ΑΑΔΕ: Πώς θα “συλλαμβάνει” όσους χρωστούν και αγνοούν τις ρυθμίσεις – Στα 114,5 δισ. ευρώ το χρέος στο Δημόσιο

Περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνει και μέτρα για όσους χρωστούν στην εφορία και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, παρά το γεγονός ότι οι οφειλέτες στην εφορία έχουν μειωθεί κατά 400.000 (στα τέλη του 2022) σε σύγκριση με το 2018, ωστόσο

το ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει πλέον στα 114,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το τελευταίο έτος καταγράφεται αύξηση των μεγάλων οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑ∆Ε, και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν περιουσιακά στοιχεία, πώς διακινούν τυχόν χρήμα που διαθέτουν, καθώς από τα επίσημα κανάλια (τράπεζες) δεν προκύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η λήψη αναγκαστικών μέτρων ενεργοποιείται αυτόματα για τους ανωτέρω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι λογαριασμοί είναι άδειοι, ενώ δεν υπάρχουν και περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του οφειλέτη ή του επιχειρηματία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑ∆Ε προχωρά πλέον στην αναζήτηση του χρήματος. Εκτιμούν ότι κάπου υπάρχει περιουσία, την οποία όμως με τα μέχρι προ ολίγων ημερών διαθέσιμα “όπλα” δεν μπορούσαν να αναζητήσουν. Πλέον μπορούν να ζητούν στοιχεία από επιχειρήσεις που παρέχουν στην Ελλάδα υπηρεσίες πληρωμών. Συγκεκριμένα, θα ζητηθούν στοιχεία από τη Viva και τη Revolut και άλλα ψηφιακά πορτοφόλια, εκτιμώντας ότι θα βρουν περιουσιακά στοιχεία και κινήσεις λογαριασμών.

Ήδη έχει περάσει από τη Βουλή η σχετική διάταξη, που παρέχει τη δυνατότητα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να ζητά στοιχεία από τις ανωτέρω εταιρείες παροχής πληρωμών (ψηφιακά πορτοφόλια) και οι οποίες θα υποχρεούνται άμεσα να τα παρέχουν.

Παράλληλα, και ίσως το σημαντικότερο μέτρο που ενεργοποιεί η ΑΑ∆Ε, είναι το προφίλ του φορολογούμενου. Με λέξεις-κλειδιά και οικονομικά δεδομένα θα ελέγχονται ηλεκτρονικά περιπτώσεις επιχειρήσεων και φορολογούμενων που πιθανόν από τις κινήσεις που κάνουν (είτε είναι επενδυτικές είτε αγορών ή πώλησης κινητών και ακινήτων) μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία καταβολής φόρων. Οι εν λόγω θα μπουν στο μικροσκόπιο με στόχο την πρόληψη και, ως εκ τούτου, να μη ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Τα μέτρα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα μπουν οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου. Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, θα ληφθούν μέτρα σε πρώτη φάση σε όσους μεγάλους οφειλέτες δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Με βάση τα παραπάνω “όπλα”, θα αναζητηθούν περιουσιακά στοιχεία και αμέσως μετά θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών.

Σε δεύτερη φάση, η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά τον Ιούλιο του 2023, στο στόχαστρο θα μπουν όλοι οι οφειλέτες που, ενώ μπορούσαν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων, δεν το έκαναν, καθώς και αυτοί που αγνόησαν τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Και για αυτούς θα ξεκινήσουν κατασχέσεις με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής (εξαίρεση αποτελεί η πρώτη κατηγορία οφειλής που αφορά ποσά έως 50 ευρώ, καθώς και η κατηγορία που αφορά οφειλές από 500 έως 5.000 ευρώ), με τη μεγαλύτερη να προέρχεται, όμως, από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την κατηγορία οφειλής καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 597 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 197 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 79,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Δηλαδή 9.022 φορολογούμενοι χρωστάνε συνολικά 90,9 δισ. ευρώ.

Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των επιχειρήσεων, καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτές αυξήθηκαν κατά 333 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2023 τα 66,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.495, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 117 νομικά πρόσωπα.

Μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Ιανουαρίου του 2023 παρατηρείται μείωση κατά 18.303 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.031.610 οφειλέτες. Η συγκεκριμένη μείωση προέρχεται κυρίως από τη χαμηλότερη κατηγορία οφειλής, και ειδικότερα εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10 και 50 ευρώ (μείωση των οφειλετών κατά 43.491 πρόσωπα).

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 16.865 πρόσωπα, καταγράφεται στο εύρος οφειλής από 50 έως 500 ευρώ, στο οποίο ανήκει το 37,6% του συνόλου των οφειλετών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.514.173 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται στο ποσό των 114,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Ακόμα κι αν αφαιρεθούν από το ποσό αυτό 26,3 δισ. ευρώ, που έχουν χαρακτηριστεί ως οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης, το “πραγματικό” ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται στα 88,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα