Δίκη για δολοφονία Άλκη: Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την άγρια οπαδική επίθεση που πάγωσε το πανελλήνιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) κατέληξαν στην ετυμηγορία τους, ύστερα από πολυήμερη διάσκεψη, αφού αξιολόγησαν το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, τις μαρτυρίες

και απολογίες των κατηγορουμένων, όπως εισφέρθηκαν στη δίκη κατά τις 47 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν τους τελευταίους πεντέμισι μήνες.

Λίγο μετά τις 9.45 το πρωί, το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα σε μία ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, με την πρόεδρο να καλεί έναν έναν τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από τη θέση τους προκειμένου να τούς απαγγείλει την απόφαση.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (το ίδιο και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας για τους δύο φίλους του), ενώ 7 εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι ως αυτουργοί στην πράξη αυτή και οι υπόλοιποι 5 ως συνεργοί. Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη και τον φίλο του, ενώ κατά πλειοψηφία (5-2) για τον δεύτερο τραυματία νεαρό.

Το Δικαστήριο διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Θεωρείται δεδομένο ότι και οι δώδεκα θα ασκήσουν έφεση για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.

Γιούχαραν τους 12
Εντός της δικαστικής αίθουσας, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, σηκώθηκε πλακάτ που έγραφε “δικαιοσύνη στον Άλκη”.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επικράτησε ένταση στην αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση. Το ακροατήριο γιούχαρε τους 12 κατηγορούμενους ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που φώναζαν “ισόβια” και “δολοφόνοι”.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, κάποιοι μάλιστα άρχισαν να βρίζουν τους κατηγορούμενους αλλά και τους συγγενείς τους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας.

Κατά την άφιξη τους στο δικαστήριο, οι γονείς του Άλκη δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια δήλωση.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε το δικαστήριο, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Η μαραθώνια διαδικασία μέχρι τη λήξη της δίκης
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από τρεις τακτικούς δικαστές και τέσσερις λαϊκούς (ενόρκους), ανακοινώνει για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους την κρίση του επί της ενοχής ή μη και για τις πράξεις που τους αποδίδει.

Στη συνέχεια λαμβάνουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).

Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς από την αναγνώριση ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ποινών. Αναμένεται δε, να κρατήσει αρκετή ώρα, μιας και οι υπερασπιστές (σ.σ. αγόρευσαν περισσότεροι από 20) θα αναπτύξουν διεξοδικά τις θέσεις τους επί των ελαφρυντικών που θα ζητήσουν.

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Μετά τη “μάχη των ελαφρυντικών”, η εισαγγελέας θα προτείνει επί των ποινών, θα αγορεύσουν εκ νέου οι υπερασπιστές, ενώ θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των δικαστών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τελικές ποινές.

Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

Η τελική φάση της διαδικασίας προβλέπει αποφάσεις για άλλα θέματα, όπως απόδοση κατασχεθέντων κ.λπ. Αφού κριθούν τα ζητήματα αυτά, το δικαστήριο θα κηρύξει το πέρας της δίκης. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι καταδικαστούν θα ασκήσουν έφεση για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα