Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Πόσα κερδίζουμε με τον υπερδιπλασιασμό – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο υπερδιπλασιασμός της κρατικής επιδότησης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος από τα 6 στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα καλύψει τα δύο τρίτα της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Αν όμως η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, τότε θα αντισταθμίσει πολύ μικρότερο ποσοστό. Έτσι, τα νοικοκυριά παρά την αυξημένη επιδότηση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον Νοέμβριο επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από τα 14 έως τα 82 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον κατανάλωση. Αν έλειπε η κρατική επιδότηση,

οι επιβαρύνσεις θα κυμαίνονταν από τα 40 έως και τα 121 ευρώ ανά μήνα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επομένως από τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλες καταναλώσεις καθώς οι επιβαρύνσεις μπορούν και παρά την επιδότηση να ξεπεράσουν τα 70-80 ευρώ ανά μήνα.

Η αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα στα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή στα 39 ευρώ ανά μήνα που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, συνιστά μια μεγάλη βοήθεια για τα νοικοκυριά ωστόσο δεν απορροφά το σύνολο των επιβαρύνσεων που προκαλεί η μεγάλη αύξηση στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες τον μήνα, η λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής” -το “χαράτσι” που έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες στους λογαριασμούς ρεύματος- προκαλεί επιβαρύνσεις της τάξεως των 57-60 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για τον Νοέμβριο, η κρατική επιδότηση θα αντισταθμίσει περίπου τα δύο τρίτα της επιβάρυνσης. Βέβαια, για τον Νοέμβριο (και υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή χονδρικής δεν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο), το μερίδιο του κράτους στην συνολική επιβάρυνση θα φτάσει περίπου στο 64% για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα, από περίπου 32% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο και 26% τον Σεπτέμβριο.Άρα, στις 300 κιλοβατώρες:

1. Για τον Αύγουστο η επιβάρυνση από την λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής” φτάνει στα 30,54 ευρώ και το κράτος δεν πληρώνει τίποτα.

2. Για τον Σεπτέμβριο, η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 30,5 ευρώ και το κράτος πληρώνει 9 ευρώ.

3. Για τον Οκτώβριο, η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 56,7 ευρώ και το κράτος πληρώνει τα 18 ευρώ (ποσοστό 32%) και

4. Για τον Νοέμβριο, η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 61 ευρώ (αν η τιμή χονδρικής κλείσει περίπου στα 0,21 ευρώ η κιλοβατώρα) και η κρατική επιδότηση θα είναι 0,39 ευρώ.

Τι συμβαίνει όμως για όσους καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα σε μηνιαία βάση; Η… συμμετοχή του κράτους στη ζημιά μειώνεται αισθητά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός νοικοκυριού που καταναλώνει 600 κιλοβατώρες τον μήνα. Σε αυτό το νοικοκυριό η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ξεπεράσει πλέον τα 110-120 ευρώ τον μήνα κάτι που σημαίνει ότι η κρατική βοήθεια αντιστοιχεί το πολύ στο 32%.

Ιδού και τα σχετικά νούμερα που αφορούν σε ένα νοικοκυριό που έχει επιλέξει εταιρεία η οποία του ζητά 7 λεπτά για το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά τελικά καταλήγει να πληρώνει την κιλοβατώρα ακόμη και προς 28-30 λεπτά.

1. Για τον Αύγουστο, η επιβάρυνση του νοικοκυριού από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 61 ευρώ και το κράτος δεν αναλαμβάνει κάποιο τμήμα του βάρους

2. Για τον Σεπτέμβριο, η επιβάρυνση είναι 69 ευρώ και η κρατική επιδότηση είναι 9 ευρώ, δηλαδή το 13% της ζημιάς.

3. Για τον Οκτώβριο, η επιδότηση φτάνει στα 18 ευρώ αλλά η επιβάρυνση εκτινάσσεται στα 113,5 ευρώ

4. Όσο για τον Νοέμβριο, η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει στα 122 ευρώ αν η χονδρική τιμή παραμείνει πάνω από τα 200 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 32% της επιβάρυνσης.

Ο πίνακας που ακολουθεί συνοψίζει την εικόνα που θα έχει ο λογαριασμός ρεύματος για την κατανάλωση του Νοεμβρίου. Φυσικά η επιβάρυνση εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης αλλά και από την τιμή χρέωσης που επιβάλλει η κάθε εταιρεία.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η εταιρεία ζητά 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα