερα από 65 εκ. δολάρια για την ανάπτυξη του αθλήματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Νικώντας την Ονς Ζαμπέρ στον τελικό του λονδρέζικου Grand Slam, έγινε η νεαρότερη που τα κατάφερε από την Πέτρα Κβίτοβα το 2011. Νούμερο 17 του ταμπλό (και 23 στην παγκόσμια κατάταξη) το χαμηλότερο νούμερο που φτάνει στην κορυφή από τη Βίνους Γουίλιαμς που ήταν το 23 το 2007. Είχαμε να δούμε νικήτρια σε τελικό Wimbledon με ανατροπή (η Ζαμπέρ πήρε το πρώτο σετ) από το 2006, όταν η Αμελί Μορεσμό είχε κάνει το ίδιο στην Ζουστίν Ενέν.

Όλα αυτά καλά, αλλά στο γυναικείο Tour οι παραμυθένιες πορείες και τα πυροτεχνήματα είναι trend εσχάτως. Από τότε που η Σερίνα Γουίλιαμς έφυγε από το προσκήνιο. Το παράδειγμα των τελικών στα 4 τελευταία Grand Slam είναι τρανταχτό. US Open 2021, Έμα Ραντουκάνου (από τα προκριματικά μάλιστα!) εναντίον Λέιλα Φερνάντες. Australian Open 2022, Άσλεϊ Μπάρτι κόντρα στην Ντανιέλ Κόλινς. Roland Garros 2022, Ίγκα Σβιόντεκ απέναντι στην Κόκο Γκοφ και Wimbledon 2022, Ιλένα Ριμπάκινα-Ονς Ζαμπέρ. 8 διαφορετικές φιναλίστ, 4 διαφορετικές νικήτριες!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Είναι ικανή η Ριμπάκινα να πάει κόντρα στην τάση ή μόλις είδαμε μια άλλη εκδοχή της one-off επιτυχίας α λα Έμα Ραντουκάνου; Η επικράτησή της στο Centre Court βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Το όνομά της στο πράσινο Roll of Honour του Wimbledon γράφτηκε πάνω στο αδιαπραγμάτευτο σερβίς της (53 άσοι στο SW19, πρώτη στο Tour φέτος με 221), την αθλητική δύναμη και το πλεονέκτημα που της προσφέρουν τα 184 εκατοστά της, την τενιστική κομψότητά της. Προφανώς υπήρχαν και λαθάκια. Απότοκα όχι μόνο του λογικού άγχους και της έλλειψης συγκέντρωσης. Αλλά του επίσης προφανούς γεγονότος πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αλίμονο εάν στα 23 της η Ριμπάκινα ήταν ολοκληρωμένη αθλήτρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο τρόπος που έκανε την ανατροπή στο μεγαλύτερο ραντεβού της ζωής της, αποτελεί ικανό επιχείρημα για όποιον υποστηρίζει πως η γεννημένη στη Μόσχα τενίστρια θα βρει την απαιτούμενη σταθερότητα. Γιατί καμία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να φορέσει τα παπούτσια της θρυλικής Σερίνα; «Υπάρχει μεγάλη πίεση, δεν την έχω συνηθίσει, είμαι ήρεμος άνθρωπος. Δεν μου αρέσει να βρίσκομαι στο επίκεντρο. Ελπίζω όλοι να με βοηθήσουν να βελτιωθώ σε αυτό το κομμάτι» δήλωσε αλαφιασμένη η Ριμπάκινα. Αλαφιασμένη γιατί πρώτα σήκωσε το Venus Rosewater Dish, μετά χαιρέτησε τους επίσημους και χωρίς να βάλει ούτε μπουκιά στο στόμα της (do it like Kyrgios), βρέθηκε αντιμέτωπη με δεκάδες δημοσιογράφους και με μερικές δύσκολες ερωτήσεις, αναφορικά με τη Ρωσία. Όχι και το πιο εύκολο πράγμα.

“They would be super proud”

Elena Rybakina was asked how her parents would react to her being crowned Wimbledon champion#Wimbledon | #CentreCourt100 pic.twitter.com/HOKUL4pFfQ

Wimbledon (@Wimbledon) July 9, 2022

Κάπως έτσι καταλαβαίνεις γιατί η Ναόμι Οσάκα, με 4 Grand Slam, μόλις στα 24 της φαίνεται να έχει χάσει τον έρωτα για το άθλημα (μαζί με την ψυχική ηρεμία της) και η Άσλεϊ Μπάρτι κάτοχος 3 Grand Slam προτίμησε την οικογενειακή ζωή στην Αυστραλία, αποσυρομένη μόλις στα 25 της.

Ενθαρρυντικό το επόμενο νέο για την Ριμπάκινα: σε αντίθεση με την Ραντουκάνου, η οποία πλημμύρισε με χορηγούς μετά την επιτυχία του US Open (και μάλλον χάθηκε σε αυτές τις υποχρεώσεις της…) το επιτελείο της 23χρονης θα στηριχθεί σε 3 βασικούς χορηγούς, αφήνοντάς την να κάνει τη δουλειά της. Να βελτιώνεται στο τένις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι επικριτές του γυναικείου Τour εστιάζουν στην απουσία της «κυρίαρχης δύναμης». Αλήθεια τώρα; Γιατί το προβλέψιμο είναι και εντυπωσιακό; Γιατί το μοντέλο του ανδρικού Tour με τα 20 από τα 22 Grand Slam να καταλήγουν στο Big 3 (Nαδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ) να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση; Ας είμαστε ειλικρινείς. Με έναν υγιή Ραφαέλ Ναδάλ στον ημιτελικό, πόσοι θα πόνταραν στον χειμαρρώδη αλλά και ασταθή Νικ Κύργιο; Πού είναι το αμφίρροπο του πράγματος;

Όσο για την απαίτηση της «κυρίαρχης δύναμης», η ήττα της Ίγκα Σβιόντεκ από την Αλιζέ Κορνέ, πρώτη ύστερα από 37 σερί νίκες (πρωτοφανές επίτευγμα στον αιώνα μας) δεν μπορεί να ακυρώσει την πορεία της Πολωνής, που κληρονόμησε το νούμερο 1 από την αποχωρήσασα Μπάρτι και το διαχειρίζεται άριστα μέχρι στιγμής. Παράλληλα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πρόοδος της Ζαμπέρ. Θα είναι έκπληξη εάν κάποιο από τα επόμενα Grand Slam δεν βρεθεί στην αγκαλιά της Τυνήσιας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κοινώς, ας αγκαλιάσουμε αυτό που έχουμε στο WTA Tour. Λίγε σταθερές αξίες αλλά και αρκετά breakout αστέρια, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις «σειρήνες» της ξαφνικής δημοσιότητας, υποσχόμενα ένα λαμπρό μέλλον, το οποίο όμως πολλές φορές δεν έρχεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Το απρόβλεπτο έχει πάντα τη γοητεία του.

YΓ: Ως υστερόγραφο, η κορυφαία κατ’ εμέ ατάκα του φετινού Wimbledon. Mια απάντηση της Ουκρανής Λέσια Τσουρένκο στην αίθουσα Τύπου ύστερα από τη νίκη της στον πρώτο γύρο του Wimbledon επί της Bρετανίδας Tζόντι Μπάρατζ. Για να μην ξεχνάμε και τα πιο σημαντικά από ένα σετ κι ένα χαμένο drop shot…

«Δεν χαλαρώνω. Δεν βλέπω πως μπορώ να το κάνω αυτή την εποχή. Ίσως πάω για μασάζ, αλλά μάλλον θα σκέφτομαι όσα γίνονται στην πατρίδα μου. Ξέρετε προπονούμαι σε μια ωραία μικρή πόλη στην Ιταλία, παραθαλάσσια. Κάποιες φορές όταν απολαμβάνω ένα ωραίο γεύμα, πίνοντας φοβερό ιταλικό espresso και βλέπω πως με περιβάλλει η φύση, για λίγο ξεχνιέμαι, χαλαρώνω και σκέφτομαι «πόσο ωραία είναι η ζωή». Αλλά είναι για δευτερόλεπτα. Μού είναι δύσκολο να σας το εξηγήσω. Εύχομαι ουδείς από εσάς να το νιώσει. Ένα μέρος μου είναι πολύ «σφιγμένο». Νομίζω πως όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα είναι μια λύτρωση για εμένα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα