ΗΠΑ, Κίνα και στη μέση η Ευρώπη

Η οικοδόμηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα του μέλλοντος, με την Ευρώπη να βρίσκεται στη μέση του οικονομικού ανταγωνισμού δύο υπερδυνάμεων: των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας του Σι Τζινπίνγκ. Και αν ερώτημα είναι με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει, η απάντηση είναι μάλλον να παραμείνει σταθερή και ευέλικτη με τέτοιο τρόπο, ώστε να καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε.

Αντιπροσωπείες από 150

χώρες, συμπεριλαμβανομένων 37 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων - διπλάσιος δηλαδή κόσμος από εκείνον που δίνει το παρών στην ετήσια διάσκεψη κορυφής της G-20 – έδωσαν το παρών στο Πεκίνο, στα τέλη Απριλίου. Βρέθηκαν εκεί μετά από πρόσκληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τη δεύτερη σύνοδο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, μία «γιορτή» για το παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών και ανάπτυξης της Κίνας, που είναι επίσημα γνωστό ως η πρωτοβουλία «Belt and Road».

Κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής πριν από δύο χρόνια, παρέστησαν μόνο 29 πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Αυτή τη φορά, όμως, πέραν των ισχυρών συμμάχων της Κίνας από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των αρχηγών των κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Αυστρίας, πήγαν στο Πεκίνο. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έστειλε τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Όμως, δεν αποδέχτηκαν όλες οι χώρες του κόσμου την πρόσκληση του Κινέζου προέδρου. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση, όπως και η Ινδία, η οποία δεν παρέστη ούτε στην πρώτη συνάντηση.

Δεν θα ήταν άτοπο να πει κανείς, πως ο κατάλογος των επισκεπτών της διάσκεψης κορυφής για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού ήταν η διπλωματική απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο κόσμος την Κίνα; Πόσο στενά θα πρέπει να συνεργαστεί με την χώρα; Σε ποιο βαθμό μπορεί να εμπιστευτεί το Πεκίνο;

Η Κίνα έχει επιτύχει ένα οικονομικό, πολιτικό και τεχνολογικό μεγαλείο, το μέγεθος του οποίου δεν έχει δει ο κόσμος από την άνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών και ύστερα. Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της Κίνας είναι πιο σημαντικό για ορισμένες χώρες από ό, τι για τους άλλες, αλλά το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να την αγνοήσει, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα