Καναδάς… η επιστροφή

Το τελευταίο του ματς ο Καναδάς σε Παγκόσμιο κύπελλο το έπαιξε στις 9 Ιουνίου του 1986 απέναντι σε μια χώρα που δεν υπάρχει πλέον, την Σοβιετική Ένωση και είχε χάσει με 2-0.

Στο Μουντιάλ του Ντιέγκο, το 1986 ο Καναδάς έχασε και τα τρία παιχνίδια του χωρίς να σκοράρει απέναντι σε Γαλλία (1-0), Ουγγαρία (2-0) και Σοβιετική Ένωση (2-0). Είναι η μοναδική συμμετοχή

της ιστορίας του.

Όταν έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ ο Καναδάς Νούμερο 1 τραγούδι στον κόσμο ήταν το Live to Tell της Μαντόνα, Νούμερο 1 ταινία στο Box Office ήταν το Top Gun με τον Τομ Κρουζ, αν δεν το έχετε δει να το δείτε…

Από όσους έπαιξαν στο ιστορικό 4-0 απέναντι στην Τζαμάικα την Κυριακή της πρόκρισης, μόνο ο Ατίμπα Χάτσινσον είχε γεννηθεί το 1986 αλλά πιθανότατα σε ηλικία δύο χρόνων μόνο από ιστορίες του πατέρα του θα ξέρει τι συνέβη στα παιχνίδια.

Θα θεωρούσε κανείς ότι εκείνα τα παιχνίδια θα λειτουργούσαν ως έμπνευση για τις επόμενες γενιές.

H δομή υπάρχει εδώ και χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο εγγεγραμένοι ποδοσφαιριστές που σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο στον Καναδά ελκύει τους περισσότερους αθλητές στην χώρα, ναι, περισσότερους και από το χόκεϋ αλλά και το ότι υπάρχουν τρεις αρκετά επιτυχημένες ομάδες στην MLS εδώ και χρόνια… η επιτυχία δεν είχε έρθει, ως τώρα.

Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την πρόκριση είναι ο Άγγλος κόουτς Τζον Χέρντμαν. Ναι δεν σας λέει κάτι. Στον Καναδά όμως λέει… βρίσκεται εκεί από τον Σεπτεμβριο του 2011 όταν ανέλαβε την εθνική γυναικών της χώρας. Κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο στους Παναμερικανικούς την ίδια χρονιά, την οδήγησε στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο τόσο το 2012 όσο και το 2016, την οδήγησε και σε Παγκόσμια κύπελλα για αυτό είναι και ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που οδηγεί ανδρικές και γυναικείες ομάδες σε τέτοιες διοργανώσεις.

Μεταφέρθηκε στην Ανδρική ομάδα το 2018 όπου δεν έγινε απλά προπονητής αλλά και υπεύθυνος όλων των τμημάτων από την Κ14 και πάνω.

Πιθανότατα ήταν ο μόνος που πίστευε – και το είχε πει – στο πρώτο του προπονητικό καμπ τον Μάρτιο του 2018 στην Μούρθια της Ισπανίας ότι ο Καναδάς θα προκριθεί στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2022.

Δεν μίλησε καν όταν είχε συναντήσει τους παίκτες για πρώτη φορά στην Ισπανία. Τους έδειξε βίντεο με την ομάδα να σφραγίζει την πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1986 με την νίκη 2-1 απέναντι στην Ονδούρα το 1985.

Στην πρώτη του προπόνηση έπαθε σοκ καθώς ξέσπασαν δύο καυγάδες μεταξύ παικτών και αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν κλίκες.

Πλέον οι παίκτες του Καναδά μιλούν για μια αδελφότητα που υπακούει τον ηγέτη όλων… Χάτσινσον και από εκεί και πέρα υπεύθυνοι για την τάξη είναι οι Κάγε, Μπόργιαν, Οσόριο, Κρεπό, Πιέτ, Χένρι, Λάρια και Χόιλετ μετά από εντολή του κόουτς Χέρντμαν.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες, δεν υπάρχουν κλίκες, δεν υπάρχει τίποτα… σε όποιον καυγά πήγε να ξεσπάσει με αντιπάλους στα προκριματικά (…όπως με το Μεξικό) όλοι οι Καναδοί αμέσως έγιναν ένα. Αν δείτε επίσης κάποιο γκολ της ομάδας, ο παγκος πάντα αδειάζει. Όλοι μαζί. Ομάδα, καρδιά, πάθος.

Η πρόκριση όμως δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Όπως λέει ο Χέρντμαν οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην τύχη. Τύχη είναι ότι πιθανότατα την σωστή στιγμή, στις σωστές ηλικίες, με την σωστή νοοτροπία, ο Καναδάς έχει το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας του και δεν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Αυτό γιατί…

Οι Τζόναθαν Ντέιβιντ, Τζούνιορ Χόιλετ έχουν περάσει όλη την καριέρα τους σε Ευρωπαϊκές ομάδες. Οι Ντέιβις (Βανκούβερ) και Οσόριο (Τορόντο) είναι προϊόντα των ακαδημιών ομάδων που αγωνίζονται στην MLS, ο Κάγε θυμήθηκε το ποδόσφαιρο στο Λούιβιλ και από εκεί πήγε στην LAFC, ο Σάμουελ Πιέτ έμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Φορτούνα Ντίσελντορφ και την Λα Κορούνια πριν διαπρέψει στην MLS.

Από το 2011 η σημαντικότερη αλλαγή στα τμήματα υποδομής των Εθνικών ομάδων του Καναδά ήταν η νοοτροπία. Τέλος στο “αμύνεσθαι περί πάτρης” με προσπάθεια για ποδόσφαιρο κατοχής και επιθετικό παιχνίδι.

Ο Τζον Χέρντμαν έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Ο Καναδάς επιστρέφει στο Παγκόσμιο κύπελλο έχοντας αλλάξει τα πάντα βασιζόμενος σε δουλειά, υποδομές και καλό timing… όλα αυτά δέκα χρόνια μετά την συντριβή με 8-1 από την Ονδούρα στις 16 Οκτωβρίου του 2012 στον τελευταίο αγώνα για την τρίτη φάση των ομίλων που έδινε τότε πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο.

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα… ούτε ο Καναδάς αλλά η υπομονή οδήγησε σε επιτυχίες και στα δάκρυα παικτών, προπονητών, διοικούντων και οπαδών καθώς ο Καναδάς επιστρέφει στο Παγκόσμιο κύπελλο μετά από 36 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καναδάς…,kanadas…