Η μάχη Ρωσίας - Δύσης στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα

Δώδεκα ημέρες απομένουν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, την πιο σημαντική ψηφοφορία στην ιστορία του γειτονικού κράτους. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία για αλλαγή του ονόματος και συνταγματική αναθεώρηση, που θα τους επιτρέψει, αν εγκριθεί και από

την Ελλάδα, να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κατάσταση είναι οριακή. Σύμφωνα με τελευταία μέτρηση, το «ναι» προηγείται με μικρή διαφορά. Το 51,1% (95% των Αλβανών και μόλις 33,5% των Σλαβομακεδόνων ) απαντά πως αποδέχεται τη συμφωνία, ενώ το 48,9% (σχεδόν αποκλειστικά Σλαβομακεδόνες) δηλώνει πως την απορρίπτει. Ωστόσο το πιο κρίσιμο μέγεθος των μετρήσεων είναι το ποσοστό της αποχής. Αν στην κάλπη προσέλθει ποσοστό μικρότερο του 50%, τότε το δημοψήφισμα κρίνεται άκυρο. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως μόλις το 48% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Αντίθετα 25,2% δηλώνει πως θα απέχει και 26,8% δηλώνει αναποφάσιστο. Σημειώνεται πως περίπου 300.000 πολίτες της ΠΓΔΜ, έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού, ωστόσο είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Μεγάλο μέρος εξ αυτών, δύσκολα θα επιστρέψει για να ψηφίσει γεγονός, που αυξάνει σημαντικά την αποχή.

Στην αποχή φαίνεται πως στοχεύουν και οι πολέμιοι της συμφωνίας. Στη γειτονική χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικτυακή εκστρατεία, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για αύξηση της οργής και μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Η ΠΓΔΜ είναι η τελευταία από τις χώρες των Βαλκανίων που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας γεωπολιτικής σύγκρουσης, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ και της Δύσης, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, πίσω από αυτό το κύμα παραπληροφόρησης και Fake News βρίσκεται η Ρωσία. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό σελίδων, σχεδόν 40 νέες εμφανίζονται καθημερινά στο Facebook, μέσω των οποίων καλούνται οι πολίτες να απέχουν από τη διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για σελίδες που έχουν δημιουργηθεί εκτός ΠΓΔΜ και όπως υπογραμμίζουν δυτικοί αξιωματούχοι ταιριάζουν απόλυτα με ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις για τις οποίες επίσης έχει κατηγορηθεί η Ρωσία.

Οι εν λόγω σελίδες πολλές φορές στοχεύουν και στις εθνοτικές διαφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην ισχυρή αλβανική μειονότητα, που υποστηρίζει την αλλαγή του ονόματος και τη συνταγματική αναθεώρηση. «Θα αφήσετε τους Αλβανούς να αλλάξουν το όνομά σας;» είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναφορές και στην ένοπλη εξέγερση των Αλβανών αυτονομιστών το 2001, μια σύγκρουση που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της διάλυσης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία φέρεται να έχει επιστρατεύσει και συνδέσμους ποδοσφαιρικών συλλόγων, χρησιμοποιώντας τους χούλιγκανς για πρόκληση επεισοδίων. Παράλληλα η Ρωσία κατηγορείται και για χρηματοδότηση εθνικιστών πολιτικών της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στη συμφωνία.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα