Η ΑΟΖ και το δικαστήριο της Χάγης: Μια πορεία γεμάτη αγκάθια

Καμία υποχώρηση από τις εθνικές κόκκινες γραμμές, διαμηνύουν από την κυβέρνηση, απαντώντας στη σκόνη που “σηκώθηκε” από την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι “οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μίας διαπραγμάτευσης”.

Ο πρωθυπουργός αλλά και κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

“Το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η χάραξη ΑΟΖ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι μονομερείς Τουρκικές διεκδικήσεις που δεν μπαίνουν στο τραπέζι”, λένε κυβερνητικές πηγές, στη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ, ο οποίος διευκρίνησε ότι αυτήν τη διαφορά “θα τη λύσουμε με όρους, οι οποίοι είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε μακριά ακόμη από αυτό το σενάριο-γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου-αν ποτέ φθάναμε σε αυτό το σημείο, μείζονα ρόλο θα είχε να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα”.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί ένα συνολικό πλαίσιο με την Τουρκία, μέσα σε αυτό βέβαια είναι και η επίλυση της διαφοράς, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο δρόμος όμως μέχρι τότε είναι μακρύς, γιατί τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις με την Τουρκία μόνο ρόδινες δεν ήταν. Ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο: Ότι αν τελικά οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για λύση στην Χάγη-μην ξεχνάμε ότι για την Τουρκία ο δρόμος προς τη Χάγη δεν είναι εύκολος γιατί δεν δέχεται διεθνείς συνθήκες-γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν το 100% των διεκδικήσεων τους. Και οι δύο θα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω. Μπορούν να συναντηθούν κάπου; “Για να πας σε λύση, Αθήνα και Αγκυρα πρέπει να ικανοποιούνται λένε όσοι γνωρίζουν τα ελληνοτουρκικά, υπενθυμίζοντας ότι πριν από το δικαστήριο της Χάγης προηγείται ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα είναι ένα αντικείμενο συμβιβασμών, όπως έγινε άλλωστε με τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, για την χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Γαλάζια στελέχη μιλούν πάντως για συμβιβασμό επί των επιδιώξεων και όχι επί των εθνικών θέσεων ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ενημέρωση για το εάν ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Ελληνες πολίτες της Θράκης, και αν προτίθεται να ανοίξει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Αντιφατική γλώσσα
Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, σήκωσε τους τόνους και άνοιξε θέμα εξοπλισμών στο Αιγαίο. Ο Ομέρ Τσελίκ, αν και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις με την Ελλάδα, απέδωσε την κλιμάκωση στην…Ελλάδα. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Αλλά όταν εξοπλίζετε τα νησιά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ή όταν στήνεις μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Το ζήτημα του εξοπλισμού των νησιών δημιουργεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο έντασης που κλειδώνει άλλα ζητήματα”.

Και ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι τού έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ένα θέμα που έθεσε ωστόσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ευθεία -όπως υποστήριξε η κυβέρνηση- παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου στις πρόσφατες εκλογές.

“Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ο Μητσοτάκης και εμείς μόλις είχαμε εκλογές. Ως δύο ηγέτες που κέρδισαν τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τους ζήτησα ειδικά είναι τα θέματα που αφορούν τη Δυτική Θράκη, θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Θέλαμε να ξεπεράσουμε επίσης τα ζητήματα που σχετίζονται με τους Μουφτήδες. Συγκεκριμένα, οι πρέσβεις μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες με τετ α τετ συναντήσεις για το θέμα αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν προετοιμασίες, στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα”.

Αν και το κλίμα στην συνάντηση του Βίλνιους χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως πολύ θετικό, με διάθεση για ήρεμα νερά, χθες ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F16 έκανε την εμφάνιση του πάνω από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα