Φρένο στην 4η δόση από ΠΟΥ και ΕΜΑ: “Δεν είναι βιώσιμη λύση να εμβολιαζόμαστε κάθε 3-4 μήνες”

Ηχηρό στοπ στην τέταρτη αναμνηστική δόση και τη χορήγησή της στον γενικό πληθυσμό βάζουν κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς της Ευρώπης και του πλανήτη γενικότερα, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους κατά πόσο είναι σωστή επιλογή οι αλλεπάλληλες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Μπορεί για τους ανοσοκατεσταλμένους να ενδείκνυται, ακόμα και να είναι αναγκαία, η τέταρτη δόση του εμβολίου, όμως για τον γενικό πληθυσμό κάτι τέτοιο δεν ισχύει προς το παρόν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ένα… στόμα τάσσονται κατά της στρατηγικής των αναμνηστικών δόσεων

σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εκφράστηκαν χθες μερικά από τα κορυφαία στελέχη τους.ΕΜΑ: “Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε κάθε 3-4 μήνες”

O Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε χθες ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Ο ΕΜΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. “Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική”, δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση”, ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με τη στρατηγική για επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες“, είπε. Όσον αφορά τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ο Μ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 2ης ενισχυτικής δόσης.

Όσον αφορά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο “Comirnaty” για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε ο Μ. Καβαλέρι.

ΠΟΥ: “Οι αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις δεν είναι βιώσιμη στρατηγική”

Η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε χθες μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι “είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν” κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

“Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών”, τονίζουν οι ειδικοί.

“Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση. “Μια στρατηγική εμβολιασμού βασισμένη στις επαναλαμβανομένες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων με την αρχική σύσταση είναι απίθανο να είναι η κατάλληλη ή βιώσιμη”.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα. Σημείωσαν ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένα την επικρατούσα παραλλαγή (σήμερα, την Όμικρον) ή να είναι “πολυδύναμο”, σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί θα προβούν σε νέες συστάσεις όταν έχουν περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή τους.

Ορισμένες εταιρείες, όπως οι Pfizer και Moderna, εξετάζουν ήδη την πιθανότητα παραγωγής εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων για την παραλλαγή Όμικρον.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα