Ιερείς εισέπραξαν μισθούς ύψους… 3,8 εκατ. ευρώ σε 7 χρόνια

Για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή συνολικού ποσού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε 7 χρόνια από τα δημόσια ταμεία αναμένεται να καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δύο ιερείς και τέσσερις εφοριακοί, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

Ειδικότερα, δύο ιερείς από τα Φάρσαλα και τέσσερις εφοριακοί της τοπικής ΔΟΥ φέρονται να συνεργάστηκαν στο «φούσκωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Ο ένας ιερέας είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας, κάτι που είχε ο συγκατηγορούμενός του ιερέας πριν από εκείνον.

Οι καταστάσεις σε μηχανογραφημένη μορφή συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και στη συνέχεια υπογράφονταν σε 7 αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο. Από τις καταστάσεις αυτές ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τις υπόλοιπες έξι τις έπαιρνε ο ένας ιερέας και τις πήγαινε στη ΔΟΥ Φαρσάλων, για να τις καταθέσει.

Εκεί, μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων, η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και πήγαινε σε αυτό ο ιερέας και έπαιρνε τα χρήματα, άλλες φορές σε επιταγές και άλλες σε μετρητά. Το 2004 προέκυψε ένα σφάλμα και συγκεκριμένα δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων, που είχαν συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να πιστωθεί στον σχετικό λογαριασμό ένα ποσό 8.500 ευρώ επιπλέον.

Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλήφθηκε ο ένας εκ των κατηγορουμένων ιερέας, τη στιγμή που κανένας δεν αναζήτησε το ποσό, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα. Τότε συνέλαβε το σχέδιο, να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση και να παίρνει αυτός τη διαφορά. Το σχέδιό του το εκμυστηρεύτηκε στον συγκατηγορούμενο του ιερέα, ο οποίος συμφώνησε να το εφαρμόσουν.

Ο εμπνευστής του σχεδίου ιερέας όμως, φοβούμενος τον έλεγχο, πήγε σύμφωνα με το κατηγορητήριο στον τότε προϊστάμενο της ΔΟΥ Φαρσάλων με τον οποίο γνωρίζονταν πολύ καλά. Ο εφοριακός συμφώνησε με το σχέδιο του ιερέα, με το αζημίωτο φυσικά, ενώ όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στο κόλπο μπήκε ο διαχειριστής του ταμείου και η τότε προϊστάμενη στο Τμήμα Εξόδων της ΔΟΥ Φαρσάλων.

Από το 2005 και κάθε μήνα οι κατηγορούμενοι φέρονται να αλλοίωναν τις μισθοδοτικές καταστάσεις, βάζοντας αρκετές φορές και το νούμερο «1» πριν το αναγραφόμενο ποσό. Οι καταστάσεις αυτές πήγαιναν στον εφορία και εκεί αφού «γινόταν πλημμελής έλεγχος» σύμφωνα με το βούλευμα, εκδιδόταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης.

Τον Ιούνιο του 2012 ένα τραπεζικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα παρατηρεί, πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Εντοπίζει τη μεγάλη διαφορά και προβληματίζεται. Επικοινωνεί τηλεφωνικά με έναν υπάλληλο της ΔΟΥ και με τη σειρά της ενημερώνει την προϊστάμενη. Αυτή μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά επικοινωνεί με την οικονομική επιθεωρήτρια και έτσι έγινε ο πρώτος έλεγχος.

Αμέσως σταματάει ο τρόπος μισθοδοσίας όπως γινόταν και αποκαλύπτεται πως όλο αυτό το διάστημα από το 2004 ως και το 2012 το υπεξαιρεθέν ποσό έφθανε τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από ενάμιση χρόνο οι δύο ιερείς καταδικάστηκαν για μια παράμετρο της υπόθεσης (για μερικούς μήνες του 2012) από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο ένας καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης και ο άλλος σε 6 χρόνια.

Με εκείνη την απόφαση οδηγούνταν στη φυλακή και ο δεύτερος ιερέας της υπόθεσης. Το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε επίσης την καταβολή αποζημίωσης ποσών 220.000 και 710.000 ευρώ αντίστοιχα από τους ιερείς προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς αυτά είναι τα ποσά, τα οποία εισέπραξαν και ιδιοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οπότε και συνελήφθησαν.

πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα