"Αγιά Σοφιά": Ένα γήπεδο με πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα (pics, video)

Το γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να μετράει αντίστροφα για την υλοποίησή του, όμως η «Αγιά Σοφιά» εκτός από αθλητικό χαρακτήρα θα έχει πολιτιστικό και πνευματικό.

«Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης» παρουσίασε την Τετάρτη στο Μουσείο της Ακρόπολης το όραμα για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα φιλοξενείται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Από την πρώτη στιγμή της αναγγελίας του νέου γηπέδου της
ΑΕΚ είχε τονιστεί πως η «Αγιά Σοφιά» θα είναι κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή την οποία απαρτίζουν σημαντικά πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης (επίτιμος πρόεδρος) και Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ (πρόεδρος), ενώ η τιμητική επιτροπή αποτελείται από τους Κώστα Γαβρά, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Νταλάρα.

Τα μέλη της επιτροπής είναι: Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βούρος, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άντζελα Γκερέκου, Έλλη Δρούλια, Παντελής Θαλασσινός, Θεόφιλος Καστανίδης, Θανάσης Κυρατσούς, Ιωάννης Μετζίκωφ, Ανδρέας Μπαλτάς, Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Ουζούνογλου, Αρχοντία Παπαδοπούλου, Χάρης Σαπουντζάκης, Στέλιος Σεραφείδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Φωτιάδης, Κυριάκος Χήνας.

H πρόεδρος της επιτροπής, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ δήλωσε: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ».

Στην αίθουσα βρέθηκαν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, όπως ο Θωμάς Μαύρος, ο Χρήστος Κωστής, ο Ηλίας Ατματζίδης, ενώ την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ εκπροσώπησαν οι Μηνάς Λυσάνδρου, Αγγελική Αρκάδη και Ευάγγελος Ασλανίδης, με τον Νικο Λυμπερόπουλο να δίνει το παρών για την ομάδα.
Για το μεγάλο αυτό έργο μίλησε και ο Γιώργος Νταλάρας, η Άντζελα Γκερέκου, ενώ η Μιμή Ντενίση έδωσε συγχαρητήρια στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης: «Έγινα ΑΕΚτζής από μικρό παιδί, έκανα παρέα με προσφυγόπουλα. Θέλω να συγχαρώ την ΑΕΚ, έκανα ότι μπορούσα».
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ τόνισε: «H Φιλαδέλφεια και η Μητρόπολη έχουν αγκαλιάσει αυτό το έργο. Ευχαριστώ και συγχαίρω τον Μελισσανίδη για την δέσμευση την οποία υλοποιεί».

Για τη γέννηση του Μουσείου Προσφυγικού πολιτισμού μίλησε και ο Κώστας Φωτιάδης: «Με τον Μελισσανίδη μας συνδέει φιλία από τα παιδικά χρόνια. Θα είμαι στην διάθεση του ελεύθερου χρόνου μου, δίπλα σε αυτό το έργο. Παλιάς κοπής πόντιος ο Μελισσανίδης. Όταν βάζει κάτι στο μυαλό του γίνεται, θα έχει δίπλα του πολλούς εργάτες».
Από την πλευρά του, ο Τάσος Μπουλμέτης ανέφερε: «Κύριε Μελισσανίδη σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι στην διάθεση να συμβάλλω στην δημιουργία αυτού του Μουσείου».

Ο πρόεδρος των παλαιμάχων της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης δήλωσε: «Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ νιώθουν απόλυτα την συμβολική βαρύτητα του Μουσείου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους, ιδιαίτερα στον εμπνευσμένο ηγέτη μας, Δημητρη Μελισσανίδη».
Keywords
Τυχαία Θέματα