Φάκελος δανεικοί...

Δυο ενδεκάδες συμπληρώνουν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που έχουν δοθεί σε άλλες ομάδες, εντός κι εκτός συνόρων για να βρουν χρόνο συμμετοχής ως δανεικοί και να (απο)δείξουν αν και τί μπορούν να προσφέρουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί ανάλογα και το μέλλον τους. Πρόκειται για ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις, κυρίως νεαρούς κι ελπιδοφόρους, που δεν μπόρεσαν να πείσουν πως χωρούν στο ρόστερ του φετινού «Δικεφάλου» όπου και η πίεση ήταν και παραμένει μεγάλη με αντίστοιχες φιλοδοξίες μέχρι το τέλος της. Πρέπει φυσικά να σημειωθεί πως για
κάποιες περιπτώσεις εξ αυτών καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου παρ’ ολίγο ανάμεσα στους δανεικούς θα υπήρχαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές με αξιολογότατη – τελικά – πορεία στη σεζόν που ακολούθησε, όπως ο Δημήτρης Λημνιός.

Σ’ αυτήν τη γενική αναφορά εξαίρεση αποτελεί ο Πέδρο Ενρίκε. Με τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν την τελευταία ημέρα της σχετικής ημέρας τον περασμένο Αύγουστο, δεν απέμειναν θέσεις για ξένους και σε συνάρτηση με την πληθώρα ποδοσφαιριστών στη θέση του εξτρέμ που αγωνίζεται ο συγκεκριμένος αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στην Καραμπάγκ τοποθετώντας μια σημαντική ρήτρα στην περίπτωση που οι Αζέροι ήθελαν να τον κρατήσουν. Κι όπως ήρθαν τα πράγματα θέλουν, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που θα έχει την τελευταία λέξη. Ανάλογα με την εισήγηση της τεχνικής ηγεσίας, για τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στο ρόστερ και στη συγκεκριμένη θέση, όπου ερωτηματικό είναι ένας άλλος δανεικός αλλά από άλλη ομάδα στον «Δικέφαλο» κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μακ, όπως επίσης έχοντας πάντα κατά νου και τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών, όχι μόνον των υπαρχόντων αλλά ενδεχομένως κι αυτών που θα αποκτηθούν. Αποτελεί μια αξιόλογη περίπτωση με τις ιδιαιτερότητές της η οποία σίγουρα απασχολεί σοβαρά τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Κάτι ανάλογο δε φαίνεται να ισχύει για τον Ζάιρο. Αγωνιζόμενος στην Σέριφ Τίρασπολ ο Βραζιλιάνος δεν έχει παρουσιάσει κάτι το ... συγκλονιστικό προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα της προσοχής πάνω του. Ειδικά από τη στιγμή που οι απαιτήσεις στον ΠΑΟΚ διαρκώς αυξάνονται και για την ποιότητα και για την αποτελεσματικότητα το μέλλον του στην Τούμπα μοιάζει ζοφερό. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται κι ο Ερικ Σάμπο. Ο ψηλόλιγνος χαφ, δεν κατάφερε ν’ ανταποκριθεί εξ αρχής στα δεδομένα του «Δικεφάλου» αν και στο Ισραήλ και την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ όπου κι αγωνίζεται η εικόνα είναι θετική για την εν γένει παρουσία του. Οχι όμως σε βαθμό τέτοιο που να υποχρεώνει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να σκέφτονται σοβαρά την επιστροφή του το προσεχές καλοκαίρι. Φυσικά, καμία τέτοια σκέψη δεν πρόκειται να υπάρξει για τον Μαρίν Λέοβατς, που πλέον αγωνίζεται στη Ριέκα μετά και τον επίλογο που ο ίδιος έγραψε στην πρώην ομάδα του.

Αρκετά ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις του Στέλιου Κίτσιου και του Χάρη Χαρίση, αμφότεροι βρίσκονται στη Σιντ Τρούιντεν. Η οριστική απομάκρυνση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, άφησε ένα κενό στο ρόλο του αντικαταστάτη του Λέο Μάτος. Αν ο Ρουμάνος τεχνικός τον κρίνει ικανό για τη συγκεκριμένη θέση κι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχει ανάλογη διάθεση με την προοπτική να διεκδικήσει και κάτι περισσότερο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του. Πιο συγκεκριμένα είναι τα δεδομένα στην περίπτωση του Χάρη Χαρίση. Μετά και την πώληση του Γκόικο Τσίμιροτ, η απουσία ενός χαφ με τα στοιχεία του συγκεκριμένου είναι αισθητή. Δεν είναι μυστικό πως ο εν λόγω ποδοσφαιριστής είχε αποχωρήσει με πικρία από την ομάδα, ωστόσο η προσέγγιση που του έγινε εκ νέου από την τεχνική ηγεσία φαίνεται να επιδρά καταλυτικά ως προς τις σκέψεις του. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι κι αυτή του Αχιλλέα Πούγγουρα, που βρίσκεται στην Πολωνία και την Αρκα Γκντίνια. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τις Ακαδημίες και με σημαντικές εμπειρίες σε ομάδες της Σούπερλιγκ υπολογίζεται μεν αλλά είναι αμφίβολο το τι μέλλει γενέσθαι την προσεχή σεζόν σε μια θέση που οι υπάρχουσες λύσεις είναι ήδη πολλές, αφού στους Βαρέλα, Κρέσπο, Μαλεζά (αποτελεί ερωτηματικό καθώς λήγει το συμβόλαιό του), πρέπει να συνυπολογίζεται κι ο Δημήτρης Χατζηϊσαίας που πραγματοποιεί πολύ καλή χρονιά στον Ατρόμητο.

Αντίστοιχης ποιότητας χρονιά κάνουν επίσης ο Δημήτρης Γιαννούλης και εξαιρετική ο Αμρ Ουάρντα. Για τον πρώτο, ελλείψει και ποδοσφαιριστή που να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας, η επιστροφή του θεωρείται δεδομένη, αν και υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις από την ομάδα των Περιστεριωτών πως ο δανεισμός του είναι για δυο σεζόν. Σ’ ότι αφορά τον Αιγύπτιο, η απόδοσή του έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό με τα ονόματα των Βαλένθια και Γαλατάσαραϊ να έχουν ήδη γραφτεί και με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας να ακολουθεί, όπου και θα μετάσχει με την Αίγυπτο. Κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητά του, ωστόσο το θέμα της διαχείρισής του είναι αυτό στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει και να λάβει την ευθύνη η τεχνική ηγεσία, συν του θέματος των ξένων που απασχολεί και τη δική του περίπτωση.

Ο Εργκούς Κάτσε με τον Γιάννη Μυστακίδη είναι δυο άλλες ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο μεν πρώτος, αν μείνει ικανοποιημένος από ότι συνάντησε στον Παναθηναϊκό, ίσως να κάνει δεύτερες σκέψεις γι’ αυτό που εδώ και καιρό ήθελε και ζητούσε, δηλαδή να επιστρέψει σε ομάδα του εξωτερικού. Η προοπτική της επιστροφής του στον ΠΑΟΚ μοιάζει δύσκολη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κάτι που δε μοιάζει να ισχύει και για τον Κατερινιώτη μεσοπεπιθετικό. Μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό που είχε και τον κράτησε εκτός δράσης για σχεδόν μισό χρόνο, είχε ανάγκη τα λεπτά συμμετοχής για να βρει ο ίδιος τον καλό του εαυτό. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα, έτσι λογίζεται κι ως τέτοιο θ’ αντιμετωπιστεί το προσεχές καλοκαίρι στην απόφαση που θα ληφθεί για το μέλλον του. Στη γραμμή του πρώτου ενδιαφέροντος βρίσκεται κι ο Λάζαρος Λάμπρου του Πανιωνίου, για τον οποίο πολλές φορές άνθρωποι του «Δικεφάλου» βρέθηκαν σε αγώνες των «κυανέρυθρων» για να τον παρακολουθήσουν κι είναι μια από τις αποφάσεις που θα ... δυσκολέψουν την τεχνική ηγεσία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια κατηγορία νεαρών ποδοσφαιριστών, πρώην μέλη των Ακαδημιών της ομάδας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε σε χαμηλότερες κατηγορίες, είτε στην Κύπρο. Ανάλογα με την περίπτωση και τις προοπτικές, το πλέον πιθανό για την πλειοψηφία εξ αυτών είναι η συνέχιση του δανεισμού τους, είτε στην ίδια ομάδα – εφόσον ο ποδοσφαιριστής είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία του μαζί της αλλά και το αντίστροφο – είτε σε κάποια άλλη.

Ολοι οι δανεικοί ποδοσφαιριστές παρακολουθούνται από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, που έχοντας τη συγκεκριμένη ευθύνη ταξιδεύουν προκειμένου να τους δουν αγωνιζόμενους, να καταρτίσουν ολοκληρωμένη άποψη δια ζώσης και να συγκροτήσουν μια πλήρη έκθεση για τις δυνατότητές τους και το μέλλον τους. Εν αντιθέσει με πέρυσι, όπου λόγω της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία το όλο θέμα καθυστέρησε σημαντικά, ο φάκελος «δανεικοί» φέτος αναμένεται να κλείσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα