Ευρωλίγκα: Ίσως δεν φτάσουν και οι 17 νίκες!

Ευρωλίγκα: Ίσως δεν φτάσουν και οι 17 νίκες!tnalΠέμ, 11/26/2020 - 09:11

Δεδομένο νούμερο 1: Η Ευρωλίγκα με το νέο φορμάτ και ένα ενιαίο πρωτάθλημα 30 αρχικά και 34 πλέον αγωνιστικών είναι απρόβλεπτη.

Δεδομένο νούμερο 2: Η μέθοδος ν+1 μας έδινε δικαίωμα για ασφαλείς προβλέψεις μέχρι τώρα. Ο κορονοϊός και τα νέα εξωαγωνιστικά δεδομένα (ασθενείς παίκτες, άδειες εξέδρες, δύσκολα ταξίδια) τίναξαν

στον αέρα τις προβλέψεις και τα….συστήματα.

Τι ακριβώς εννοούμε; Τις πρώτες χρονιές εφαρμογής του νέου συστήματος η προσέγγιση των εντός-εκτός έδρας νικών κινήθηκε στον ίδιο, περίπου άξονα ποσοστιαία: Τη σεζόν 2016-17 οι γηπεδούχοι κέρδισαν το 63,7% των αγώνων, την επόμενη το 62,9% και την περίοδο 2018-19 το 64,1%. Πέρσι, πρώτη χρονιά που η λίγκα έγινε με 18 ομάδες το ποσοστό μέχρι τη στιγμή διακοπής της ήταν 61,7%. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο σχετικός δείκτης δημιουργούσε μια σχετική ασφάλεια πρόβλεψης στον τελικό αριθμό των εκτός έδρας νικών που σταθερά ήταν μεταξύ του 36-39%. Φέτος, η απουσία φιλάθλων, οι συνθήκες μετακίνησης που έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο και οι συχνές απουσίες παραπάνω από 1-2 παικτών σε πολλές ομάδες έχει κλείσει στα….ντουλάπια τα κομπιουτεράκια. Μετά από 10 αγωνιστικές και με τη διεξαγωγή 80 εκ των 90 αγώνων το ποσοστό των εντός έδρας νικών έχει πέσει δραματικά και βρίσκεται πια από το 64-66% στο 51,2% (41 νίκες οι γηπεδούχοι και 39 οι φιλοξενούμενοι)! Δηλαδή περίπου ένα στα δύο παιχνίδια το κερδίζει ο φιλοξενούμενος. Ακόμη και αν –μιλώντας θεωρητικά και μόνο- οι γηπεδούχοι κερδίσουν τα 10 ματς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα το σχετικό ποσοστό θα φτάσει με το ζόρι στα επίπεδα του 56%!!!

Τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό το….μπάχαλο; Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους και ευνοημένοι θα είναι στο τέλος είτε εκείνοι που θα έχουν υπερασπίσει καλύτερα την έδρα τους, είτε εκείνοι που θα κερδίζουν με ευκολία και μεγάλη συχνότητα μακριά απ΄ αυτή και θα καλύπτουν εύκολα και γρήγορα το χαμένο έδαφος. Σε ακόμη πιο απλουστευμένη λογική: Όσο και αν αυτή τη στιγμή στον….αφρό της βαθμολογίας βρίσκονται ομάδες όπως η Μπάγερν ή η Ζενίτ σε βάθος χρόνου οι καλές ομάδες θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο πρόκρισης θα εκτιναχτεί. Πέρσι, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος, στο σημείο που λοκαρίστηκε η σεζόν είχε επιβεβαιωθεί η τάση που έλεγε ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να προκριθεί μια τουλάχιστον ομάδα με 16 νίκες και ευνοϊκές ισοβαθμίες. Ενδεχόμενα και δύο. Φέτος, η ανάλυση των 10 πρώτων αγωνιστικών δείχνει ότι οι 17 νίκες φτάνουν οριακά και ενδέχεται στο τέλος του μαραθώνιου να μείνει έξω ομάδα με αυτό τον αριθμό νικών, θύμα κάποιας πολλαπλής ισοβαθμίας. Με άλλα λόγια αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μόνο οι 18 νίκες δημιουργούν σιγουριά. Η διάψευση του κανόνα ν+1 έρχεται με την….επιβεβαίωση του κατά απολύτως αντικανονικό τρόπο. Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στα πρώτα δεδομένα:

Ξεφεύγουν δύο: Δύο ομάδες δείχνουν ήδη την τάση να ξεφύγουν βαθμολογικά. Η αήττητη εντός έδρας και με 3 εκτός έδρας νίκες Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ που έχει κερδίσει τέσσερις φορές μακριά από τη Μόσχα και έχει μόλις μια εντός έδρας ήττα. Καταλανοί και Ρώσοι έχουν περίπου στο….τσεπάκι τους τον ρυθμό για 20 νίκες και είναι βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου θα ανεβάσουν αυτή την τάση υπέρ τους. Λογικά θα κλειδώσουν γρήγορα τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Θα αντέξουν οι εκπλήξεις; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ενδεχόμενα να αποτελέσει κλειδί για το μέλλον πολλών ομάδων. Αυτή τη στιγμή τόσο η Μπάγερν όσο και η Ζενίτ (δείχνει τρομακτική ευχέρεια εκτός έδρας με ρεκόρ 4-0 και αδυναμία εντός με δύο ήττες σε τρεις αγώνες) βρίσκονται σε ρυθμό 19 νικών. Θεωρητικά μοιάζει απίθανο να φτάσουν μέχρι εκεί αλλά το….απίθανο είναι πολύ σχετικός όρος στη φετινή ευρωλίγκα. Αν αντέξουν μέχρι τέλος θα δείτε ομάδες με πολύ μεγαλύτερα ονόματα, ειδικό βάρος και μπάτζετ να μένουν εκτός οκτάδας.

Σε θετικό πρόσημο: Τέσσερις ακόμη ομάδες βρίσκονται σε θετικό πρόσημο εντός έδρας ηττών και εκτός έδρας νικών. Κι’  εδώ υπάρχουν δύο ονόματα λιγότερο αναμενόμενα από άλλα. Αυτά της Βαλένθια και της Ζάλγκιρις. Βρίσκονται σε καλό ρυθμό για 18 νίκες παρέα με Εφές και Ρεάλ. Οι αντοχές της Βαλένθια και της Ζάλγκιρις σε βάθος χρόνου θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και το όριο πρόκρισης. Αν συνεχίσουν με την ίδια τάση τότε σίγουρα το όριο πρόκρισης θα ξεπεράσει τις 17 νίκες και δεν αποκλείεται ομάδες που θα τελειώσουν με ισοσκελισμένο ρεκόρ (17-17) να μείνουν εκτός χωρίς καν ισοβαθμίες.

Ίσια βάρκα, ίσια πανιά: Τέσσερις ομάδες συγκροτούν το αμέσως επόμενο γκρουπ με απόλυτα ισοσκελισμένες επιδόσεις. Βρίσκονται σε ρυθμό 17 νικών: Ολυμπιακός, Αρμάνι, Φενέρμπαχτσε και Ερυθρός Αστέρας. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή των Ιταλών αφού η Αρμάνι δείχνει μια εξαιρετική σταθερότητα τόσο στην προστασία της έδρας της (1 μόλις εντός έδρας νίκη) όσο και στην αδυναμία να κερδίσει εκτός (1 νίκη μακριά από το Μιλάνο). Οι υπόλοιποι τρεις έχουν ήδη χάσει δύο φορές στο γήπεδό τους και έχουν κερδίσει δύο φορές μακριά απ΄ αυτό. Τις τύχες των συγκεκριμένων ομάδων δεν αποκλείεται στο τέλος να καθορίσει μια νίκη ή μια ήττα.

Θα ανακάμψουν; Άλλη μια κρίσιμη για το όριο πρόκρισης ερώτηση που αφορά το γκρουπ των επόμενων τριών ομάδων που βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο αυτή τη στιγμή. Μακάμπι, Βιλερμπάν και Παναθηναϊκός είναι σε ρυθμούς 16 και 15 νικών. Εάν καταφέρουν να αλλάξουν το πρόσημο τους αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι θα κατεβάσουν το όριο πρόκρισης στις 17 νίκες. Αν δεν δείξουν σημάδια ανάκαμψης και συνεχίσουν με την ίδια συμπεριφορά το όριο θα μείνει στις 18. Η πιο σταθερή ομάδα του γκρουπ δείχνει η Μακάμπι με δύο απώλειες εντός και μια νίκη εκτός.

Βγαίνουν από την κούρσα: Το τελευταίο γκρουπ ομάδων συνθέτει μια τριάδα που μοιάζει να βγαίνει νωρίς από την κούρσα. Καμία από τις Αλμπα, Μπασκόνια και Χίμκι δεν έχει αυτή τη στιγμή τάση για περισσότερες από 14 νίκες. Αναζητούν από νωρίς μεγάλες υπερβάσεις εκτός έδρας που όμως δεν μοιάζουν ορατές τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα: Σε μια χρονιά που….βρέχει εκτός έδρας νίκες έχουν και οι 3 μαζί μόλις 2 νίκες μακριά από τα γήπεδα τους. Και έχουν ηττηθεί 11 φορές συνολικά εντός έδρας. Λογικά η συμπεριφορά της Μπασκόνια (δεν έχει κερδίσει ακόμη εκτός έδρας) και της Χίμκι που βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα από όλους (με -4 στον σχετικό δείκτη) θα κρίνει πολλά στο που θα μπει τελικά το όριο πρόκρισης. Αν βγουν νωρίς από την εικόνα πάμε για 18 νίκες, αν πιέσουν στην πορεία θα κατεβάσουν το όριο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Off Off dkaryd Off Off ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο κορονοϊός τίναξε στον αέρα όλα τα δεδομένα, οι εκτός έδρας νίκες σπάνε κάθε ρεκόρ στην Ευρωλίγκα και μετά από 10 (κουτσουρεμένες) αγωνιστικές ο Δημήτρης Καρύδας καταθέτει τους πρώτους υπολογισμούς. Article publish on Πέμ, 11/26/2020 - 09:11 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα