Αντικατάσταση πέντε λυόμενων σχολείων που τοποθετήθηκαν μετά τους σεισμούς του ’78

Την αντικατάσταση των πέντε λυόμενων σχολείων που τοποθετήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον σεισμό του 1978 και τα οποία παρέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο η δημοτική αρχή σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, απαντώντας

σε ερωτήματα που κατέθεσαν για το θέμα της σχολικής στέγης ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης» Βασίλης Τομπουλίδης και ο δημοτικός της σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα» Μαρία Κέκη και ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους» Σπύρος Πέγκας. 

“Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που έπιασε το θέμα αυτό για να δώσει λύσεις”, είπε ο κ. Αγγελούδης και γνωστοποίησε ότι επισκέφθηκε δύο δήμους στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου για επείγοντες λόγους έγιναν κατασκευές με γρήγορες διαδικασίες για σχολικές δομές και παιδικούς σταθμούς. “Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο έγινε – μιλάμε για ελαφρές κατασκευές πιστοποιημένες βαρέως τύπου που μπορούν να τοποθετηθούν γρήγορα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεκδίκηση. Έχουν γίνει δυο συναντήσεις για να καλυφθεί άμεσα στα επόμενα δύο χρόνια το ποσό που χρειάζεται για την αντικατάσταση των πέντε λυόμενων σχολείων. Η δουλειά μας, η στόχευσή μας, η προσπάθεια και η αγωνία μας είναι άμεσα πρώτον να μπορέσουμε να γλυτώσουμε από τα πέντε λυόμενα σχολεία που παραλάβαμε και συγχρόνως να εντάξουμε σε έναν σχεδιασμό το υπόλοιπο πρόγραμμα της σχολικής στέγης το οποίο θα παρουσιάσουμε σε ειδική συνεδρίαση” υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ειδικότερα ο κ. Αγγελούδης τάχθηκε κατά των συγχωνεύσεων σχολείων ενώ για το 89ο Δημοτικό Σχολείο επισήμανε ότι υπήρξε συνάντηση της δημοτικής αρχής με τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτό. Εκείνοι ενημερώθηκαν ότι αναμένεται η γνωμοδότηση του εκπροσώπου του ΤΕΕ που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και θα αναφέρει για ποιο χρονικό διάστημα οι παρεμβάσεις θα δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει το σχολείο ώστε να υπάρχει εύλογος χρόνος για την κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος στο κοντινότερο σημείο.

Σχετικά με το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο σημείωσε ότι υπήρξε μια πρόταση από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για μια σχολική δομή στη δυτική Θεσσαλονίκη, ωστόσο η δημοτική αρχή δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτήν καθώς, όπως είπε το 70% των 35 παιδιών του σχολείου προέρχονται από γειτονιές και περιοχές που είναι στο κέντρο ή ανατολικά. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των γονέων για ένα σχολείο που βρίσκεται επί των οδών Μήλου και Κατσιμίδη, διαθέτει υποδομές και αυλή και εκεί φιλοξενούνται διοικητικές υπηρεσίες. Επί του θέματος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμος, έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός της Περιφέρειας και έγινε γνωστό ότι η μετακίνηση θα γίνει εντός του καλοκαιριού ενώ αναμένεται επικοινωνία και με τον περιφερειάρχη.

Για το θέμα οικοπέδου στην Τούμπα έκτασης περίπου τριών στρεμμάτων διαβεβαίωσε ότι “η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι σε τίποτε δεν πειράζουμε τον χώρο που είναι για τα νηπιαγωγεία”.

Ο δήμαρχος, τέλος, έκανε λόγο για μια εκτεταμένη προσπάθεια εκμετάλλευσης ακινήτων όχι από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αλλά από την Εκκλησία της Ελλάδος. “Μιλάμε για 4, 5, 6 ακίνητα που άλλα έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται και άλλα είναι στο δρόμο. Είναι σαφές ότι μας βρίσκει απόλυτα απέναντι αυτή η προσπάθεια. Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευαισθησία ιδιαίτερα στα ακίνητα για τα οποία οι πολίτες έχουν ζωτικούς και δίκαιους λόγους για να αντιδρούν. Έχω απευθύνει δύο επιστολές με τις οποίες τους καλώ, τους παρακαλώ να επανεξετάσουν αυτή την αθρόα διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων και να λάβουν υπόψη τους ότι δημιουργούνται προβλήματα στη βιωσιμότητα των πολιτών της πόλης” πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: AMNA.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα