World War E(bola)

Επαρχία Κίβου, βορειοανατολικό Κονγκό, Αύγουστος 2018. Για δέκατη φορά  μια επιδημία του φονικού ιού Έμπολα ξεσπάει επίσημα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (τρία ξεσπάσματα επιδημίας του ιού Έμπολα, ή αιμορραγικού πυρετού, έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά από εκείνη του 2014-16) και μάλιστα σε μια φτωχή επαρχία, η οποία σπαράσεται από μακροχρόνιες εμφύλιες συγκρούσεις αλλά είναι και πολύ πλούσια σε κοιτάσματα Κοβαλτίου. Μέσα στους επόμενους μήνες η επιδημία εξαπλώνεται σχεδόν ανεξέλεγκτα. Η φονική επέλαση του Έμπολά άφησε ως τις αρχές Μαίου του 2019 πάνω από 1.000 νεκρούς μόνο στο Κονγκό. Η θνησιμότητα

φτάνει στο 67% όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού.

Εκτεταμένη καραντίνα και αυστηρή εφαρμογή κανόνων υγιεινής δεν είναι και τόσο εύκολο να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε μια φτωχή περιοχή, χωρίς υποδομές και σύστημα υγειας, όπου πολλοί θεωρούν τον ιο “μαγική προσβολή” και οι αντάρτες πυροβολούν το νοσηλευτικό προσωπικό, καίνε τα ιατρεία κι επιτίθενται σε κέντρα φροντίδας. Από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του ίδιου έτους καταγράφηκαν 120 τέτοιες επιθέσεις. Κάποιοι από τους ασθενείς είναι πάντως πιο τυχεροι καθώς υποβάλλονται σε πειραματικές θεραπείες ή τους χορηγούνται πειραματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ιού κι έχουν έτσι αρκετά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Η επιδημία στο Κονγκό συνεχίζει ακάθεκτη και θεωρείται ως η δεύτερη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ανθρώπινη ιστορία. Τα κρούσματα αυξάνουν μήνα με το μήνα. Ο ιός έφθασε πλέον στη Μπαντάκα, μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια «νέα φάση» εξάπλωσης της επιδημίας σε υπερσυνωστισμένους αστικούς χώρους με άθλιες συνθήκες υγειινής και σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα υγείας.
Η ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) προειδοποιεί πως η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό μπορεί να μεταδοθεί άμεσα και σε γειτονικές χώρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που τη συγκρίνουν ήδη με την αντίστοιχη μεγάλη επιδημία Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2014 και κράτησε ως το 2016, δημιουργώντας τεράστια κρίση και δοκιμάζοντας τα όρια προστασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Διαβάστε επίσης: 

Το Ξέσπασμα (Outbreak) το 2014: Η περίπτωση της Δυτικής Αφρικής


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα