Φρανκ Σουίφτ: Το «άγνωστο θύμα» της τραγωδίας του Μονάχου

Ο Φρανκ Σουίφτ υπήρξε τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και δημοσιογράφος, ο οποίος έχασε την ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ στο Μόναχο.
Ο Άγγλος τερματοφύλακας Φρανκ Σουίφτ (Frank Victor Swift), γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1913, στο Μπλάκπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία. Έπαιξε ως τερματοφύλακας για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Αγγλία. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στους τοπικούς συλλόγους στην γενέτειρά του, το Μπλάκπουλ το 1932, υπέγραψε στη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία έπαιξε ολόκληρη την επαγγελματική

του καριέρα. Έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι το 1933, παίρνοντας μέρος στην πορεία του συλλόγου μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1934, όπου ο σύλλογος θριάμβευσε 2-1 επί της Πόρτσμουθ. Τρία χρόνια αργότερα, κατέκτησε το αγγλικό Πρωτάθλημα παίζοντας σε κάθε αγώνα της σεζόν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου, που συνέπεσε με την ακμή της καριέρας του στην ακμή του, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε διεθνείς αγώνες. Μετά τον πόλεμο έκανε το ανταγωνιστικό διεθνές ντεμπούτο του, παίζοντας σε 19 διεθνείς αγώνες μεταξύ 1946 και 1949. Αποσύρθηκε το 1949, ξεκινώντας μια καριέρα στη δημοσιογραφία ως ανταποκριτής ποδοσφαίρου για την “News of the World’. Σκοτώθηκε, σε ηλικία 44 ετών, στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου, όταν συνταξίδευε με την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι, μετά τον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Ερυθρό Αστέρα.

Manchester City goalkeeper Frank Swift walks out at Maine Road

Ξεκίνησε την καριέρα του στους τοπικούς συλλόγους στην γενέτειρά του, το Μπλάκπουλ. Πρώτα στην ομάδα εργοστασίου κοκ, όπου εργαζόταν ως φύλακας και μετά στην γειτονική Φλίτγουντ. Εκεί τον είδαν από την Μάντσεστερ Σίτι και τον Οκτώβριο του 1932, σε ηλικία 18 ετών υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη εμφάνιση στην μεγάλη ομάδα να έρχεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αναπληρωματικός του Λεν Λάνγκφορντ (Len Langford), πήρε θέση βασικού μετά το 1933 και διατήρησε τη θέση του μέχρι την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου κατέκτησε με την Σίτι το Κύπελλο της περιόδου 1933/34 , εναντίον της Πόρτσμουθ (2-1), όταν στον ημιτελικό νίκησαν την Άστον Βίλα με 6-1, που είναι ρεκόρ για ημιτελικό. Επίσης, σε ένα αγώνα με την Στόουκ στο «Μέιν Ρόουντ» καταγράφηκε το ρεκόρ προσέλευσης που αντέχει μέχρι σήμερα, με 84.569 θεατές. Κατέκτησε επίσης το πρωτάθλημα της περιόδου 1936/37, την επόμενη σεζόν όμως η Σίτι υποβιβάστηκε παρότι είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας!

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε να παίζει τακτικά για την Σίτι, κάνοντας 134 εμφανίσεις στα πρωταθλήματα αυτών των περιόδων. Εντάχθηκε επίσης στο βρετανικό στρατό και ήταν ένας από τους αρκετούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που στρατολόγησε το Στρατιωτικό Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Εκπαίδευσης, ως μέρος ενός συστήματος που επινοήθηκε από την αγγλική Ομοσπονδία. Το σχολείο είχε την έδρα του κοντά στο Όλντερσοτ, με την οποία ο Σουίφτ έκανε κάποιες εμφανίσεις ως φιλοξενούμενος. Συμπαίκτες του ήταν ο Ματ Μπάσμπι (Matt Busby), ο Τζίμι Χάγκαν (Jimmy Hagan), ο Τζο Μέρσερ (Joe Mercer), ο Τόμι Λόουτον (Tommy Lawton) και άλλοι. Έκανε επίσης και κάποιες άλλες εμφανίσεις σε συλλόγους ως φιλοξενούμενος, συμπεριλαμβανομένης και της Λίβερπουλ.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1943, στο Νίνιαν Πάρκ του Κάρντιφ, έπαιξε με τους επίλεκτους της Δυτικής Διοίκησης εναντίον της τοπικής ομάδας σ’ έναν αγώνα-έρανο για αιχμαλώτους πολέμου. Τον Απρίλιο του 1944, στο Εδιμβούργο, έπαιξε με τους επίλεκτους του βρετανικού στρατού, με συμπαίκτες τον Τζακ Ρόουλεϊ (Jack Rowley), τον Λέσλι Κόμπτον (Leslie Compton), τον Χάγκαν και τον Λόουτον εναντίον των επιλέκτων της Βασιλικής Αεροπορίας που περιελάμβανε τον Πίτερ Ντόχερτι (Peter Doherty), τον Στάνλεϊ Μάθιους (Stanley Matthews) και τον Τεντ Ντρέικ (Ted Drake). Παράλληλα, έδινε και αγώνες εναντίον εθνικών ομάδων (Ιρλανδίας Βελγίου, Γαλλίας κ.λ.) εκπροσωπώντας ουσιαστικά την Μεγάλη Βρετανία. Το Μάιο του 1945 ταξίδεψε επίσης με τους βρετανούς επίλεκτους για μια ευρωπαϊκή περιοδεία.
Στην πρώτη σεζόν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Κράτησε καθαρή την εστία για 17 παιχνίδια σε συνολικά 35 εμφανίσεις, ένα ρεκόρ που ξεπεράστηκε σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, όταν ο Άλεξ Γουίλιαμς (Alex Williams) κράτησε ανέπαφη την εστία σε 20 αγώνες το 1985.

Το 1949 σε ηλικία 35 ετών, εξακολουθούσε να λειτουργεί αρκετά καλά για να διατηρήσει τη θέση του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Ωστόσο, αποφάσισε ότι ήθελε να ξεκουραστεί ενώ ακόμη έπαιζε σε κορυφαίο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν 1948/49. Έκανε την τελευταία εμφάνισή του με την Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της Χάντερσφιλντ στις 7 Μαΐου, εν μέσω αποθέωσης. Έπαιξε και 4 αγώνες την περίοδο 1949/50, λόγω προβλήματος υγείας του νέου βασικού γκολκίπερ της Σίτι ανεβάζοντας τους συνολικούς αγώνες της καριέρα του σε 338. Αρνήθηκε προτάσεις από άλλους συλλόγους και από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έκανε συνολικά 19 επίσημες εμφανίσεις με την αγγλική εθνική ομάδα, έχοντας την ατυχία, η καριέρα του να συμπέσει με τον πόλεμο. Μετά από μια περίοδο που διετέλεσε διευθυντής μιας τοπικής εταιρείας catering, ξεκίνησε να κάνει καριέρα στη δημοσιογραφία, κυρίως με την «News of the World». Ο Φρανκ Σουίφτ, σκοτώθηκε σε ηλικία 44 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου κατά την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι ύστερα από την πρόκριση εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: Ευλογημένο ποδόσφαιρο

Keywords
Τυχαία Θέματα