Αγγλία: Τι έκαναν οι Ολλανδοί προπονητές στο Νησί

Ο Ολλανδός, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο αντικαταστάτης του Γιούργκεν Κλοπ στο «Άνφιλντ».

Ο νυν τεχνικός της Φέγενορντ, αναμένεται να γίνει ο δέκατος προπονητής από τη χώρα της τουλίπας, που θα δουλέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Από τους προηγούμενους εννέα, με μία γρήγορη ματιά, κανείς δεν άφησε εποχή. Kανένας δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κάποιοι αποδείχτηκαν επιτυχημένοι σε νοκ – άουτ διοργανώσεις, άλλοι πέτυχαν σε «ειδικές» αποστολές. ‘Ενας είναι ακόμα υπό κρίση, ενώ κάποιος έμεινε στην ιστορία για αρνητικούς

λόγους!

Αναλυτικά οι Ολλανδοί της Πρέμιερ Λιγκ:

Ρούουντ Γκούλιτ
Tσέλσι (1996-98), Νιουκάστλ (1998-99)Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Ο μεγάλος Ολλανδός, ήταν ο πρώτος από τη χώρα του που ανέλαβε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Όντας ήδη στο ρόστερ της κοσμοπολίτικης Τσέλσι ως ποδοσφαιριστής, ανέλαβε το 1996 ως παίκτης – προπονητής, μετά την αποχώρηση του Γκλεν Χοντλ για την Εθνική Αγγλίας. Στην πρώτη του σεζόν, τερμάτισε έκτος στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, που ήταν το πρώτο τρόπαιο των Λονδρέζων μετά από 26 χρόνια, αλλά και το πρώτο στην Αγγλία από προπονητή εκτός Βρετανίας. Στη δεύτερη σεζόν όμως, παρά το γεγονός ότι η Τσέλσι ήταν δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ και στα προημιτελικά δύο νοκ – άουτ διοργανώσεων, απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 1998, μετά από διαμάχη με τον εκρηκτικό τότε ιδιοκτήτη, Κέν Μπέιτς. Επέστρεψε στην Αγγλία το επόμενο καλοκαίρι, για τη Νιούκαστλ, με την οποία έφτασε στον τελικό Κυπέλλου στην πρώτη σεζόν. Δεν τα πήγαινε όμως ποτέ καλά με τον μεγάλο σταρ της ομάδας, Άλαν Σίρερ. Όταν λοιπόν την 5η Αγωνιστική της σεζόν 1999-2000, τον άφησε στον πάγκο για ένα τοπικό ντέρμπι με τη Σάντερλαντ, που οι «καρακάξες» έχασαν 2-1, ο Ολλανδός παραιτήθηκε τρεις μέρες μετά. Συνολικά, κάθισε στον πάγκο σε 135 παιχνίδια, με Τσέλσι και Νιουκάστλ.

Μάρτιν Γιόλ
Τότεναμ (2004-07), Φούλαμ (2011-13) Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


Είναι ο Ολλανδός προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες στον πάγκο ομάδων Πρέμιερ Λιγκ, με 261 συνολικά αγώνες με Τότεναμ και Φούλαμ. Στο παλιό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ανέλαβε λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 2004-05, αντικαθιστώντας τον Ζακ Σαντινί και σταθεροποιώντας το καράβι. Το 2005-06, με Ρόμπι Κιν και Μπερμπάτοφ στην επίθεση, οι «σπερς» τερμάτισαν 5οι, η καλύτερη θέση τους στο πρωτάθλημα από το 1990, επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως η σεζόν «αμαυρώθηκε» από τα γεγονότα της τελευταίας αγωνιστικής, όταν οι παίκτες έπαθαν τροφική δηλητηρίαση πριν το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, ηττήθηκαν και έχασαν την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η επόμενη σεζόν, ήταν παρόμοια, όμως το καλοκαίρι του 2007, ο Γιόλ διαφώνησε για τις μεταγραφές με τον τότε διευθυντή ποδοσφαίρου, Νταμιάν Κομολί. Τελικά, απολύθηκε τον Οκτώβριο, με τη διοίκηση να παίρνει τη σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού αγώνα με τη Χετάφε και όλο το γήπεδο να το μαθαίνει πριν από τον ίδιο! Το 2011, ανέλαβε τη Φούλαμ, στη θέση του Ρόι Χότζον, με καλή πρώτη σεζόν (9η στο πρωτάθλημα), χειρότερη δεύτερη (12η) και ξεκίνημα με έξι σερί ήττες στην τρίτη, οπότε απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, μερικούς μήνες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του. Διάδοχός του ήταν ένας συμπατριώτης του, που θα συναντήσουμε παρακάτω…

Χούους Χίντινκ
Tσέλσι (2009, 2015-16) Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


O Xίντινκ δούλεψε στην Αγγλία, δύο φορές στην ίδια ομάδα, την Τσέλσι, αμφότερες ως υπηρεσιακός. Η πρώτη, ήταν προς το τέλος της σεζόν 2008-09, αντικαθιστώντας τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι. Αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς οι Λονδρέζοι με καλό φινάλε στο πρωτάθλημα, τερμάτισαν τρίτοι και κέρδισαν εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, εώ κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας. Δεν έμεινε όμως μόνιμα στον πάγκο, καθώς θέλησε να τηρήσει το συμβόλαιό του με την Εθνική Ρωσίας. Ο Χίντινκ, επέστρεψε στο «Στάμφορντ Μπριτζ», έξι χρόνια αργότερα, μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του Ζοσέ Μουρίνιο. Και πάλι ανέβασε τους Λονδρέζους, με αήττητο σερί 12 αγώνων στο πρωτάθλημα, πριν αποχωρήσει, μετά από συνολικά 34 ματς, σε δύο θητείες.

Ρενέ Μόουλενστεϊν
Φούλαμ (2013)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


Γνωστός στην Αγγλία, ως μέλος του τεχνικού τιμ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μόουλενστεϊν, αρχικά προσελήφθη στη Φούλαμ ως βοηθός του Μάρτιν Γιόλ, ο οποίος όμως απολύθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, με τον συμπατριώτη του να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός. Η κατάσταση στην ομάδα που αγωνιζόταν τότε ο Γιώργος Καραγκούνης (και αργότερα στη σεζόν ο Κώστας Μήτρογλου) δε βελτιώθηκε και ο Ολλανδός έφυγε μετά από 17 αγώνες. Στη θέση του προσελήφθη ο Φέλιξ Μάγκατ και λίγο αργότερα, ήρθε ο υποβιβασμός από την Πρέμιερ Λιγκ…

Λουί Φαν Χάαλ
Mάντσεστερ Γ. (2014-16)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της προπονητικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ολλανδός, προσελήφθη για το ξεκίνημα της σεζόν 2014-15, στα πρώτα χρόνια της μετά-Φέργκιουσον εποχής στη Γιουνάιτεντ. Προσπάθησε να ανακατασκευάσει μία «χαλασμένη» -όπως την είχε χαρακτηρίσει- ομάδα, αλλά παρά κάποιες νίκες σε μεγάλα ματς, δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την έκτη θέση στην πρώτη του σεζόν. Στη δεύτερη χρονιά του, η Γιουνάιτεντ ήταν ομάδα που δύσκολα έχανε, αλλά εξ ίσου δύσκολα δημιουργούσε. Τερμάτισε πέμπτη στο πρωτάθλημα, αλλά ο Φαν Χάαλ κατάφερε να κατακτήσει ένα τρόπαιο, το Κύπελλο Αγγλίας του 2016. Τρεις μέρες όμως μετά τον τελικό με την Κρίσταλ Πάλας, απολύθηκε, για να πάρει τη θέση του ο Ζοσέ Μουρίνιο. Κάθισε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, συνολικά 103 φορές.

Ρόναλντ Κούμαν
Σαουθάμπτον (2014-16), Έβερτον (2016-17)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


O Κούμαν, ανέλαβε τη Σαουθάμπτον το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μετακόμισε στην Τότεναμ. Με μεταγραφές όπως οι Γκρατσιάνο Πελέ, Ντούσαν Τάντιτς, Τόμπι Αλντερβάιρελντ και Σαντιό Μανέ την πρώτη χρονιά και την προσθήκη του Βέρτζιλ Φαν Ντάικ τη δεύτερη, οι «Άγιοι» τερμάτισαν έβδομοι και έκτοι, στις δύο σεζόν του Κούμαν στο «Σεντ Μέρις» στην Πρέμιερ Λιγκ. Η δεύτερη, είναι και σήμερα η πιο επιτυχημένη σεζόν της Σαουθάμπτον, από το 1992-93. Το καλοκαίρι του 2016, μετακόμισε στην Έβερτον, με αρκετά καλή πρώτη σεζόν (7η το 2016-17), χάρη κυρίως στα γκολ του Ρομελού Λουκάκου. Όταν ο Βέλγος μετακόμισε στην Τσέλσι, το καλοκαίρι του 2017 και παρά κάποιες δαπανηρές μεταγραφές, η Έβερτον βρέθηκε στην επικίνδυνη ζώνη και έτσι ο Κούμαν απολύθηκε τον Οκτώβριο, μετά από μόλις 16 μήνες στο «Γκούντισον Παρκ». Είχε 149 αγώνες συνολικά σε Σαουθάμπτον και Έβερτον.

Ντικ Αντφοκάατ
Σάντερλαντ (2015)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


O Oλλανδός, προσελήφθη στη Σάντερλαντ τον Μάρτιο του 2015, ως υπηρεσιακός, στη θέση του Γουστάβο Πογιέτ, με αποστολή να σώσει τις «Μαύρες Γάτες» από τον υποβιβασμό. Το κατάφερε και μάλιστα μία αγωνιστική πριν τη λήξη της σεζόν, μετά από 0-0 με την Άρσεναλ, αποτέλεσμα που τον βρήκε να δακρύζει στον αγωνιστικό χώρο. Η Σάντερλαντ, του πρόσφερε νέο συμβόλαιο και αυτός είπε «ναι», αφού αρχικά φλέρταρε με τη …σύνταξη. Ο 67χρονος, καλύτερα να είχε επιμείνει στην αρχική του απόφαση, καθώς μετά από ξεκίνημα χωρίς νίκη στα πρώτα οκτώ ματς της σεζόν 2015-16, υπέβαλλε την παραίτησή του. Συνολικά, κάθισε στον πάγκο σε 19 ματς της Σάντερλαντ.

Φρανκ Ντε Μπουρ
Κρίσταλ Πάλας (2017)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


Ένα παράδειγμα Ολλανδού προπονητή, το οποίο σίγουρα ο Άρνε Σλοτ δε θέλει να ακολουθήσει! Στις 77 μέρες που ο Ντε Μπουρ έμεινε στο «Σέλχαρστ Παρκ», κατάφερε να δημιουργήσει μία σειρά από αρνητικά ρεκόρ. Θέλοντας να καθιερώσει ένα στυλ ποδοσφαίρου κατοχής, που δεν ταίριαζε με τίποτα στους Λονδρέζους, η ομάδα του Ντε Μπουρ, ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τέσσερις σερί ήττες χωρίς να σκοράρει, στο χειρότερο ξεκίνημα οποιουδήποτε συλλόγου στην πρώτη κατηγορία, μετά από 93 ολόκληρα χρόνια! Η μοναδική του νίκη, σημειώθηκε στο Λιγκ Καπ, απέναντι στην Ίπσουιτς. Απολύθηκε μετά από μόλις πέντε παιχνίδια και έχει το αρνητικό ρεκόρ για τα λιγότερα αγωνιστικά λεπτά παραμονής, μη υπηρεσιακού τεχνικού, στον πάγκο ομάδας Πρέμιερ Λιγκ, με μόλις 360′! Πάντα ευγενικός, ο Ζοσέ Μουρίνιο, απαντώντας σε δηλώσεις του Ολλανδού το 2018, για την πορεία του Πορτογάλου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο «εκλεκτός», τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον χειρότερο τεχνικό στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ»...

Έρικ Τεν Χαχ
(2022-σήμερα)Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ


Η …ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμα για τα πεπραγμένα του Έρικ Τεν Χαχ στο «Ολντ Τράφορντ», αν και σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, οι …ένορκοι (δηλαδή οι νέοι ιδιοκτήτες), έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους και ίσως διανύει τις τελευταίες του εβδομάδες ως «κόκκινος διάβολος». Ο Τεν Χαχ, μετακόμισε στο Μάντσεστερ, μετά από μία τρομερή πενταετία στον Άγιαξ, όπου συνέτριψε κάθε ανταγωνιστή στην Ολλανδία και έφτασε μερικά δευτερόλεπτα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Αγγλία όμως, τα έχει βρει αρκετά δύσκολα. Όχι τόσο πολύ στις διοργανώσεις Κυπέλλων, καθώς πήρε ένα Λιγκ Καπ πέρσι, φτάνοντας επίσης στον τελικό Κυπέλλου, στον οποίο συμμετέχει και φέτος. Στο πρωτάθλημα όμως, παρ΄όλο που πέρσι τερμάτισε τρίτη, το 0-7 από τη Λίβερπουλ «αμαύρωσε» την εικόνα του. Φέτος, η Πρέμιερ Λιγκ για τη Γιουνάιτεντ μοιάζει με ένα βασανιστήριο, που ίσως τελειώσει το καλοκαίρι οριστικά για τον Τεν Χαχ. Η κυριαρχία και το ωραίο ποδόσφαιρο στην Ολλανδία, δεν σημαίνει απαραίτητα αντίστοιχα αποτελέσματα σε ένα απείρως πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως είναι η Πρέμιερ Λιγκ…

Keywords
Τυχαία Θέματα