Απαγόρευση του καπνίσματος στις ταινίες!

Θετική εμφανίζεται η ΕΕ στην ιδέα της Γαλλίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος στις ταινίες, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση καπνού, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ για την καταπολέμηση του καπνίσματος και τη μείωση της πρόσληψης, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anca Paduraru.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία για την αύξηση των τιμών των τσιγάρων, η υπουργός Υγείας της
Γαλλίας, Agnès Buzyn, τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την απαγόρευσή του στις γαλλικές ταινίες.

Η κ. Buzyn προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση ύστερα από επίθεση της γερουσιαστή των Σοσιαλιστών, Nadine Grelet-Certenais, εναντίον των Γάλλων κινηματογραφιστών που ισχυρίζονται ότι προωθούν τις διαφημίσεις καπνού.

«Το 70% των νέων γαλλικών ταινιών περιλαμβάνει τουλάχιστον μια σκηνή ενός ηθοποιού που καπνίζει. Το γεγονός αυτό -περισσότερο ή λιγότερο- συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης του και την προωθεί σε παιδιά και εφήβους», υπογράμμισε η κ. Grelet-Certenais.

Σε παρέμβασή της, η υπουργός Υγείας, Agnès Buzyn, επεσήμανε ότι θα μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Πολιτισμού, Françoise Nyssen, σε μια προσπάθεια να «εξομαλύνει» την εικόνα του καπνού στην κοινωνία στο δεύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί το τσιγάρο είναι τόσο σημαντικό στο γαλλικό κινηματογράφο», δήλωσε η κ. Buzyn, προσθέτοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γερουσιαστή.

Όπως αναφέρει ο Dominick Nguyen από το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), «μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους».

«Στη Γαλλία, περισσότεροι από ¼ έφηβοι, ηλικίας 15 χρονών, είναι τακτικοί καπνιστές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους εμποδίζει από το να είναι στόχοι της καπνοβιομηχανίας θεωρούνται ευεργετικοί για την προστασία τους από μια ζωή με εξαρτήσεις», εξήγησε στη EURACTIV.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της Forest EU, Guillaume Périgois, εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί «παράξενη λογοκρισία».

«Το γεγονός ότι τα κινούμενα σχέδια για παιδιά δεν δείχνουν σκηνές καπνίσματος είναι καλό. Ωστόσο, οι ταινίες για μεγαλύτερα ακροατήρια πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή, όχι έναν κόσμο χωρίς καπνό. Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το 1/4 και το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναθεωρημένη Οδηγία της ΕΕ για τα καπνικά προϊόντα τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα στον έλεγχο του καπνού. Για παράδειγμα, το 65% της επιφάνειας ενός πακέτου θα πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποιητικές εικόνες για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών βρίσκεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως ο περιορισμός της διαφήμισης ή η επιβολή της χρήσης απλών συσκευασιών. Η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία ​​και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο απλής συσκευασίας, το οποίο θεωρείται από τη βιομηχανία «αντιγραφή εμπορικού σήματος».

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα