Άρης: Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του επιθετικού πλάνου

Με την πληθώρα επιθετικών και μεσοεπιθετικών ποιοτικών παικτών που διαθέτει ο Άρης στο έμψυχο δυναμικό του την τρέχουσα σεζόν, ασφαλώς και κανείς δεν περίμενε ότι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Super League 1 οι “κίτρινοι” θα μετρούσαν μόλις τέσσερα (4) γκολ στο ενεργητικό τους, και ότι θα συζητούσαν για το πώς θα λύσουν το επιθετικό πρόβλημα

της ομάδας. Δηλαδή, ότι πριν καλά καλά ανέβουν οι ρυθμοί στη σεζόν και σφίξουν για τα καλά οι άμυνες των αντιπάλων, θα γινόταν αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του επιθετικού τους πλάνου.

Μάλιστα, τα τέσσερα αυτά γκολ οι “κίτρινοι” τα πέτυχαν σε δύο μόλις παιχνίδια, σε αυτό με τον Ατρόμητο εκτός έδρας (1-3 το σκορ) και σε αυτό με τον Παναθηναϊκό εντός (1-0). Στα άλλα τρία, έμειναν στο μηδέν, ενώ θεωρητικά οι αντίπαλοι ήταν στα μέτρα τους: ο ΟΦΗ και ο Απόλλων Σμύρνης εντός έδρας (0-0 τελείωσαν και τα δύο ματς) και ο Ιωνικός εκτός (ήττα με σκορ 1-0).

Το ζήτημα για τον Άρη, διαβάζοντας κάποιος τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ομάδας, δεν είναι μόνο ότι οι κεντρικοί επιθετικοί του (Καμαρά, Μάνος και Άλι, μέχρι που αυτός τραυματίστηκε στον τελευταίο αγώνα με τον Απόλλωνα) δεν βρίσκουν δίχτυα, αλλά ότι η συνολική επιθετική λειτουργία της ομάδας δεν είναι στο επίπεδο που θα περίμεναν ο Άκης Μάντζιος και οι συν αυτώ στην τεχνική ηγεσία.

Για παράδειγμα, ο Άρης στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της Super League 1 είναι 7ος στη λίστα με τις τελικές προσπάθειες, πολύ πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό (68) και τη δεύτερη ΑΕΚ (64), τη στιγμή που είναι πρώτος στη λίστα με την κατοχή της μπάλας, με ποσοστό που φτάνει στο 58% (μ.ό.). Τα δύο αυτά δεν συνάδουν και δείχνουν επιθετική δυσλειτουργία.

Όπως επιθετική δυσλειτουργία δείχνουν κι άλλα σχετικά νούμερα της στατιστικής: 18 σουτ μέσα από την περιοχή (7ος στη λίστα), 19 σουτ εκτός περιοχής (4ος στη λίστα), 11 κεφαλιές (7ος στη λίστα), 2 ασίστ (9ος στη λίστα), 105 γεμίσματα (6ος στη λίστα), εκ των οποίων μόλις τα 26 εύστοχα (12ος στη λίστα), 2 μόλις χαμένες ευκαιρίες και κανένα δοκάρι. Όλα δείχνουν ότι ενώ οι “κίτρινοι” έχουν την μπάλα στην κατοχή τους, δεν έχουν βρει τον τρόπο να τη φέρνουν σωστά μέσα στην αντίπαλη περιοχή και να γίνονται επικίνδυνοι. Ούτε… ατυχία μπορούν να επικαλεστούν, όπως δείχνουν οι αριθμοί των χαμένων ευκαιριών και των δοκαριών!

Αντίστοιχα, άλλα νούμερα επίσης φανερώνουν με τον τρόπο τους το μεγάλο επιθετικό πρόβλημα του Άρη, τόσο σε ό,τι αφορά στο σκοράρισμα αυτό καθεαυτό, όσο και σε ό,τι αφορά στην επιθετική λειτουργία συνολικά και πάλι: 0,08 γκολ μ.ό. ανά τελικές προσπάθειες (10ος στη λίστα), 0,2 εύστοχα γεμίσματα μ.ό. ανά αγώνα (14ος στη σχετική λίστα), 352 πάσες (2ος στη σχετική λίστα), αλλά 237 λάθη (1ος στη σχετική λίστα). Τα νούμερα “φωνάζουν” ότι η ομάδα είναι ασύνδετη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κάνει γκολ.

Το παράδοξο είναι ότι οι “κίτρινοι”, μια ομάδα που από την περασμένη σεζόν έχει μάθει να πιέζει, να κλέβει μπάλες και να βρίσκει γκολ στις αντεπιθέσεις, μέχρι ενός βαθμού το κάνει επιτυχώς και αυτή τη σεζόν. Έχει 137 κλεψίματα ως τώρα στο πρωτάθλημα (είναι 2η στη σχετική λίστα), όμως, μετά το κλέψιμο της μπάλας η προσπάθεια μένει ατελέσφορη. Ούτε με αυτόν τον τρόπο, πέρα από τις οργανωμένες επιθέσεις, δηλαδή, ο Άρης θεραπεύει το πρόβλημά του.

Θυμίζουμε ότι ο Μάντζιος βασίζεται και αυτή τη σεζόν στο σχηματισμό 4-2-3-1, όπως έκανε με επιτυχία την προηγούμενη. Με αυτό το σκεπτικό αποκτήθηκαν παίκτες στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ώστε να μπορούν αυτόν το σχηματισμό κατά κύριο λόγο να υπηρετούν. Όπως φαίνεται στην πράξη, όμως, αυτός ο σχηματισμός δεν αποδίδει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει πιο αποδοτική επιθετικά η ομάδα, ενδεχομένως θα ήταν δόκιμο να αλλάξει ο σχηματισμός. Αν, βεβαίως, μπορούν οι “κίτρινοι” με το ρόστερ που διαθέτουν να υποστηρίξουν καλύτερα άλλον σχηματισμό…

Keywords
Τυχαία Θέματα