Η γεωπολιτική υπεραξία της Σαουδικής Αραβίας

Η επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού εθνικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco, στο Αμπκάικ και το Χουράις. από drones των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ σχεδόν σαν Casus Belli εκ μέρους της Τεχεράνης. Δεν είναι μόνον επειδή επλήγησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που έχουν δυνατότητες επεξεργασίας πετρελαίου μεγαλύτερη

των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, μειώνοντας, έστω και προσωρινά, την παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία κατά 30% περίπου. Το πλήγμα αυτό εκλήφθηκε από την Ουάσιγκτον ως αμφισβήτηση της αμερικανικής ηγεμονίας στη στρατηγικής σημασίας Μέση Ανατολή, η οποία φιλοξενεί πάνω από μισά κοιτάσματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως.

H Σαουδική Αραβία στηρίζει τη νομισματική ηγεμονία του δολαρίου

H Σαουδική Αραβία είναι, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μία από τις τρεις χώρες-πυλώνες για την επέκταση της αμερικανικής γεωπολιτικής ισχύος στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Σε αντίθεση όμως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που είναι σημαντικές για την Ουάσιγκτον κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, η Σαουδική Αραβία συνεισφέρει καθοριστικά στην παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Βασικός λόγος αποτελεί η σύνδεση πετρελαίου-δολαρίου και η αδιάλειπτη στήριξη που παρέχει η Σαουδική Αραβία, αναγκάζοντας τους πελάτες της να αγοράζουν το πετρέλαιό της πληρώνοντας σε δολάρια (κάτι που συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες, μικρότερες, πετρελαιοπαραγωγές χώρες), στηρίζοντας έτσι την παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού νομίσματος, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Καθόλου αναπάντεχη λοιπόν και η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που εκτόξευσε την κατηγορία ότι «το Ιράν υπονομεύει τη διεθνή τάξη». Κι όταν αναφέρεται στη «διεθνή τάξη» ουσιαστικά μιλά για την «αμερικανική αυτοκρατορική τάξη», που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεωπολιτικό έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία υπάρχουν αμερικανικές βάσεις και σταθμεύουν πολυάριθμα στρατεύματα και δυνάμεις ταχείας επέμβασης των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται “χώρα-άξονας” που επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ.

Η ζωτική σημασία της Σ. Αραβίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι μια χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η δεύτερη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου και η έκτη σε αποθέματα φυσικού αερίου. Γειτνιάζει με τις δύο από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου (Περσικός Κόλπος και Ερυθρά Θάλασσα). Τέλος, φιλοξενεί τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ και είναι το κέντρο του Σουνιτισμού και του Σαλαφισμού παγκοσμίως, χρηματοδοτώντας την ανέγερση τζαμιών σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

H Σαουδική Αραβία, χώρα μέλος του G-20, έχει καθοριστική σημασία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και παγκοσμίως. Έχει έκταση 2,150 εκατομμύρια τ.χλμ. και είναι, σε μέγεθος, η 13η χώρα στον κόσμος. Ωστόσο το 95% του εδάφους της είναι ερημικό ή ημιερημικό, ενώ από το υπόλοιπο 5%, μόνο το 2,5% είναι πρόσφορο για καλλιέργειες λόγω και της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων.

Μια προβληματική πετρελαιοκίνητη οικονομία


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα