Ερντογάν: Πώς η φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει τα πάντα και μπορεί να του δώσει τη νίκη στις εκλογές

Η φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και οι πολιτικές προεκτάσεις της ενόψει των εκλογών στην Τουρκία και το πώς επηρεάζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχουν μπει στο μικροσκόπιο του διεθνή Τύπου. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν πώς το αιματηρό χτύπημα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εκλογικό όπλο για τον Ερντογάν, δεδομένου ότι θα του επιτρέψει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, από την ξέφρενη ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε θέματα ασφάλειας και σε μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία. Η νέα

εκλογική ατζέντα είναι πιθανόν να δώσει μια νέα μεγάλη εκλογική νίκη στον Τούρκο Πρόεδρο, άλλωστε παρόμοια πολιτική στρατηγική τον είχε “απογειώσει” και στην προεκλογική εκστρατεία του 2015…

Η γερμανική εφημερίδα Taz χαρακτηρίζει το χτύπημα ως μια “επίθεση, για την οποία ο Ερντογάν γνωρίζει τα πάντα εξ αρχής”. “Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί το αλάθητο επί των πληροφοριών και της ερμηνείας τους σχετικά με την επίθεση”, γράφει η αριστερή εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάχουν ορισμένα πράγματα που δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από το αφήγημα του Τούρκου προέδρου.

“Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί που επέβαλε την Κυριακή η τουρκική αρχή επιτήρησης των ΜΜΕ, οι οποίοι προκαλούν υποψίες, αλλά και το σχέδιο που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ο Ερντογάν, να επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία“.

Και καταλήγει η εφημερίδα την ανάλυσή της: “Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους θα ήταν βολικότερη για τον Τούρκο πρόεδρο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα και εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από ό,τι μια επίθεση με δράστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στη Συρία”.

“Ο Ερντογάν θα νιώθει δικαιωμένος”, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας ότι “ο θάνατος αθώων έχει ως στόχο υποτίθεται να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιος μπαίνει στο στόχαστρο. Η Τουρκία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επίθεση, ως τουριστικός προορισμός με τις παραλίες της και με την Κωνσταντινούπολη ως μητρόπολη πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αλλά και ως μία χώρα πολιτικά πολωμένη, σε προεκλογική περίοδο”.

“Κάθε είδους πολιτική βία οδηγεί σε ανασφάλεια” είναι στο σχόλιο της εφημερίδας.

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση”, τονίζει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο “Πώς συνδέεται το κουρδικό ζήτημα και η διατήρηση της εξουσίας του Ερντογάν” γίνεται αναφορά στις δημοσκοπήσεις υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευσηίσως καταφέρει να “εκθρονίσει” τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

“Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να κερδίσει πόντους με το Κουρδικό ζήτημα. Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Εδώ και μήνες απειλεί με εισβολή στην αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία, όπου το Κομπάνι, η πιο γνωστή πόλη της, συμβολίζει την αντίσταση των Κούρδων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”.

Η ανάλυση του Reuters:

Στην ανάλυση που κάνει το πρακτορείο ειδήσεων για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι έχει προκαλέσει φόβους για νέο κύκλο βίας, υπενθυμίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2015 είχε επίσης στιγματιστεί από επιθέσεις και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι είναι πολύ πιθανή μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε την εθνική ασφάλεια στην πολιτική ατζέντα και θα μπορούσε να προκαλέσει μια εκστρατεία Ερντογάν εστιασμένη στην ασφάλεια και ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία πριν στηθούν οι κάλπες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η βομβιστική επίθεση ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή μπορεί να ακολουθήσει περισσότερη βία. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, επιτρέπει στον Ερντογάν να μετατοπίσει την εστίαση του κοινού από τον πληθωρισμό 85% σε ένα ζήτημα που έχει αποδώσει πολιτικά οφέλη και στο παρελθόν.

Το 2015, μια σειρά επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές ενόψει των εκλογών έκανε την εκστρατεία του Ερντογάν με θέμα την ασφάλεια να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους, οδηγώντας σε μια άνετη νίκη.

Με την Τουρκία να κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές που εδρεύουν στη Συρία για την τελευταία επίθεση, οι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί τώρα να πιέσει για άλλη μια διασυνοριακή εκστρατεία στη βόρεια Συρία μετά από τρεις τέτοιες εισβολές από το 2016.

Έχοντας αυτό το ενδεχόμενο, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters την Τρίτη ότι η Τουρκία θα επιδιώξει στόχους στη Συρία μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, έναν άλλο στόχο των τουρκικών επιχειρήσεων.

Αλλά σε έκπληξη για ορισμένους παρατηρητές, οι ομάδες που κατηγορούνται από την Άγκυρα για την επίθεση – το Κουρδιστάν Εργατικό Κόμμα (PKK) και η συριακή παράρτημά του, YPG – αρνήθηκαν οποιοδήποτε ρόλο, εγείροντας ερωτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού σχετικά με την επίσημη γραμμή.

Υπογραμμίζοντας τις εντάσεις σε μια πολωμένη χώρα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) από τον οποίο εξαρτάται ο Ερντογάν για κυβερνητική πλειοψηφία, επέκρινε όσους είπε ότι ισχυρίζονται ότι “η κυβέρνηση έκανε την επίθεση στη λεωφόρο Istiklal λόγω των επικείμενων εκλογών”. αποκαλώντας τους “κατασκόπους που περπατούν ανάμεσά μας”.

Τον Μάιο, ο Ερντογάν είπε ότι μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία βρισκόταν στο προσκήνιο, αλλά είχε μειώσει τη ρητορική αφού η Μόσχα και η Ουάσιγκτον – που και οι δύο έχουν δυνάμεις στο έδαφος στη Συρία – αντιτάχθηκαν δημόσια στην ιδέα.

“Η κυβέρνηση είναι πιθανό να υιοθετήσει μια επιθετική στάση και να ενισχύσει τις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερες διασυνοριακές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία”, δήλωσε ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής Ευρώπης του Eurasia Group.

Αν την επίθεση της Κυριακής ακολουθούσαν περισσότερες, ο Πέκερ περίμενε αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κλιμάκωσης των “αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα κατά του PKK και του YPG”. Ο Ερντογάν πιθανότατα θα απολάμβανε μια ώθηση από εθνικιστές και συντηρητικούς ψηφοφόρους, είπε.

Η προσοχή φεύγει από την οικονομική κρίση

Το PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγει ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Το YPG (οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας των Σύριων της Βορείου Συρίας), υποστηρίζοντας την ίδια ιδεολογία με το PKK, έχει αποκτήσει τον έλεγχο σε περιοχές της βόρειας Συρίας από τον πόλεμο ξεκίνησε εκεί το 2011.

Όμως, ενώ η Τουρκία θεωρεί το YPG ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν μαζί τους ενώ πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία – μια σημαντική αιτία έντασης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Αρνούμενο οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση της Κυριακής, το PKK τόνισε ότι η επίθεση υποδηλώνει “την αρχή ενός σκοτεινού σχεδίου” και προέτρεψε “όλες τις τουρκικές δημοκρατικές δυνάμεις και την κοινή γνώμη” να το αναγνωρίσουν.

Το YPG χαρακτήρισε το περιστατικό “ένα θεατρικό έργο που δημιουργήθηκε από τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP”, λέγοντας ότι προσπαθούσε “να βρει μια δικαιολογία για να λάβει διεθνή έγκριση” για μια νέα εισβολή σε περιοχές της Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Η αστυνομία συνέλαβε και κατονόμασε μια ύποπτη που ταυτοποιήθηκε ως υπήκοος Συρίας, λέγοντας ότι ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους μαχητές στη Συρία και εισήλθε στην Τουρκία μέσω της συριακής πόλης Αφρίν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι η Τουρκία αξιολόγησε την εντολή ότι είχε εκδοθεί από το Κομπάνι στη βόρεια Συρία – μια από τις πολλές πόλεις που προσδιορίστηκαν από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το έτος ως πιθανοί στόχοι μιας νέας εισβολής.

Αλλά ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η πιθανότητα να ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος δεν αγνοήθηκε πλήρως.

Ο Ερντογάν, 68 ετών, ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία ως επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2002, έγινε πρωθυπουργός και αργότερα πρόεδρος κυβερνώντας την Τουρκία με όλο και μεγαλύτερες εξουσίες. Το 2016, επέζησε από απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Πηγή: THETOC

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, κωνσταντινουπολη, δωσει, ερντογαν, νικη, παντα, süddeutsche zeitung, νέα, μμε, δημοσκοπηση, reuters, pkk, mhp, group, ηπα, νατο, θεατρο, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, αποτελεσματα, αστυνομια, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θανατος, θεμα, ιρακ, μμε, ωθηση, pkk, reuters, αγκυρα, αρθρο, αμφιβολιες, απηχηση, ατζεντα, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, εγινε, εδαφος, ειπε, εκστρατεια, εστιαση, εσωτερικων, ετων, ετος, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ιδεολογια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, μηνες, μοσχα, νατο, ομαδα, ουασιγκτον, ρητορικη, ρολο, σειρα, συρια, σχεδιο, τουρκια, τριτη, υπηκοος, φορα, group, ασφαλεια, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, εισβολη, κυριακη, ομαδες, süddeutsche zeitung, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Πώς, Κωνσταντινούπολη,erntogan, pos, konstantinoupoli