Και ξάφνου, Ιταλική φινέτσα στα λημέρια μας!

Στο εκ των πραγμάτων και δεδομένων των συνθηκών απρόβλεπτο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα, σημείο αναφοράς αποτελούν σε πρώτη φάση οι διαιτητικές καινοτομίες του, καθώς βλέπουμε - δίχως να βγάζουμε.. κιχ, παρακαλώ - αλλοδαπούς "άρχοντες" των αγώνων να βγάζουν τα κάστανα (εποχιακό γαρ) από τη φωτιά εκεί όπου η μπάλα "καίει" (για να δανειστούμε και κάτι από την αργκό της καλαθόσφαιρας).

Μεγάλη κουβέντα αυτή, όμως επειδή τη ρημάδα τη μπάλα δύσκολα να τη βρεις... κρύα στη φετινή διοργάνωση, τουλάχιστον για 5-6 μήνες ακόμα, ας μην
προχωρήσουμε περισσότερο στις αναλύσεις, κρατώντας πάντως στην μια γωνιά του μυαλού μας το ενδεχόμενο όλο αυτό το σκηνικό να μας εκθέτει τους περισσότερους, μιας και έπρεπε να έρθει κάποιο "κοράκι" που δεν καταλαβαίνει την γλώσσα μας έτσι ώστε να αφήσουμε στην άκρη τις "θεωρίες συνωμοσίας" από το πρώτο "ανάποδο" πλάγιο άουτ!

Λίγο πριν συμπληρωθεί το 1/3 του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου, η μοίρα, ίσως και η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε από τις πρώτες αλλαγές στους πάγκους - αυτό δα μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσει τόσο εύκολα εις τα εγχώρια - να προκύψουν προπονητικές εισροές από την γειτονική Ιταλία!

Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις απ' ότι είδαμε στο παρελθόν. Ξεχωριστή ιστορία η εποχή Μπιγκόν στον Ολυμπιακό, άλλο πράμα το σύντομο πέρασμα του Μπερέτα στον ΠΑΟΚ, διαφορετικές οι περιπτώσεις του Μαλεζάνι και του Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό οι οποίοι άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο πήραν το χρόνο τους..

Στη Λειβαδιά βιώσαμε την περασμένη αγωνιστική για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του '50 (!!) στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μια αναμέτρηση ομάδων με Ιταλούς προπονητές.
Στον πάγκο των Βοιωτών ο Τζιουζέπε Σανίνο και στον άλλο, κάμποσα μέτρα αριστερά του, στον πάγκο της Λάρισας ο Τζιανλούκα Φέστα. Αμφότεροι δίχως να έχουν καταγράψει κάτι το θεαματικό στην καριέρα τους - ακόμα κι ο κατά πολύ μεγαλύτερος Σανίνο - με μόνο κοινό γνώρισμα το ξυρισμένο τους κεφάλι!!

Στα "ψιλά" πέρασε η πρωτοβουλία τους να κοουτσάρουν - για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο γήπεδο - μπροστά από τις διαφημιστικές πινακίδες, σε απόσταση λίγων εκατοστών από την πλάγια γραμμή του αγωνιστικού χώρου!
Την αρχή έκανε ο "οικοδεσπότης" για να ακολουθήσει ο Φέστα, βάζοντας τον 4ο διαιτητή Ευαγγέλου στη διαδικασία ενός μόνιμου πονοκεφάλου έτσι όπως έτρεχε πέρα δώθε προκειμένου να καλύψει όποιον "έκλεβε" μέτρα και ακούγοντας - σε μια μάλλον λογική εξέλιξη - την γκρίνια από την εξέδρα!

Περισσότερη εντύπωση προκάλεσε, πάντως, ο τρόπος διαχείρισης του παιχνιδιού από τους δύο τεχνικούς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν μια αναμέτρηση ρουτίνας!
"Τελικός" για τους γηπεδούχους με μια νίκη και επτά ήττες στις προηγούμενες αναμετρήσεις, κάτι παρόμοιο για τους φιλοξενούμενους οι οποίοι όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις - παρά τις απουσίες τους - έπαιξαν για τη δικιά τους συγκομιδή αλλά και την επιδείνωση της θέσης του αντιπάλου, συνάμα!
Ο Φέστα μας είχε δείξει και νωρίτερα κάποια δείγματα γραφής, στην ούτως ή άλλως δύσκολη ποδοσφαιρική πραγματικότητα τριγύρω του.
Χωρίς, κι αυτός, να έχει "στήριγμα" έναν αξιόπιστο φορ έψαξε αρχικά διάφορα "τρικ" ανάπτυξης, πότε με διαγώνιες μπαλιές από την άμυνα στην επίθεση, αναζητώντας τους Ντέλετιτς - Πίτι σε πιο ελεύθερο πεδίο δράσης κι ενισχύοντας την ταχύτητα στην κίνηση (στα δύο προηγούμενα ματς) και πότε με διαρκείς αλλαγές στην τακτική!

Στην Βοιωτία παρέταξε ένα σχήμα με προοπτική άμεσης "μεταμόρφωσης" από 4-2-3-1, σε 4-3-3 αλλά και στο αγαπημένο των συμπατριωτών του 3-5-2.
Όλα αυτά διαθέσιμα μέσα σε λίγα λεπτά ανάλογα με τη ροή του αγώνα. Μετά βέβαια τις αναγκαστικές αλλαγές (τρεις) λόγω τραυματισμών αναγκάστηκε να προσφύγει στο 4-4-1-1 ή ακόμα και σε κάτι που έμοιασε με 3-5-1-1 (με τον Ντέλετιτς σε ελεύθερο ρόλο και τον Νούνιτς να ανοίγει διαδρόμους) λίγο πριν δεχθεί το γκολ της ισοφάρισης.

Βασική προϋπόθεση βέβαια στο να χτίσεις και να δημιουργήσεις σε έναν τέτοιο ποδοσφαιρικό καμβά, η δουλειά στην προπόνηση κάτι που φαίνεται και το ομολογούν μάλλον ενθουσιασμένοι (!) οι παίκτες της ΑΕΛ κι όχι μόνον οι "ξεθαμμένοι" Μπαργκάν και Καρανίκας (ως αριστερό μπακ στο ματς του Σαββάτου).

Ο Σανίνο παίζοντας σε κλίμα αφόρητης βαθμολογικής πίεσης, βρέθηκε πίσω στο σκορ, αντιμετώπισε για 80 λεπτά μια πολύ καλά οργανωμένη άμυνα, δεν δίστασε να αποσύρει τον θεαματικό Στανόγιεβιτς κι άλλαξε την τελευταία στιγμή τον παίκτη αντικατάστασης προκειμένου να μπει ο φορ Ιωαννίδης, όταν ο Σαβαντογκό άρχισε να σουτάρει, κάτι που έτσι κι αλλιώς λατρεύεται στην γείτονα χώρα!

Όλα αυτά εκ των υστέρων φαντάζουν λογικά στη σκακιέρα ενός τόσο δύσκολου αγώνα, όμως ξέχωρα με το τι θα βγάλουν σε βάθος χρόνου, δείχνουν πως οι συγκεκριμένοι προπονητές δουλεύουν με έναν αδιάκοπο ρυθμό τόσο στη εξέλιξη της "μάχης" όσο και στην προετοιμασία της!

Αν μη τι άλλο ετούτες οι εικόνες βγάζουν "υγεία" στον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου, όπου η τακτική,η πειθαρχία, το πάθος (ορατό σε πολλές περιπτώσεις βλέποντάς τους κάμποσα μέτρα εντός αγωνιστικού χώρου) αλλά και η όρεξη για επιτυχία προπάντων δίχως εμμονές, γίνονται ένα κράμα με σοβαρή προοπτική για το παρόν και το μέλλον.

Η ρευστότητα της φετινής κούρσας, όπου πιθανόν να υποβιβαστούν ακόμα και τέσσερις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, καθιστά δύσκολη έως και παράτολμη την πρόβλεψη για μια επιτυχημένη πορεία των δύο Ιταλών.

Το βέβαιο είναι πως με τον τρόπο τους δίνουν ένα άλλο χρώμα με έντονες ποδοσφαιρικές πινελιές. Τουλάχιστον από ότι βλέπουμε, ότι προσφέρουν κι ότι αφήνουν στις ομάδες τους, άπαντες να κρατήσουμε τα θετικά μιας ιδιόμορφα στερεότυπης αθλητικής κουλτούρας. Το αν και πόσο χώρο ιστορίας αποτυπώσουν, αυτό θα το κρίνει ο χρόνος. Έτσι κι αλλιώς, όπως γίνεται αντιληπτό σε αυτό τον "μαραθώνιο" η κάθε του στροφή φέρνει νέα δεδομένα..
Keywords
Τυχαία Θέματα