Κακοκαιρία Daniel: Η χαρτογράφηση της καταστροφής – Η πορεία, η κορύφωση και η αποδρομή της θεομηνίας που “έπνιξε” τη Θεσσαλία

Τη δορυφορική χαρτογράφηση της συνολικής πορείας, της κορύφωσης αλλά και της αποδρομής των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, έκανε το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην πιο πρόσφατη καταγραφή φαίνεται καθαρά ότι τις τελευταίες ημέρες τα νερά υποχωρούν στις πληγείσες περιοχές.

Ξεκινώντας από τον Ιανό που αποτελεί πλέον το μέτρο σύγκρισης, φαίνεται πώς εξελίχθηκε η πλημμύρα στο νομό Καρδίτσας.

Στις 06/09 με μπλε

χρώμα φαίνεται η 1η επέλαση του Daniel, που κατέκλυσε 118.700 στρέμματα.

Την επόμενη ημέρα, στις 07/09, με γαλάζιο χρώμα είναι η κορύφωση με δραματική αύξηση όπου η κατακλυσμένη περιοχή αυξήθηκε και ανήλθε σε 430.260 στρέμματα.

Στις 10/09 φαίνεται με σκούρο μπλε χρώμα ότι αρχίζει η υποχώρηση των υδάτων και η πλημμυρισμένη περιοχή είναι πλέον μειώνεται 321.658 στρέμματα ενώ στις 12/09 περαιτέρω συρρίκνωση στα 80.194 στρέμματα.

Τέλος αποτυπώνεται αναλυτικά και το υδρογραφικό δίκτυο και προκύπτει πως τα περισσότερα θύματα του Daniel εντοπίστηκαν στην περιοχή της συμβολής των ποταμών, όπου το έδαφος λόγω γεωμορφολογίας είναι επίπεδο και διατηρεί στάσιμα νερά και είναι πλημμυρισμένο ως σήμερα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πλημμυρισμένων εκτάσεων είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 97,5%.

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Τα πέντε ποτάμια που ενώθηκαν και πλημμύρισαν 450.000 στρέμματα

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε πλέον, ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια.

Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που βλέπουμε.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα