Ανίκητο το κράτος όταν εφαρμόζει το νόμο. Όταν το... κουβεντιάζει χάνει!

Το γεγονός ότι τα μέλη του συνεταιρισμού της Λίγκας τα θέλουν όλα για πάρτι τους, δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, το ξέρουμε εδώ και χρόνια και το επισημάναμε και στις αρχές του μήνα (δείτε εδώ).

Μένει απλά να το επαναβεβαιώσουν στην αυριανή συνεδρίασή τους, ζητώντας από τον Γιώργο Βασιλειάδη και χρήματα για τις τηλεοπτικά άστεγες ομάδες και σταδιακή μείωση των ομάδων σε βάθος διετίας.

Το ότι η αγορά έχει ήδη αποφασίσει ότι το προϊόν που παράγουν με το ζόρι αξίζει 30 εκ ευρώ και αυτά έχουν ήδη δοθεί, λίγο τους απασχολεί, αν και ως επιχειρηματίες και οι ίδιοι
θα έπρεπε να το έχουν αποδεχθεί.

Αντ΄ αυτού θα απειλήσουν και πάλι με τη μη έναρξη του πρωταθλήματος. Τώρα που είναι γραμμένο ότι όποια ομάδα δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο μπορεί να μπλοκάρει την έναρξη του πρωταθλήματος είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Και φυσικά είναι κάτι που θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να εφεύρουν! Διότι υπό κανονικές συνθήκες όποιος δεν υπογράψει την προκήρυξη του πρωταθλήματος μπορεί να αναζητήσει την τύχη του στην αμέσως επόμενη κατηγορία.

Αυτά όμως αφορούν τις κακομαθημένες ελληνικές ΠΑΕ. Πώς έγιναν κακομαθημένες; Μα φρόντισε και φροντίζει γι αυτό (από το 1979 που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό) το ίδιο το κράτος.

Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες θα έπρεπε να λειτουργούν όπως όλες οι άλλες ΑΕ της χώρας. Με ισολογισμούς, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους, από τους οποίους θα προκύπτει η βιωσιμότητά τους ή το λουκέτο! Όπως έχει συμβεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη τους στην ελεύθερη αγορά.

Όταν όμως, ακούς τον υφυπουργό Αθλητισμού (μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομάδων) και το διαβάζεις και στο επίσημο δελτίο Τύπου της ΓΓΑ, τότε απλά αντιλαμβάνεσαι γιατί φτάσαμε στο σημείο μηδέν.

Ο κ. Βασιλειάδης, δηλαδή η κυβέρνηση, παραδέχονται την "κακή οικονομική κατάσταση των περισσότερων ΠΑΕ". Και ποιος άραγε τις ελέγχει;

Για να τις πείσει να... αλλάξουν προτείνει την "επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας".

Δηλαδή όλα όσα έπρεπε να κάνουν οι ίδιες για το άθλημα, αλλά δεν ασχολούνται...

Κάνει λόγο για "Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων".

Το κράτος αποδέχεται δηλαδή, ότι υπάρχουν και οφειλές στο Δημόσιο, οφειλές στους παίκτες και τους προπονητές και φαινόμενα διαφθοράς που φτάνουν μέχρι τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων.

Και τι έχει κάνει τόσα χρόνια το κράτος για να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα; Πώς κατάσχει λογαριασμούς απλών πολιτών για οφειλές 500 ή 1.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και αφήνει τις ομάδες που χρωστούν εκατομμύρια ατιμώρητες;

Και επιπλέον τις... παρακαλά να κάνουν αυτά που δεν έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες και υπόσχεται ότι θα τις πριμοδοτήσει οικονομικά για να του κάνουν το... χατήρι!

Αμ δε. Τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις κάνουν πολιτική με το ποδόσφαιρο και με τον Αθλητισμό γενικότερα, αντί να εφαρμόζουν απλά το νόμο και σε όποιον αρέσει.

Αλλά επειδή ο νόμος δεν αρέσει σε κανέναν και πολύ περισσότερο στις ΠΑΕ και τα αφεντικά τους, η εκάστοτε αθλητική ηγεσία μπαίνει στο τρυπάκι της διαπραγμάτευσης.

Το ελληνικό κράτος όμως, έχει αποδειχθεί κακός διαπραγματευτής γιατί οι επιχειρηματίες πάντα το... τουμπάρουν και πάντα βγαίνουν κερδισμένοι.

Όποιος αμφιβάλλει ας περιμένει τα αποτελέσματα μιας νέας "υπερήφανης" διαπραγμάτευσης σε ακόμα ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι.
Keywords
Τυχαία Θέματα