Η τεχνολογία πίσω από την ταινία Oppenheimer

Ο σκηνοθέτης Christofer Nolan εξηγεί το τεχνολογικό κατόρθωμα του Oppenheimer, το οποίο θα γράψει κινηματογραφική ιστορία. Το Oppenheimer είναι η πρώτη κυκλοφορία του Nolan μετά το Tenet του 2020.

Η ταινία είναι ένα βιογραφικό έπος που ακολουθεί τον επιστήμονα J. Robert Oppenheimer,

τον δημιουργό της ατομικής βόμβας. Στο Oppenheimer πρωταγωνιστεί ο Cillian Murphy στον ομώνυμο ρόλο, μαζί με ένα σούπερ σταρ καστ ηθοποιών όπως οι Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Gary Oldman και Casey Affleck.

Η πρωτοπορία του Nolan

Σε μια νέα συνέντευξη, ο Nolan εξήγησε πως η τεχνολογία πίσω από τη δημιουργία του Oppenheimer το κάνει να μην μοιάζει με καμία ταινία στο παρελθόν. Σύμφωνα με πηγές, ο Nolan και η ομάδα του συνεργάστηκαν στενά με τους υπεύθυνους της Kodak Photochem για τη δημιουργία της ταινίας.

Ο Nolan ζήτησε από την Kodak μερικές από τις σκηνές της ταινίας να είναι γυρισμένες σε IMAX αλλά ασπρόμαυρες. Έτσι το Oppenheimer κατάφερε να γίνει η πρώτη ταινία που χρησιμοποιεί και τις δύο μορφές ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιώντας το ασπρόμαυρο χρωματικό σχήμα, το οποίο καθόριζε τον κινηματογράφο την περίοδο κατά την οποία ζούσε ο ίδιος ο J. Robert Oppenheimer, και συνδυάζοντάς το με τη μοναδική μορφή IMAX του 21ου αιώνα, ο Nolan πετυχαίνει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα διαφορετικό από όλους τους προκατόχους του. Η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση αποτελεί επίσης μια επιστροφή στις ρίζες του Nolan, καθώς η πρώτη του ταινία, το Following, γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο το 1998.

Ο σκηνοθέτης αρνείται την χρήση CGI

Παρά την εκτεταμένη χρήση τους τα τελευταία χρόνια, ο Nolan ήταν πάντα αντίθετος με τη χρήση CGI. Αντίθετα, ο σκηνοθέτης πιστεύει σε άλλες τεχνολογίες και τεχνικές για τη δημιουργία των ταινιών του, με γνώμωνα πάντα την απόδοση ενός άκρως ρεαλιστικού αποτελέσματος.

Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε τη χρήση CGI ακόμη και για την επίμαχη σκηνή ρίψης της ατομικής βόμβας, βάζοντας την ομάδα του στη διαδικασία να βρει δημιουργικές λύσεις τόσο για την εικόνα όσο και για τον ήχο της έκρηξης. “Το πιο προφανές θα ήταν να τα κάνουμε όλα με γραφικά στον υπολογιστή”, δήλωσε ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης. “Αλλά ήξερα ότι αυτό δεν θα πετύχαινε το είδος της απτής, άγριας, αληθινής φύσης αυτού που ήθελα. … Ο στόχος ήταν όλα όσα εμφανίζονται στην ταινία να είναι φωτογραφημένα.”

Η συμβουλή του σκηνοθέτη

Ακριβώς επειδή ο Nolan έκανε τα πάντα για να γυριστεί η ταινία σε μορφή IMAX προτείνει σε όλους τους φαν της ταινίας να επιλέξουν τις κατάλληλες αίθουσες για να απολάυσουν την ταινία όπως ακριβώς την φαντάστηκε ο σκηνοθέτης. Πιο συγκεκριμένα, το Oppenheimer γυρίστηκε με κάμερες με την υψηλότερη ανάλυση του κόσμου. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε φιλμ μεγάλης φόρμας, δηλαδή σε συνδυασμό IMAX 70mm και Panavision 65mm.

“Η ευκρίνεια, η καθαρότητα και το βάθος της εικόνας είναι απαράμιλλη”, δήλωσε ο Νόλαν σε συνέντευξή του. “Το σημαντικότερο για μένα, είναι ότι γυρίζοντας σε φιλμ IMAX 70mm, αφήνεις πραγματικά την οθόνη να εξαφανιστεί. Έχεις την αίσθηση του 3D χωρίς τα γυαλιά. Έχεις μια τεράστια οθόνη και γεμίζεις την περιφερειακή όραση του κοινού. Τους βυθίζεις στον κόσμο της ταινίας”.

Πηγές: 
screencraft.org, eu.usatoday.com, screenrant.com

Keywords
Τυχαία Θέματα