Γιατί αλλάζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πότε αποφασίζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Αυτή τη στιγμή, η χρονική ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης ανέρχεται στους τρεις μήνες, ενώ με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους επτά μήνες. Αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Κομισιόν ζήτησε να υπάρχει μια κοινή γραμμή στην ισχύ των πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη- μέλη, προτείνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ισχύ για εννιά μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης για έξι μήνες.

“Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να

ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για τον εμβολιασμό λέγαμε ότιαπό το 7μηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος” εξηγούσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Ήδη, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, έχει ζητηθεί από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει προς αυτή την κατεύθυνση, για την εναρμόνιση δηλαδή και των δικών μας πιστοποιητικών με αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σίγουρος πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα δώσει το πράσινο φως για την εναρμόνιση των πιστοποιητικών, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Παρόλα αυτά, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι μετά το Πάσχα να μην είναι υποχρεωτική η επίδειξη του πιστοποιητικού, αρχικά στην εστίαση.

Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση

Η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει και για τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης, υπό το φόβο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του ιού από το φθινόπωρο.

“Όσο περνάει ο καιρός σίγουρα αυξάνει η πιθανότητα μόλυνσης. Όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι στην πλειονότητα του κόσμου, η προστασία έναντι σοβαρής νόσου, ανάγκης νοσηλείας, διασωλήνωσης και τελικά να χάσει κάποιος τη ζωή του, η προστασία που προσφέρει η 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις δύο πρώτες” σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση.

“Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε” εκτίμησε.

“Ξέρετε ότι έχουμε ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να το συζητάμε. Να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της 3ης δόσης σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ο βασικός εμβολιασμός. Άρα δεν υπάρχει λόγος τόσης μεγάλης αγωνίας για το γενικό πληθυσμό. Προφανώς, κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα ή κάποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα” συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα