Επίσημο: Οι γυναίκες ζητούν ΤΑΑ και Λίγκα

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ζητούν την αναβάθμιση του αθλήματος και τη δημιουργία ΤΑΑ και Λίγκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Οι Ελληνίδες βολεϊμπολίστριες ακολουθώντας τις επιτυχίες και την εν γένει άνοδο του αθλήματός μας, στις οποίες έχουμε συμβάλει τα μέγιστα οι ίδιες από κοινού με τα σωματεία που συμμετέχουν στην Α1 Κατηγορία τα τελευταία χρόνια, επιθυμούμε να εκκινήσουν οι διαδικασίες και για την θεσμική αναβάθμιση του αθλήματος και την δημιουργία ΤΑΑ

για τα σωματεία που συμμετέχουν στην ανώτερη κατηγορία, στα πλαίσια και κατ’ αναλογία με την Volleyleague Ανδρών.

Προς τούτο με το παρόν εκθέτουμε την ανάγκη που θα εξυπηρετούσε μία τέτοια κίνηση για το ίδιο το άθλημα, για εμάς και κυρίως για την μελλοντική δημιουργία παικτριών υψηλού επιπέδου:

• Επιτυχίες ελληνικού γυναικείου βόλεϊ:

Ήδη σήμερα σε όλα τα επίπεδα συλλογικά, εθνικών ομάδων, αλλά και ατομικά το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές διακρίσεις, παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α) Επιτυχίες σε επίπεδο ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 2 συνεχόμενες φορές προκρίθηκε η Εθνική μας Ομάδα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετά από 16 έτη απουσίας, επετεύχθη η 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018 με αποτέλεσμα να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη η χώρα μας.

Β) Επιτυχίες συλλόγων: Σχεδόν κάθε έτος ένας σύλλογος πραγματοποιεί καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (2014-2015 Πανναξιακός προημιτελικά Challenge Cup, 2016- 2017 Ολυμπιακός τελικός Challenge Cup, 2017-2018 Ολυμπιακός κατάκτηση Challenge Cup, 2019- 2020 ΑΟ Θήρας προημιτελικά Challenge Cup, 2019- 2020 Ολυμπιακός Ημιτελικά Challenge Cup, που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω Covid-19.

Γ) Επιτυχίες ατομικές με αθλήτριες που αγωνίστηκαν σε υψηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα, ενώ ακόμη η Εθνική μας Ομάδα αποτελείται ως επί τω πλείστων από παίκτριες του ελληνικού πρωταθλήματος, γεγονός που αποδεικνύει την εν γένει άνοδο του επιπέδου.

Από τα ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι οι κόποι μας, αλλά και των σωματείων έχουν ανυψώσει το επίπεδο του αθλήματος, το οποίο δεν συνάδει με ερασιτεχνικό άθλημα, αλλά αντίθετα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες ισάξιες ή και ανώτερες του ανδρικού βόλεϊ και επομένως εν τοις πράγμασι αντιστοιχεί σε επίπεδο επαγγελματικού αθλήματος.

• Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες λόγω της ερασιτεχνικής φύσης του αθλήματος:

Οι αθλήτριες παρόλο το υψηλό αγωνιστικό επίπεδό τους, παραμένουν «νομικά» ερασιτέχνες με όλες τις γνωστές παθογένειες που συνεπάγεται αυτό. Ενδεικτικά:

Α) Δεν δικαιούμαστε αμοιβής, αλλά αντίθετα λαμβάνουμε μόνον έξοδα οδοιπορικών, τα οποία επουδενί δεν καλύπτουν τις καθημερινές βιοτικές μας ανάγκες. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούμαστε ούτε κάλυψη από το ταμείο ανεργίας.

Β) Δεν δικαιούμαστε ασφάλισης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα στην αποκατάσταση των τραυματισμών μας, αλλά ακόμη και ούσες εγκυμονούσες, όπου αναγκαζόμαστε να ασφαλιζόμαστε ως προστατευόμενα μέλη των συζύγων/ συντρόφων μας. Όσες δεν είμαστε παντρεμένες είτε αποτελούμε προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας (μέχρι την ηλικία που επιτρέπει ο νόμος) είτε είμαστε ανασφάλιστες. Έτσι σε έκτακτες συνθήκες, όπως με τον COVID-19 οι αθλήτριες ήταν παντελώς εκτεθειμένες χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ακόμη η έλλειψη ασφάλισης οδηγεί αθλήτριες, οι οποίες έχουν αγωνιστεί 15 και πλέον έτη να αποσύρονται χωρίς να έχουν ούτε ένα ένσημο- σαν να μην εργάστηκαν ποτέ !!

Γ) Τα συμβόλαιά μας δεν αναγνωρίζονται από FIVΒ

Δ) Ακόμη, κάποιες ομάδες που αθετούσαν τις συμβατικές υποχρεώσεις προς αθλήτριες εξακολουθούσαν να οφείλουν χωρίς καμία κύρωση και να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, ενώ οι αθλήτριες αντίθετα αναγκάζοντο σε μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέες αθλήτριες ώστε να ασχοληθούν με το βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο, ενώ όσες το επιλέγουν αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται παράλληλα για την εξασφάλιση των προς το ζην. Τούτο είναι προφανές ότι έχει δυσμενείς συνέπειες για την ατομική εξέλιξη εκάστης αθλήτριας, αλλά και των συλλόγων και της εθνικής μας ομάδας.

Ακόμη, η άνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις, όπως κεκρυμμένες συμφωνίες και άδηλες χρηματοδοτήσεις μέσω «ατύπων» συμβολαίων, τα οποία δυσχεραίνουν τόσο το έργο των ίδιων των συλλόγων όσο και εμάς τις αθλήτριες σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας.

Η μόνη λύση από την πλευρά μας για όλα τα ανωτέρω, ώστε να συνάδει και θεσμικά το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ με το υψηλής ποιότητας παραγόμενο από συλλόγους και αθλήτριες «προϊόν» είναι η μετάβαση στο επαγγελματικό- αμειβόμενο επίπεδο, τουλάχιστον κατά τα πρότυπα του ανδρικού βόλεϊ, με την δημιουργία μίας λίγκας Volleyleague Γυναικών, όπου θα συμμετέχουν ΤΑΑ, θα διαχειρίζονται τα ίδια το πρωτάθλημα, τις χορηγίες κλπ, αλλά και θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας του.

Σύμφωνα δε με το νόμο, το λόγο επ’ αυτού έχουν τα ίδια τα σωματεία των οποίων πρωτοβουλία- τουλάχιστον θεσμικά- πρέπει να είναι η άνω μετάβαση. Για δε τη νομική διαδικασία, ο ΠΑΣΑΠ δεδηλωμένα θα σταθεί αρωγός στην παροχή οποιαδήποτε συμβουλής, γνωμοδότησης κλπ.

Εμείς, οι Ελληνίδες αθλήτριες βόλεϊ ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία της Α1 κατηγορίας Πρωταθλήματος να εξετάσουν την προοπτική δημιουργίας ΤΑΑ γυναικών και ανεξάρτητης λίγκας Volleyleague γυναικών στα πλαίσια του ανδρικού βόλεϊ. Προς τούτο είμαστε διαθέσιμες για οποιαδήποτε εποικοδομητική συζήτηση- κατάρτιση σχεδίου, που θα αναδείξει έτι περαιτέρω το άθλημά μας, θα αναβαθμίσει την ποιότητα του αθλήματος και θα καταστήσει τις μεταξύ μας σχέσεις πιο λειτουργικές και αντάξιες του επιπέδου του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα