Εγκρίθηκαν οι αλλαγές κανονισμών

Στη ζωή των αθλητών, των προπονητών και των φίλων της υδατοσφαίρισης μπαίνουν οι αλλαγές κανονισμών, οι οποίες εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία (161 υπέρ έναντι 6 κατά) κατά το έκτακτο συνέδριο της FINA, στην Χανγκζού της Κίνας. Παρότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις δραστικές αλλαγές που είχαν προταθεί και δοκιμαστεί πριν μερικά χρόνια (και οι οποίες απορρίφθηκαν... πανηγυρικά), δεν παύει να αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό την μορφή του αθλήματος.

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες αλλαγές που αποφασίστηκαν
είναι οι εξής:

- Μετά από ανανέωση χρόνου επίθεσης (μετά από κόρνερ, αποβολή ή σουτ που αποκρούεται και η μπάλα επιστρέφει στην επιτιθέμενη ομάδα) το χρονόμετρο ξεκινά από τα 20 δευτερόλεπτα (αντί για 30 που ίσχυε ως τώρα).

- Οποιοδήποτε αντικανονικό μαρκάρισμα από πίσω, σε παίκτη που έχει στην κατοχή του την μπάλα μέσα από τη γραμμή των 6μ., καταλογίζεται ως πέναλτι, εκτός αν ο αμυνόμενος έχει ακουμπήσει τη μπάλα.

- Απευθείας εκτέλεση φάουλ μπορεί να γίνει μόνο έξω από τη γραμμή των 6μ. (αντί για 5μ. που ίσχυε).

- Το κόρνερ δεν είναι απαραίτητο πλέον να εκτελείται με πάσα, δηλαδή ένας παίκτης μπορεί κολυμπήσει με τη μπάλα ή ακόμη και να σουτάρει.

- Οι αλλαγές επιτρέπεται πλέον να γίνονται από οποιοδήποτε σημείο, μεταξύ της τελικής γραμμής και της σέντρας (από την πλευρά που κάθε ομάδα αμύνεται).

- Κάθε ομάδα δικαιούται από δύο τάιμ-άουτ, που μπορεί να τα πάρει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του αγώνα, εφόσον έχει την κατοχή της μπάλας, με το πάτημα ενός ειδικού κουμπιού (μέχρι τώρα κάθε ομάδα μπορούσε να καλέσει από ένα τάιμ-άουτ σε κάθε οκτάλεπτο).

- Ο τερματοφύλακας μπορεί πλέον να συμμετέχει στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του και μετά τη γραμμή του κέντρου.

- Το διάλειμμα του ημιχρόνου (μεταξύ δεύτερης και τρίτης περιόδου) μειώνεται από πέντε σε τρία λεπτά.

Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί καθιερώνουν την ύπαρξη ενδοσυνεννόησης μεταξύ των διαιτητών, ώστε να μη διακόπτεται το παιχνίδι, ενώ εισάγει και τη δυνατότητα χρήσης βίντεο (όπου είναι τεχνικώς εφικτό), μόνο όμως για τις περιπτώσεις βιαιοπραγίας και κατακύρωσης γκολ, αν υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσον η μπάλα πέρασε την γραμμή τέρματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα