Η μέθοδος του Κλοπ κι ο τρόπος της Λίβερπουλ!

Αυτή η Λίβερπουλ όσο αυτοκαταστροφικά μπορεί να κάνει τα εύκολα – δύσκολα εις τα ενδότερα του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο χαρισματικά μπορεί να αποτελειώσει όποιον αντίπαλο ζει με την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση του κυρίαρχου στη ροή ενός μεγάλου κι ανταγωνιστικού παιχνιδιού!

Κάπως έτσι ένιωσε στο ξεκίνημα του αγώνα στο «Ντραγκάο» η Πόρτο του Σέρτζιο Κονσέϊάο με τα απανωτά κόρνερ που εκτέλεσε πιέζοντας στο πρώτο 20λεπτο.
Όμως σε τέτοιο επίπεδο στα τρία κόρνερ δεν παίρνεις τίποτε άλλο πέραν μιας καλής ψυχολογίας.

Αντίθετα, ο καλός μαέστρος κάτω από τέτοια πίεση

μπορεί να δει πολλά εκεί που δεν κοιτάνε οι περισσότεροι. Κι ο Κλοπ είδε στις πίσω γραμμές της Πόρτο τα ανοίγματα. Το ίδιο είδαν και οι παίκτες του, οι προωθημένοι κυρίως, με τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Σαλάχ να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες στον κάθετο άξονα έχοντας πίσω του μια τριάδα (Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ, Χέντσερσον) που κατάφεραν να «κλειδώσουν» στα μέτρα της Λίβερπουλ την κυκλοφορία της μπάλα στη μεσαία γραμμή.

Ένα ιδανικό πεντάλεπτο από το 25ο ως το 29ο λεπτό μας φανέρωσε γιατί αυτή η ομάδα είναι η παραγωγικότερη φιλοξενούμενη έως τώρα στη διοργάνωση.
Το 0-1 από τον Μανέ έπειτα από ατομική ενέργεια του Βαϊνάλντουμ – και δόση τύχης καθώς προέκυψε στην πορεία μια μικρή καραμπόλα – και το 0-2 από τον Σαλάχ έπειτα από ωραίο σουτ του Μίλνερ στο δοκάρι των γηπεδούχων, την ώρα που η σοβαρή ομάδα μετά το εκτός έδρας προβάδισμα δεν «κρύβεται» πίσω από το αβαντάζ αλλά βγαίνει μετά… μανίας να τσακίσει την κακή ψυχολογία των αντιπάλων της!

Αυτό έκανε τόσο αποτελεσματικά η «πορτοκαλί» Λίβερπουλ (χρόνια τώρα αποτελεί αντικείμενο σχολιασμών η 2η και η 3η φανέλα των “red’s” που δεν έχει σχέση με το.. Red) και το κράτησε ως το φινάλε του πρώτου μέρος, την ίδια ώρα που η βροχή στην βόρεια Πορτογαλία δυνάμωνε…
Η τακτική της Λίβερπουλ σε μια έδρα όπου φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ οι φιλοξενούμενοι δέχθηκαν εννέα γκολ αλλά έβαλαν έξι, είχε αποτέλεσμα.
Και δεν το άλλαξε στο ξεκίνημα της επανάληψης με την πίεση στις δύο τετράδες του κέντρου και της άμυνας, ψηλά.

Πιο εύκολα, έτσι, η μπάλα στα πόδια του Σαλάχ, του Φιρμίνιο και του Μανέ. Οι τρεις τους πρωταγωνίστησαν το 0-3 του 53ου λεπτού! Ο Αιγύπτιος έδωσε στον Βραζιλιάνο, αυτός σούταρε δίχως πάλι ο Ζοσέ Σα να συγκρατήσει. Ο Σενεγαλέζος Μανέ έσπευσε να αποτελειώσει και το έκανε.

Οι «δράκοι» ξέμειναν από διάθεση κι από έμπνευση. Στο ναδίρ η ψυχολογία με την μπάλα να μην φτάνει για πολύ ώρα ούτε ως την μεγάλη περιοχή του τερματοφύλακα Κάριους!
Ποιος ασχολήθηκε όμως με δαύτο;
Ακόμα και οι οπαδοί της Πόρτο προφανώς περίμεναν να πάει η στρογγυλή πλανεύτρα στα πόδια των παικτών της Λίβερπουλ για να δούνε κάτι αξιόλογο.
Και το είδαν για άλλη μια φορά στο 69’ όταν ο Μίλνερ ξεχύθηκε στην κόντρα πλαγιοκοπώντας την άμυνα της Πόρτο και με την παράλληλη σέντρα βρήκε στο βηματισμό τον Φιρμίνιο κι αυτός «εκτέλεσε» άψογα στο 0-4!
Στον διαδικαστικό χαρακτήρα ως το φινάλε ο Κλοπ χειροκροτούσε ακόμα κι όταν έβλεπε τους παίκτες του να χάνουν ευκαιρίες για ένα ακόμα γκολ, αχόρταγοι από όσα πέτυχαν ως τώρα.

Στο 86ο λεπτό ο Μανέ ήρθε με τέτοια ποδοσφαιρική "μανία" κινούμενος στον κάθετο άξονα, όπου το σουτ του πέρασε σαν μια χαμηλού βεληνεκούς οβίδα στη γωνιά του τερματοφύλακα των αποσβολωμένων γηπεδούχων! Το 0-5.. Το 16ο γκολ εκτός έδρας στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ! Να μετρήσουμε και τα δύο στο Χόφενχαϊμ στα Play-Off's; Ψιλά γράμματα..

Αυτή η Λίβερπουλ μπορεί να κάνει πολλά ακόμα στη διοργάνωση, αρκεί βέβαια να αφήσει το κακό της φάντασμα – αυτό που την στοιχειώνει χρόνια τώρα στην Premier League – κάπου καλά «κλειδωμένο» στο Άνφιλντ!

Πόρτο (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Χοσέ Σα, Ρικάρντο, Ρέγες, Μαρκάνο, Άλεξ Τέγες, Ερέρα, Σ. Ολιβέιρα, Οτάβιο (46’ Χεσούς Κορόνα), Μπραχίμι (62’ Γουάρις), Μαρέγκα, Τικίνιο (74’ Πασιέντσια)

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Κάριους, Αλεξάντερ- Άρνολντ (79’ Τζόε Γκόμες), Φαν Ντάικ, Λόβρεν, Ρόμπερτσον, Μίλνερ, Χέντερσον (75’ Μάτιπ), Βαϊνάλντουμ, Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο (80’ Ινγκς)

Keywords
Τυχαία Θέματα