Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με Μπάιντεν μετά το μήνυμα “κόλαφος” για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: ” Πολιτικοί τσαρλατάνοι…”

Εξαλλος με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Με ανάρτησή του στο Twitter , ο Τούρκος υπουργός επέκρινε, εμφανώς εκνευρισμένος, τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για “τα γεγονότα του 1915 μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας”,

όπως χαρακτηρίζει τη γενοκτονία το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον Τζο Μπάιντεν έγραψε ότι πρόκειται για “άλλη μια προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία! Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στην ιστορία ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει μάθημα για την ιστορία μας”.

Yet another attempt by political charlatans to distort history!

Politically-driven statements cannot change the facts.

Those intentionally insisting on their mistakes are destined to be remembered as hypocrites.

No one shall dare to lecture us on our history. #1915events

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2023 24 Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων: “Ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ”

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ”.

Η ανακοίνωση είναι αναλυτική και σε αυτή περιγράφονται τα γεγονότα: “Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη (σσ η ανακοίνωση αναφέρει το ιστορικό όνομα της Πόλης, που δεν είχε μετονομαστεί σε Instabul), γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας συστηματικής βίαιης εκστρατείας κατά της αρμενικής κοινότητας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου — μια τραγωδία που σημάδεψε για πάντα γενιές οικογενειών Αρμενίων”.

Στη συνέχεια αναφέρει: “Καθώς ενωνόμαστε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες—συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσειτο μίσος με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Συντήρησαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Διαφύλαξαν τις ιστορίες τους, και αυτές των προγόνων τους, για να διασφαλίσουν ότι η γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά”.

Και καταλήγει: “Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό”.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα