Εκτόξευση των νέων κρουσμάτων και σήμερα: Πρόβλεψη Θωμαΐδη για πάνω από 8.000 – Οι επικίνδυνες περιοχές

Σε αριθμό – σοκ, άνω των 8.000, προέβλεψε ότι θα ανέλθουν σήμερα, Τρίτη, τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Αποκάλυψε ότι οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αυτή την εβδομάδα εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 61%.

“Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες”, πρόσθεσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυξημένο φορτίο και το επόμενο 15νθήμερο – Σε ποιες περιοχές

Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου

θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου “έχουν θέμα” πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.

Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανή η κάμψη αυτού του νέου πανδημικού κύματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τραγική η κατάσταση σε 5 νοσοκομεία – Αύξηση εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας από την έξαρση της πανδημίας με τους λεγόμενους “σκληρούς” επιδημιολογικούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) να αυξάνονται διαρκώς και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν πως η επιδείνωση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλία και την βόρεια Ελλάδα είναι τραγική. Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ασθενείς non covid μεταφέρονται συνεχώς σε ιδιωτικές κλινικές και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μία ακόμη σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε πέντε συγκεκριμένες περιφερειακές υγειονομικές μονάδες που έχουν φτάσει στα όρια τους όπως και το οξυγόνο, το οποίο έχουν άμεση ανάγκη όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό. Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο “κόκκινο” είναι της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Κοζάνης, Δράμας και του Κιλκίς.

Είναι ενδεικτικό πως στις συγκεκριμένες περιφέρειες καταγράφηκαν συνολικά 1086 κρούσματα, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και με δυσκολία ανταποκρίνονται στα δεκάδες κρούσματα που δέχονται σε καθημερινή βάση. “Το νοσοκομείο έχει τελειώσει. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο”, σημείωσε ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαφτούρας.

Ωστόσο, αισιοδοξία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία των εμβολιασμών. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε χθες Δευτέρα στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Πιο συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της ημέρας 41.275 πολίτες είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Ταυτόχρονα 72.000 ήταν τα ραντεβού που κλείστηκαν για την τρίτη – ενισχυτική δόση.

Προ των πυλών η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Η ανάγκη για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συνεργαστούν με το δημόσιο, δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής την αναμενόμενη ανταπόκριση. Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης στην περίπτωση που οι γιατροί απαντήσουν αρνητικά.

“Εάν τα κίνητρα αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, προφανώς και θα προχωρήσουμε, εφόσον απαιτηθεί και είναι αναγκαίο -το είχαμε ξανακάνει, άλλωστε, και στο παρελθόν- και στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων, για να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τζανάκης: Τρεις στους δέκα μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν – Εως 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

Οι προβλέψεις του Νίκου Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, καθώς κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δυσοίωνο είναι και το σενάριο για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.

“Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα”.

“Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο”.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα