Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία: “Ανεμβολίαστοι μας κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε”, λένε οι γιατροί

Τις δυνάμεις τους με τους κουρασμένους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία ένωσαν από την προηγούμενη Δευτέρα γιατροί του ιδιωτικού τομέα μετά την επιστράτευση. Η πρώτη εβδομάδα τούς έφερε αντιμέτωπους με πρακτικές δυσκολίες και προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε νοοτροπίες και χώρους που είχαν αφήσει πίσω τους για χρόνια. Ωστόσο, στρατεύτηκαν μαζί με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ και αμέσως άρχισαν να περιθάλπουν και να επιβλέπουν τους εκατοντάδες ασθενείς στις κλινικές COVID-19.

Όπως αναφέρεται

σε ρεπορτάζ του makthes.gr, για 30 ημέρες, περίπου 150 γιατροί πνευμονολογίας, παθολογίας και γενικής ιατρικής σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, θα βρίσκονται σε επιστράτευση, καθώς αναμένεται η κορύφωση του 4ου κύματος που θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία.

Η επίταξη όμως, όπως φάνηκε, έγινε γρήγορα και προκλήθηκαν ζητήματα. Στη Θεσσαλονίκη, στάλθηκαν φύλλα πορείας σε γιατρούς που είναι ανεμβολίαστοι αλλά και σε γιατρούς που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα.

“Από το καλοκαίρι που η πανδημία ήταν σε ύφεση, έπρεπε να προετοιμάσουν τις λίστες και να ενημερώσουν για την περίπτωση επίταξης τον Νοέμβριο, ώστε όλα να είναι έτοιμα. Τώρα, πήραν μία λίστα και έκαναν κληρώσεις όπως φάνηκε, γι’ αυτό κάλεσαν ανεμβολίαστους συναδέλφους, εγκυμονούσες και ανθρώπους που ήδη δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία” λέει ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής, που έλαβε φύλλο επίταξης και από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται στο “Ιπποκράτειο”.

Μάλιστα, οι ιδιώτες ιατροί παραπονιούνται για τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν, καθώς κλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν όλο το πρόγραμμά τους για έναν μήνα. “Όταν έλαβα την ενημέρωση, σαφώς είπα ότι πρέπει να βοηθήσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν μετά από 1,5 χρόνο να προχωρούμε σε επιτάξεις και επιστρατεύσεις. Επίσης, έπρεπε να γίνουν οργανωμένα, να μας ενημερώσουν νωρίτερα γιατί ακυρώσαμε δεκάδες ραντεβού ασθενών μας” σημειώνει από την πλευρά του και ο πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου, που επίσης επιτάχθηκε για να εργαστεί στο “Ιπποκράτειο”.

“Ανεμβολίαστοι με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε”

Η προσαρμογή των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν βίαιη, καθώς έπρεπε να γίνει σε χρόνο ρεκόρ λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα με τις “πολεμικές” εφημερίες.

“Μέσα σε λίγες ημέρες, έχω δει πολύ πόνο. Ασθενείς με κοιτούν στα μάτια και με ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όταν πάρουν εξιτήριο. Με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε, μου λένε ότι παρασύρθηκαν από άλλους. Δυστυχώς είναι αργά, όμως τους προτείνω να πάρουν τις οικογένειες τους και να τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν” διηγείται ο Δρόσος Τσαβλής. “Ακόμα και ένας ιερέας που νοσηλεύεται, δήλωσε μετανιωμένος που δεν έκανε το εμβόλιο και θέλει να το κάνει τώρα” συμπληρώνει.

Δεν άλλαξε τίποτα στα νοσοκομεία…

Την ίδια ώρα, οι γιατροί δηλώνουν απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, που όπως λένε δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. “Λείπω 12 χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία και δυστυχώς δεν βλέπω καμία βελτίωση. Ακόμα οι ανάγκες είναι οι ίδιες, από κουβέρτες μέχρι προσωπικό” τονίζει ο κ. Τσαβλής.

“Μετά από 23 χρόνια που έχω να δουλέψω σε δημόσιο νοσοκομείο, δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Είναι απαράδεκτο οι δομές και οι υπηρεσίες να είναι ακόμα στο ίδιο επίπεδο” επισημαίνει ο κ. Χατζηαποστόλου. “Θα έπρεπε να γίνεται σωστότερη διαχείριση” τονίζει ο πνευμονολόγος.

“Δεν τρομάζω από τον κορονοϊό”

Ο Πάνος Χατζηαποστόλου πηγαίνει στο “Ιπποκράτειο” από τις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα και μετά συνεχίζει στο ιατρείο του. “Φυσικά νιώθω διαλυμένος αλλά θα αντέξουμε”, σχολιάζει. Ο ίδιος λέει πως δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή της μάχης.

“Δεν τρομάζω, εξέταζα και πριν περιστατικά με κορονοϊό δια ζώσης. Με αυτό που τρόμαξα είναι το δαιδαλώδες του νοσοκομείου που προσπαθώ να προσαρμοστώ“, λέει ο κ. Χατζηαποστόλου.

Ωστόσο, οι ιδιώτες γιατροί επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση έχουν συνδράμει στη μάχη με τον κορονοϊό και πριν την επίταξη. “Για δύο χρόνια προσφέρουμε, αναχαιτίζοντας την πίεση από τα νοσοκομεία της πόλης, αφού δεχόμασταν περιστατικά στο γραφείο μας και τους βοηθούσαμε για να μην πάνε στα νοσοκομεία. Αυτή την στιγμή, μιλάω με 70 ασθενείς μου στο τηλέφωνο που έχουν κορονοϊό και τους δίνω οδηγίες αντιμετώπισης της νόσου για να το περάσουν σπίτι τους” δηλώνει ο Δρόσος Τσαβλής.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα