Επιτραπέζια Αντισφαίριση: «Χρυσή» Βαλκανιονίκης στο διπλό κορασίδων η Γκαϊντατζή

Η Βορειοελλαδίτισσα πρωταθλήτρια και η Βουλγάρα συμπαίκτριά της Σιντέλια Μούτλου πέτυχαν την Κυριακή 26/06, στην Αλμπένα, δύο ακόμα νίκες στην εντυπωσιακή πορεία τους στο αγώνισμα και η Ελλάδα πανηγύρισε ξανά χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων μετά από 14 χρόνια! Μετά από θαυμάσιες εμφανίσεις και πολύ καλή συνεργασία με την επίσης δεξιόχειρα Μούτλου, η Γκαϊντατζή φτάνει στη μεγαλύτερη διάκρισή της, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική με βάση τα όσα έχει δείξει διεθνώς από τον καιρό, που ήταν ακόμα

παγκορασίδα. Στον τελικό τα κορίτσια κατέβαλλαν τις Σέρβες Γιάνα Χαβέλα/Μάγια Βάνχο με 3-1 σετ. Η τελευταία μέρα των αγώνων περιλάμβανε και δύο χάλκινα μετάλλια για τα γαλανόλευκα χρώματα. Ο Αλέξανδρος Μαδέσης στο απλό εφήβων και ο ίδιος αθλητής με τον Σωκράτη Γιαννούτσο στο διπλό εφήβων, πήραν την 3η θέση κι έτσι η Ελλάδα φεύγει από το 29ο Βαλκανικό πρωτάθλημα με συνολικά τέσσερα μετάλλια (προηγήθηκε και το χάλκινο στο ομαδικό εφήβων). Το 2021 στην ίδια πόλη της Βουλγαρίας είχε τρία χάλκινα κι από μόνος του ο καλύτερος απολογισμός μαρτυρά και τη γενικά πολύ θετική παρουσία της αποστολής.

Στην Αλμπένα αγωνίστηκαν ακόμα οι έφηβοι Στάθης Μανωλόπουλος, Ιάκωβος Αϊβατίδης, οι νεάνιδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Χρυσή Φωτιάδου, Κατερίνα Αλεξούδη, Στέλλα Τζαρίδου, οι παίδες Μάριος Κατσαπρακάκης, Κωνσταντίνος Μηλικούδης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και οι κορασίδες Ζωή Καζάκου και Στέλλα Μαυροματάκη. Στο κοουτσάρισμα των ισάριθμων ομάδων στο Balkan Youth Championships ήταν ο προπονητής της ΑΕΚ Κώστας Μαδέσης στους εφήβους, ο Γιάννης Βλοτινός τις νεάνιδες, ο προπονητής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Πεύκης Χρήστος Βατσακλής στους παίδες και ο προπονητής του ΟΑ Χανίων Μιχάλης Αγγελίδης στις κορασίδες. Αρχηγός αποστολής ήταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΟΕπΑ Ξένια Στάθη, η οποία είχε και πολλές χρήσιμες επαφές με το προεδρείο της Βαλκανικής Ένωσης και άλλους επίσημους.

Τα ντεμπούτο τους με τις εθνικές ομάδες έκαναν η Καζάκου, η Αλεξούδη, ο Σωτηρόπουλος, ο Κατσαπρακάκης και η Μαυροματάκη και η πρόκριση των τεσσάρων τελευταίων στα νοκ άουτ του απλού και ειδικά η είσοδος στην πρώτη 8άδα των Κατσαπρακάκη και Σωτηρόπουλου εντάσσονται αναμφίβολα στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Θετικό και το πλασάρισμα του αμυντικού Μανωλόπουλου στις θέσεις 5-8 των εφήβων, ενώ η έμπειρη Παπαδημητρίου διεκδίκησε άλλη μια χρονιά με αξιώσεις τη διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση των νεαρών ηλικιών (επίσης θέσεις 5-8).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Το πρωί η Γκαϊντατζή και η Μούτλου πέρασαν στον τελικό με σπουδαία νίκη απέναντι στο 1ο φαβορί του αγωνίσματος. Έκαμψαν τις Μπιάνκα Μέι Ρόζου/Κριστίνα Σινγκεορζάν από τη Ρουμανία με 3-2 και το τελευταίο σετ να λήγει 11-9! Οι Ρουμάνες ήταν οι κυρίαρχες του ομαδικού, έχουν σημαντική εμπειρία γενικά από διεθνή τουρνουά και ειδικά για τη Μέι Ρόζου να σημειωθεί ότι φιγουράρει στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης Under 15.

Με την υποστήριξη πάντα, φιλάθλων από τη διοργανώτρια χώρα, λόγω της Μούτλου το ελληνοβουλγαρικό δίδυμο πραγματοποίησε νέα έξοχη εμφάνιση στον τελικό και ξεπέρασε τις Σέρβες Γιάνα Χαβέλα/Μάγια Βάνχο με 3-1 σετ (11-9, 11-5, 9-11, 11-6).

Στο 1ο σετ κατάφερε σπουδαία ανατροπή από 3-8 για να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Με διαφορά στους πόντους ανέβασε το σκορ στο 2-0, αλλά στο 3ο σετ έχασε την ευκαιρία να τελειώσει μία ώρα αρχύτερα το ματς όταν βρέθηκε μπροστά 9-6 και δέχτηκε πέντε πόντους στη σειρά (με τάιμ άουτ στο 9-8 από τον Γιάννη Βλοτινό, που καθόταν στον πάγκο). Με θετική σκέψη όμως, καλό κοντρόλ και σωστές επιθέσεις οι Γκαϊντατζή και Μούτλου πήραν ξανά κεφάλι στο σκορ κι έφτασαν στη νίκη και το έναυσμα για πανηγυρισμούς.

Η Γκαϊντατζή, η κορυφαία Ελληνίδα κορασίδα, έχει φανερώσει από καιρό μεγάλες ικανότητες και στα διπλά, καθώς έχει από μικρή πανελλήνιους τίτλους και σε αυτά τα αγωνίσματα των ηλικιακών κατηγοριών. Στην τελευταία της χρονιά στην Under 15 ζει μία ξεχωριστή στιγμή κι έχοντας ταλαιπωρηθεί τον καιρό της πανδημίας κι από ενοχλήσεις στα δάχτυλα των ποδιών, παίρνει ώθηση και νέο κίνητρο για περαιτέρω πρόοδο και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Ξεχωριστή η επιτυχία και για τη νεότερη ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Πρωτιές στον θεσμό η χώρα είχε πανηγυρίσει τελευταία χρονιά το 2008 στο Μπουγκόνο, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Τότε είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό παίδων με τους αθλητές Γεώργιο Κωνσταντινόπουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Αλέξανδρο Μητρόπουλο, Φίλιππο Μουχτούρη και προπονητή τον Αθανάσιο Στάθη και στο διπλό παίδων με τους Στέφανο Μανουσώφ/Γιώργο Φραγκούλη.

Η αποστολή μας κυνήγησε δύο ακόμα φορές την Κυριακή την είσοδο στον τελικό. Στο απλό εφήβων ο ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην Αλμπένα, Αλέξανδρος Μαδέσης, αντιμετώπισε στην 4άδα τον δυνατό Τούρκο Χακάν Ισίκ, ο οποίος στα προημιτελικά είχε αποκλείσει το 1ο φαβορί του αγωνίσματος, τον Ρουμάνο Χόρια Ουρσούτ. Έγινε γερή αναμέτρηση με τον αθλητή της ΑΕΚ να γνωρίζει την ήττα με 4-1 σετ και να παίρνει την πολύ τιμητική 3η θέση. Πήρε στα… βάθη της παράτασης το 1ο σετ κι έχασε με τον ίδιο τρόπο το κρίσιμο 3ο σετ (19-17, 7-11, 13-15, 8-11, 5-11).

Νωρίτερα, στο διπλό εφήβων, ο Μαδέσης και ο Σωκράτης Γιαννούτσος απέδωσαν ξανά και στην τακτική και στο συνδυαστικό παιχνίδι κι έφτασαν κοντά στο καθοριστικό ματς για το χρυσό μετάλλιο. Είχαν πολύ κλειστό ημιτελικό με τους Χόρια Ούρσουτ και Πολ Ζίλαγκι από τη Ρουμανία ώσπου κάμφθηκαν οριακά με 3-2 σετ. Στο καθοριστικό 5ο προηγήθηκαν 5-2 στην αλλαγή πλευρών, αλλά οι Ρουμάνοι γύρισαν την κατάσταση (8-11, 11-7, 11-8, 9-11, 8-11). Ο Γιαννούτσος και ο Μαδέσης κατάφεραν να φτάσουν στο 3ο σκαλοπάτι του βάθρου για δεύτερη σερί χρονιά, ενώ ηλικιακά θα έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής και στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2023 ώστε να θέσουν νέο υψηλό στόχο.

Στην Αλμπένα φέτος ο 17χρονος Μαδέσης κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια και ο 18άχρονος Γιαννούτσος δύο, καθώς προηγήθηκε αυτό στο ομαδικό εφήβων (με συμπαίκτες τους Ιάκωβο Αϊβατίδη, Στάθη Μανωλόπουλο κι επίσης δεύτερο σερί).

Στη ιστοσελίδα της ΕΦΟΕπΑ έκανε γενικό σχόλιο για τον απολογισμό της ελληνικής ομάδας στην Αλμπένα ο Κώστας Μαδέσης: «Ήταν πολύ καλές οι εμφανίσεις όλων των παιδιών. Σε σχέση με τα τρία περσινά χάλκινα στους εφήβους είχαμε φέτος μετάλλιο και σε άλλη κατηγορία και μάλιστα χρυσό κι αυτό συνιστά εξαιρετικό απολογισμό. Κι όταν πέρα από τα τέσσερα μετάλλια έχεις πέντε αθλητές να μπαίνουν στην 8άδα του απλού και να παίζουν για το βάθρο το λαμβάνεις κι αυτό υπόψη για την ενθαρρυντική εμφάνιση. Ειδικά ο πρωτοεμφανιζόμενος Σωτηρόπουλος προχώρησε με δύο νίκες στο ταμπλό και κόντραρε τον Ρουμάνο, που μετά αναδείχτηκε πρωταθλητής, ενώ στα προημιτελικά βρέθηκε και ο Κατσαπρακάκης, επίσης στο ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα. Και θέλω να προσθέσω ότι είχαμε σαφώς και την καλύτερη παρουσία σαν αποστολή πάντα με τα ομοιόμορφα μπλουζάκια μας, όλοι μαζί με αλληλοϋποστήριξη στις κερκίδες και θαυμάσιο κλίμα. Ήταν παράλληλα και πολύ καλό αγωνιστικό τεστ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, όπου θα πάμε πιο έτοιμοι, ενώ τα παιδιά «δέθηκαν» περισσότερο εδώ, καθώς στην Αθήνα προηγήθηκαν μόνο τρεις ημέρες κοινών προπονήσεων».

Η αποστολή αναχωρεί αύριο Δευτέρα το βράδυ από τη Βουλγαρία και γυρίζει στην Αθήνα ξημερώματα Τρίτης μέσω Κωνσταντινούπολης (λίγο πριν από τις 3).

Keywords
Τυχαία Θέματα