Καλαμάτα: «Όχι» του δημάρχου στη απαγόρευση του σαϊτοπόλεμου! «Κάνει καλό στην πόλη»

Θέατρο του παραλόγου με έναν νεκρό ανήμερα το Πάσχα. Σοκαρισμένη η Καλαμάτα από το θάνατο του 53χρονου Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τον σαϊτοπόλεμο. Μετέδιδε live όταν δέχτηκε σαΐτα στο κεφάλι και έχασε τη ζωή του. «Όταν υπάρχει μπαρούτι και φωτιά, το ατύχημα είναι ενδεχόμενο» λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας
στο newsit.gr. Είναι έθιμο 150 ετών, «δεν καταργήθηκε ούτε στη δικτατορία», είναι παράνομο αλλά το κράτος εγκρίνει τις δαπάνες του!

Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, ένας 53χρονος που αφήνει πίσω του τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά, αλλά φαίνεται ότι το αυτί κάποιων δεν «ιδρώνει» ούτε εξαιτίας ενός θανάτου. Γιατί φαίνεται πως ένα έθιμο που «μετρά» 150 χρόνια είναι πιο σημαντικό από μια ανθρώπινη ζωή. Ένα έθιμο που είναι παράνομο αλλά όλοι το ξέρουν, όλοι το γνωρίζουν και το κράτος εγκρίνει τη δαπάνη για να αγοραστεί το μπαρούτι!

Οι σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που ο άτυχος 53χρονος εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης δέχεται το χτύπημα από μια σαΐτα και σωριάζεται, σοκάρουν πολλούς, αλλά όχι όλους. Είναι η στιγμή που ένας άνθρωπος 53 ετών, ένας πατέρας που είχε πάει στο πάρκινγκ του Νέδοντα στην Καλαμάτα για να καλύψει, για άλλη μια φορά, το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, πέφτει νεκρός.

Ο Κώστας Θεοδωρακάκης κάλυπτε τον σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Το Πάσχα του 2019 έμελλε να είναι το τελευταίο της ζωής του. Μια σαΐτα, άγνωστο ακόμα πως, έφυγε από τα χέρια του σαϊτομάχου και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Ο άτυχος Κώστας Θεοδωρακάκης

Ο θάνατός του σόκαρε την Καλαμάτα. Βύθισε στο πένθος όσους τον γνώριζαν συνεργάστηκαν μαζί του. Αλλά το πένθος και η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής (αυτό κυρίως) φαίνεται, δεν είναι ικανά να φέρουν και την απαγόρευση του εθίμου. Ένας από εκείνους που τάσσονται κατά της κατάργησης του σαϊτοπόλεμου είναι ο Παναγιώτης Νίκας. Νυν δήμαρχος και Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Μιλάμε για ένα έθιμο 150 χρόνων» λέει ο Παναγιώτης Νίκας στο newsit.gr και δηλώνει αντίθετος στην κατάργησή του. Τον σαϊτοπόλεμο διοργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος «Σαϊτομάχων». Με λεφτά του δήμου. Τα οποία εγκρίνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Παράνομο κι επικίνδυνο είπατε; Ναι αλλά είναι έθιμο «150 ετών που δεν καταργήθηκε ούτε στη δικτατορία».

Κατά τον Παναγιώτη Νίκα, ο δήμος και ο σύλλογος που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, είχαν πάρει και φέτος όπως κάθε χρόνο όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην υπάρξουν ατυχήματα. Μόνο που υπήρξε δυστύχημα. «Προφανώς όταν υπάρχει το μπαρούτι ή φωτιά, υπάρχουνε και άλλες καταστάσεις, το ατύχημα είναι ενδεχόμενο» λέει ο Παναγιώτης Νίκας.

«Το έθιμο κάνει καλό στην πόλη – Δεν καταργείται»

«Αντικειμενικά», λέει ο Παναγιώτης Νίκας, το έθιμο ωφελεί την πόλη. Γιατί «όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτό το γεγονός κάθε χρόνο» και γιατί «δε συμβαίνει μόνο στην Καλαμάτα, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στη Χίο, στο Αγρίνιο, στη Ναύπακτο».

Ένα έθιμο δεν καταργείται, λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας, που τάσσεται ενάντια στις φωνές που θέλουν τον τερματισμό του πριν χαθούν κι άλλες ζωές. Υποστηρίζει πως αν το έθιμο απαγορευτεί και δεν γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο στην Καλαμάτα, θα «πάει στις γειτονιές» κι εκεί ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Κατηγόρησε το κράτος ότι παριστάνει πως δεν… ξέρει ενώ η δαπάνη του δήμου για να χρηματοδοτηθεί ο σύλλογος που διοργανώνει τον σαϊτοπόλεμο εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το έθιμο παρουσιάζεται στις τηλεοράσεις, γίνεται διαφήμιση, μέχρι και συνέντευξη Τύπου! «Χιλιάδες κόσμος το παρακολουθεί αλλά το κράτος κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Και αν θα συμβεί κάτι υπεύθυνος είναι ο Δήμος».

«Φταίνε και οι σαϊτομάχοι»

Κατά τον δήμαρχο Καλαμάτας ευθύνες έχουν και όσοι συμμετέχουν στον σαϊτοπόλεμο. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ γειτονιών και ενοριών. Και σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να είχαν φορτωθεί κάποιες σαΐτες παραπάνω απ’ ότι πρέπει με αποτέλεσμα να τους ξεφύγουν από τα χέρια».

Αν και δεν ξέρει ο ίδιος τι άλλο μέτρο θα μπορούσε να έχει ληφθεί (!), καλεί το κράτος να κάνει τις… προτάσεις του και σημειώνει πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Θα πρέπει να είσαι πάνω από την σαΐτα όταν τη γεμίζει ο σαϊτομάχος. Να υπάρχει ένα μέτρο τι πετρέλαιο βάζει μέσα, τι μπαρούτι βάζει. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί αυτό».

«Εγώ είμαι υπέρ της συνέχισης του εθίμου αλλά με έναν τρόπο που θα εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες αλλά κυρίως το κράτος, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος», συνεχίζει ο δήμαρχος Καλαματάς, μιλώντας ξανά για υποκρισία. Γιατί κανείς δεν ξέρει, άδειες για τη χρήση του μπαρουτιού δεν μπορούν να εκδοθούν, γιατί εντάσσεται στο νόμο περί τρομοκρατίας, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο σαϊτοπόλεμος (όπως κι άλλα ανάλογα έθιμα) γίνονται κάθε χρόνο. «Είναι έθιμα πατροπαράδοτα, δεν μπορεί να καταργηθούν με μια διαταγή», σημειώνει ο Παναγιώτης Νίκας.

Πηγή: www.newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα