Η λεγεώνα των ξένων #5: Τζεχάιβα Φλόιντ

Ένα ρολίστα της ρακέτας και βοηθητικό στη θέση ‘’5’’ βρήκε στο πρόσωπο του Τζεχάιβα Φλόιντ ο Παναθηναϊκός. Παίκτη που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον η αξία του μετριέται και θα μετρηθεί κυρίως στο παιχνίδι ‘’αέρα’’ και στην άμυνα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Εξαιρετικά αθλητικός ψηλός. Αριστερόχειρας. Δυνατό κορμί και μακριά χέρια. Δουλεύει σκληρά στο γήπεδο. Ικανότατος ριμπάουντερ και μπλοκέρ. Μπορεί να τελειώσει φάσεις μέσα στη ρακέτα και με τα δύο χέρια. Μπορεί να παίξει καλά και

στην κίνηση χωρίς τη μπάλα στα χέρια. Μπορεί να πασάρει καλύτερα από ότι φαντάζεται κάποιος με βάση τις τεχνικές ελλείψεις του.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Άγουρος τεχνικά κάτι που βάζει συγκεκριμένους περιορισμούς στο επιθετικό του παιχνίδι. Δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ και συνήθως τελειώνει φάσεις μόνο από ασίστ ή επιθετικά ριμπάουντς. Θεωρητικά undersized για πεντάρι (2.03) καλύπτει την έλλειψη ύψους με τα αθλητικά του προσόντα αλλά δύσκολα μπορεί να τα βγάλει πέρα με ‘’δεινόσαυρους’’ σέντερ. ‘Απειρος από Ευρωπαϊκά Κύπελλα θα έχει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής στην Ευρωλίγκα. Άσχημα ποσοστά από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

GREEK CONNECTION: Ο Τζεχάιβε Φλόιντ έχει ένα πολύ μακρινό σύνδεσμό με την Ελλάδα από τα κολεγιακά του χρόνια. Πέρασε από το πανεπιστήμιο Χόλι Κρος που βρίσκεται στα περίχωρα της Βοστώνης και το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες δεν αποτελεί σημαντικό πρόγραμμα στο NCAA. Όμως η ομάδα γνώρισε δόξες στη δεκαετία του ’40. Με ηγέτη τον μετέπετα σούπερ σταρ των Σέλτικς Μπομπ Κούζι και ισάξιο παρτενέρ του ένα Ελληνοαμερικάνο ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας. Τον Τζορτζ Κάφταν που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2018 σε ηλικία 90 ετών. Ο Κάφταν (Καπετανόπουλος ή Καφταγκούρας σύμφωνα με άλλες πηγές το ελληνικό του όνομα) ήταν ο πρώτος Εληνοαμερικάνος που έπαιξε αργότερα στο ΝΒΑ (212 παιχνίδια σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Βαλτιμόρη) και την εποχή που έπαιζε στο Χόλι Κρος αναγνωριζόταν ως μεγαλύτερο ταλέντο από τον Κούζι.

ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Από το Μιου Τζέρσεϊ όπου μεγάλωσε και έπαιξε γυμνασιακό μπάσκετ ο Φλόιντ βρέθηκε στο Χόλι Κρος όπου έπαιξε για μια τετραετία φτιάχνοντας όνομα για τις αμυντικές του ικανότητες. Δύο φορές ήταν στην καλύτερη αμυντική πεντάδα της Patriot League και άλλες δυο αναδείχθηκε σε καλύτερο αμυντικό της περιφέρειας. Την τελευταία του σεζόν στο κολέγιο είχε ποσοστό ευστοχίας στο δίποντο 67% ήταν ο τρίτος πιο εύστοχος παίκτης σε όλο το κολεγιακό πρωτάθλημα! Επί ημερών το Χόλι Κρος γνώρισε κάποιες καλές στιγμές. Την πρώτη του σεζόν εκεί (2015-16) έπαιξε στο τελικό τουρνουά του NCAA και αποκλείστηκε από το ‘Ορεγκον. Καμία από τις επόμενες τρεις σεζόν του δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο στην περιφέρεια και να προκριθεί για τελικό τουρνουά.

ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο….ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ: Ο Φλόιντ θα ξανασυναντήσει στην Ελλάδα τον παίκτη με τον οποίο συνδέθηκε η πρώτη του παρουσία σε τελικό τουρνουά NCAA. Τον Τάιλερ Ντόρσεϊ του Ολυμπιακού. Στις 18 Μαρτίου του 2016 στον δεύτερο γύρο του τελικού τουρνουά του NCAA το ‘’μικρό’’ Χόλι Κρος έπεσε πάνω στο πολύ δυνατό Όρεγκον και αποκλείστηκε χωρίς….μάχη (52-91). Ο Φλοιντ έπαιξε 11 λεπτά σε εκείνο το παιχνίδι πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ και σκόραρε 2 πόντους, ενώ μάζεψε 4 ριμπάουντς. Ο Ντόρσεϊ, βασικός στο Όρεγκον, είχε 9 πόντους, χωρίς εύστοχο τρίποντο σε 23 λεπτά συμμετοχής.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ….ΕΛΛΑΔΑ: Προερχόμενος από μικρό κολεγιακό πρόγραμμα ο Φλόιντ δεν προσέλκυσε όπως ήταν φυσιολογικό το ενδιαφέρον ομάδων του ΝΒΑ και το καλοκαίρι του 2019 πήρε το δρόμο για την Ευρώπη. Πρώτος σταθμός του ήταν η νεοφώτιστη Λάρισα με την οποία έκανε ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα στη διεθνή του καριέρα. Αμέσως μετά βρέθηκε στον Προμηθέα αλλά η σχέση του με την ομάδα της Πάτρας δεν μακροημέρευσε. Κράτησε ελάχιστα, ίσα-ίσα για να παίξει ένα ματς (και 2 λεπτά) στο Eurocup και από εκεί μετακόμισε –μετά την αποδέσμευσή του-στο Ισραήλ όπου αγωνίστηκε με τη Χαποέλ Γκιλμπόα. Με 10,7 πόντους και 7,6 ριμπάουντς μέσο όρο έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο τη χρονιά του στο Ισραηλινό πρωτάθλημα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Για τον Φλόιντ η πρόοδος στο παιχνίδι του είναι δεδομένη αλλά όχι αρκετή για να θεωρείται αυτή τη στιγμή επιδραστικός παίκτης σε επίπεδο Ευρωλίγκα. Λογικά θα βρει 10-12 λεπτά στις θέσεις των ψηλών. Θα σουτάρει με 65-70% στο δίποντο και αν πιάσει το όριο προσπαθειών μπορεί να είναι από τους πιο εύστοχους παίκτες της Ευρωλίγκα. Αντίθετα θα είναι από τους πιο….άστοχους στις ελεύθερες βολές αφού τα ποσοστά θα κυμανθούν στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από το 60%. Εάν ο τελικός απολογισμός του δώσει 4-5 πόντους μέσο όρο, άλλα τόσα ριμπάουντς και 1 μπλοκ ανά αγώνα τότε θα έχει κάνει ένα θετικό πρώτο βήμα για να καθιερωθεί στην Ευρωλίγκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα