Ισραήλ: Πώς η μάχη στο “Μετρό της Γάζας” θα κρίνει τον πόλεμο – Τα τούνελ της Χαμάς που κανείς δεν ξέρει πού φτάνουν

Το Ισραήλ δηλώνει ότι χτυπά τμήματα ενός μυστικού λαβύρινθου με τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζει τα αντίποινα για την πρωτοφανή διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

“Σκεφτείτε τη Λωρίδα της Γάζας

ως ένα στρώμα για τους πολίτες και μετά ένα άλλο στρώμα για τη Χαμάς. Προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτό το δεύτερο στρώμα που έχει χτίσει η Χαμάς”, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) σε βίντεο την Πέμπτη.

“Αυτά δεν είναι καταφύγια για τους πολίτες της Γάζας. Είναι μόνο για τη Χαμάς και άλλους τρομοκράτες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, να σχεδιάζουν επιχειρήσεις, να εξαπολύουν τρομοκράτες στο Ισραήλ”, υποστήριξε.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος του δικτύου, το οποίο το Ισραήλ έχει ονομάσει “Μετρό της Γάζας” επειδή πιστεύεται ότι εκτείνεται κάτω από μια περιοχή που έχει μήκος μόλις 41 χιλιόμετρα και πλάτος 10 χιλιόμετρα.

Μετά από μια σύγκρουση το 2021, το IDF δήλωσε ότι είχε καταστρέψει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σηράγγων σε αεροπορικές επιδρομές. Εν τω μεταξύ, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι σήραγγές της εκτείνονται σε 500 χιλιόμετρα και ότι μόνο το 5% χτυπήθηκε.

Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, ας σκεφτεί ότι ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου έχει μήκος 400χλμ. και είναι ως επί το πλείστον υπέργειος.

Η κατασκευή τούνελ άρχισε στη Γάζα πριν το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους του το 2005. Όμως, εντάθηκε όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας δύο χρόνια αργότερα, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ και την Αίγυπτο να αρχίσουν να περιορίζουν την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω για λόγους ασφαλείας.

Στο αποκορύφωμά της, σχεδόν 2.500 σήραγγες που διέρχονταν κάτω από τα αιγυπτιακά σύνορα χρησιμοποιούνταν για τη λαθραία εισαγωγή εμπορικών αγαθών, καυσίμων και όπλων από τη Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες.

Το λαθρεμπόριο κατέστη λιγότερο σημαντικό για τη Γάζα μετά το 2010, όταν το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει την εισαγωγή περισσότερων αγαθών μέσω των διαβάσεών του. Η Αίγυπτος σταμάτησε αργότερα το λαθρεμπόριο πλημμυρίζοντας ή καταστρέφοντας τις σήραγγες.

Η Χαμάς και άλλες φατρίες άρχισαν επίσης να σκάβουν σήραγγες για να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις.

Το 2006, οι μαχητές χρησιμοποίησαν μία κάτω από τα σύνορα με το Ισραήλ για να σκοτώσουν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και να αρπάξουν έναν τρίτο, τον Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο κρατούσαν αιχμάλωτο για πέντε χρόνια.

Το 2013, το IDF ανακάλυψε μια σήραγγα μήκους 1,6 χιλιομέτρων και βάθους 18 μέτρων, επενδεδυμένη με οροφή και τοίχους από σκυρόδεμα, που οδηγούσε από τη Λωρίδα της Γάζας σε γη κοντά σε ένα ισραηλινό κιμπούτς, αφού οι κάτοικοι άκουσαν παράξενους ήχους.

Τον επόμενο χρόνο, το Ισραήλ επικαλέστηκε την ανάγκη εξάλειψης της απειλής επιθέσεων από μαχητές που χρησιμοποιούν τέτοιες “τρομοκρατικές σήραγγες” κάτω από τα σύνορα για μια μεγάλη αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Τότε οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν περισσότερες από 30 σήραγγες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά μια ομάδα μαχητών κατάφερε επίσης να χρησιμοποιήσει μία για να οργανώσει μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

“Οι διασυνοριακές σήραγγες τείνουν να είναι υποτυπώδεις, που σημαίνει ότι δεν έχουν σχεδόν καμία οχύρωση. Σκάβονται για έναν εφάπαξ σκοπό – την εισβολή στο ισραηλινό έδαφος”, λέει ο Δρ Daphné Richemond-Barak, ειδικός σε θέματα υπόγειου πολέμου που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στο Ισραήλ.

“Οι σήραγγες στο εσωτερικό της Γάζας είναι διαφορετικές επειδή η Χαμάς τις χρησιμοποιεί σε τακτική βάση. Πιθανόν να είναι πιο άνετα για να βρίσκεται κανείς μέσα σε αυτά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σίγουρα είναι εξοπλισμένα για μεγαλύτερης διάρκειας παρουσία”.

“Οι ηγέτες κρύβονται εκεί, έχουν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, τα χρησιμοποιούν για μεταφορές και γραμμές επικοινωνίας. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρικό ρεύμα, φωτισμό και σιδηροδρομικές γραμμές. Μπορείς να κινηθείς περισσότερο και να σταθείς”.

Λέει ότι η Χαμάς φαίνεται να έχει “τελειοποιήσει την τέχνη” της κατασκευής τούνελ και του πολέμου τα τελευταία χρόνια, έχοντας μάθει πάρα πολλά παρατηρώντας τις τακτικές των Σύρων ανταρτών μαχητών στο Χαλέπι και των τζιχαντιστών μαχητών της ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Μοσούλη.

Οι σήραγγες στο εσωτερικό της Γάζας πιστεύεται ότι βρίσκονται έως και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και έχουν εισόδους που βρίσκονται στους κάτω ορόφους σπιτιών, τζαμιών, σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων για να επιτρέπουν στους τρομοκράτες να αποφεύγουν τον εντοπισμό.

Είναι πιθανό ότι μια τέτοια σήραγγα χρησιμοποιήθηκε από άνδρες της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες, και περισσότεροι από 150 άλλοι πιάστηκαν όμηροι. Υπήρξαν αναφορές ότι μια έξοδος σήραγγας ανακαλύφθηκε κοντά στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, όπου σφαγιάστηκαν δεκάδες άμαχοι.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η σήραγγα έχει κατασκευαστεί κάτω από το υπόγειο τσιμεντένιο φράγμα που είναι γεμάτο με εξελιγμένους αισθητήρες ανίχνευσης σήραγγας, την εγκατάσταση των οποίων το Ισραήλ ολοκλήρωσε στα τέλη του 2021.

Ο Δρ Richemond-Barak λέει ότι αυτό θα ήταν ένα σοκ, αλλά τονίζει ότι κανένα σύστημα ανίχνευσης τούνελ δεν είναι αλάνθαστο. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σήραγγες χρησιμοποιούνται από αμνημονεύτων χρόνων στον πόλεμο, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να τις αποτρέψει κανείς”.

Το BBC είχε μπει σε ένα από αυτά τα τούνελ πριν από μερικά χρόνια, καταγράφοντας το πώς χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να χτυπά στόχους κάτω από τη μύτη του Ισραήλ.

Γάζα: Γιατί η καταστροφή των τούνελ της πόλης θα προκαλέσει την κατάρρευση των κτιρίων
Καθοριστική θα είναι η “μάχη των τούνελ” στη Γάζα, είπε στο MEGA ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος.

Τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα βρίσκονται από 50 έως 70 μέτρα κάτω από την πόλη κι εάν καταστραφούν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση των κτιρίων.

“Η Γάζα είναι ένας τεράστιος λαβύρινθος. Τα τούνελ της Γάζας έχουν δεκάδες μέτρα βάθος, είναι γεμάτα πυρομαχικά και η καταστροφή τους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των κτιρίων”.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε η εκκένωση των αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας.

“Γι’ αυτό εκκενώνεται η περιοχή. Τώρα που αρχίζει η καταστροφή των τούνελ, θα δούμε κτίρια να καταρρέουν, γιατί οι λαβύρινθοι τα στηρίζουν. Τα τούνελ θα προκαλέσουν κατέρρευση των κτιρίων και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκκένωση του πληθυσμού”, δήλωσε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα