ΕΣΑΚΕ: Συνεταιρισμός «κλειστού κλάμπ» και «πόρτα» σε 14η ομάδα

Εν αναμονή των κινήσεων που έχουν αρχίσει να κάνουν το Μαρούσι και ο Τρίτωνας για να πάρουν θέση στην ολομέλεια του ΕΣΑΚΕ και στο πρωτάθλημα της Basket League, μετά την αγωνιστική άνοδο τους από την Elite League, ο συνεταιρισμός του επαγγελματικού μπάσκετ, έχει

προαποφασίσει το «κλείσιμο» των θυρών του σε πρόσκληση ομάδας, ακόμα και αν μια από τις δυο προαναφερόμενες ομάδες, δηλώσει αδυναμία.

Παρά την δεδομένη ειδική προκήρυξη της ΕΟΚ που είναι, διαχρονικά, η υπερκείμενη αρχή του αθλήματος, ότι στην σεζόν 2023-24, θα συμμετέχουν δυο ομάδες που θα πετύχαιναν την αγωνιστική προαγωγή τους, συν μια ακόμα με wild card (πρόσκληση), η «λίγκα» δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει, ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να έχει 14 συμμετέχουσες ομάδες, αντί για 12 που είχε στην εφετινή σεζόν.

Και αυτή η άρνηση του ΕΣΑΚΕ έχει ψηφιστεί από τις ομάδες-μέλη του, όταν η ΕΟΚ δημοσιοποίησε την ειδική προκήρυξη της, τον Ιούλιο του 2022, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός διαίρεσης στον καταμερισμό των εσόδων από τα τηλεοπτικά έσοδα και τα κέρδη από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών. Δηλαδή, η διοίκηση της «λίγκας» και οι ομάδες που της απαρτίζουν, προτιμούν την διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος, με μονό αριθμό συμμετεχόντων (13) που θα αποτελούσε ευρωπαϊκή και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, με έξι παιχνίδια σε κάθε αγωνιστική και το αναγκαστικό ρεπό μίας ομάδας, αν δεν υπήρχαν το κυπριακό και το λιθουανικό πρωτάθλημα (11 ομάδες).

Αντί, ο ΕΣΑΚΕ να προσπαθεί να αποκτήσει «βάθος» με αύξηση ομάδων που θα μπορούν να ανταποκριθούν στα δεδομένα, οικονομικά κριτήρια συμμετοχής, να αυξήσει το εύρος του ανταγωνισμού της Basket League και να προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κινείται και αποφασίζει με τους όρους ενός κλειστού κλάμπ, αν όχι και αυστηρά «prive». Η «λίγκα» έχει σαφή κατεύθυνση να εισπράττουν περισσότερα οι λιγότεροι συμμετέχοντες, ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια που προέκυψαν τα έσοδα από το στοίχημα.

Ακόμα και στη περίπτωση που μια εκ των δυο νέων ομάδων στo επαγγελματικό πρωτάθλημα, δηλώσει αδυναμία συμμετοχής, η «λίγκα» δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόσκληση άλλης ομάδας, γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα επιτευχθεί και ο ζυγός αριθμός συμμετεχόντων (12), όπως ήταν και φέτος. Όλα καλά, λοιπόν για τον συνεταιρισμό που δεν τόλμησε στο πρόσφατο παρελθόν των τελευταίων χρόνων, να κάνει σοβαρή αυτοκάθαρση και δέχτηκε στις θέσεις των μελών του, «αλεξιπτωτιστές», καιροσκόπους, τυχοδιώκτες και ευκαιριακούς τιμητές του όποιου κέρδους πρόλαβαν να αποκομίσουν.

Εφόσον, δηλαδή, υπάρχουν οργανωμένες και υγιείς οικονομικά ομάδες που μπορούν να «πατήσουν» στην Basket League, οι πόρτες της «λίγκας» θα παραμείνουν εκ των έσω, ερμητικά κλειστές.

Το δυσκολότερο σενάριο-αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί- για τον ΕΣΑΚΕ, θα είναι να δηλωθεί αδυναμία συμμετοχής και από τις δυο νεοφώτιστες ομάδες του Αμαρουσίου και του Τρίτωνα, με αποτέλεσμα οι ομάδες να είναι οι 11 του φετινού πρωταθλήματος και αναγκαστικά, τουλάχιστον μία ακόμα θέση να καλυφθεί με wild card.

Το αυτοδίοικητο της «λίγκας», δεν σημαίνει ότι ο ΕΣΑΚΕ είναι «Βατικανό» στο ελληνικό μπάσκετ και μπορεί να λειτουργεί με αυτούς τους όρους, αγνοώντας ή παραβλέποντας την θεσμική βούληση και κατεύθυνση της ομοσπονδίας, η οποία στην επόμενη σεζόν, θα διοργανώσει το πρωτάθλημα της Elite League, με 16 ομάδες. Τρείς περισσότερες ομάδες ή και τέσσερις από την πρώτη κατηγορία του αθλήματος, αν τελικά η «μπίλια» σταματήσει στον αριθμό 12 συμμετοχόντων.

H Βasket League στον «χάρτη» των αξιόλογων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μπάσκετ, έχει την χαμηλότερη θέση συμμετοχών, μαζί με το Ισραήλ.

Στο ισπανικό, το γαλλικό και το γερμανικό πρωτάθλημα, υπάρχουν 18 ομάδες, 16 στο ιταλικό και στο τουρκικό και στην Αδριατική λίγκα, 14 ομάδες από έξι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Και με τους όρους της αγοράς, του μάρκετινγκ και της προσφοράς, κάθε προϊόν μπορεί να πετύχει καλύτερο οικονομικό αντάλλαγμα όταν είναι μεγαλύτερο σε ποσότητα και ποιότητα, παρά συρρικνωμένο και στάσιμο brand name.

Keywords
Τυχαία Θέματα